- Hadde ikke Frp blitt demonisert ville jeg ikke gjort det

Anders Behring Breivik sier han ikke ville utført terrorangrepene 22. juli om ikke Frp «ble demonisert» av mediene valget 2009.

TERRORTILTALT:  Anders Behring Breivik mener mediene hadde en ubalansert dekkning av valget 2009. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
TERRORTILTALT: Anders Behring Breivik mener mediene hadde en ubalansert dekkning av valget 2009. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Terrortiltalte Anders Behring Breivik sier i sin forklaring i dag at han "begynte å få troen" på demokratiet under Stortingsvalget i 2009, og vurderte å droppe det han planla.  

Fikk troen i 2009 Forsvarer Vibeke Hein Bæra spurte Breivik i retten i dag om en Frp-seier valget 2009, ville fått noen konsekvenser for terrorplanene hans.

- Nei, det er ikke det jeg sier. Jeg sier at dersom media ikke hadde torpedert valget, og ikke demonisert Frp, hadde jeg ikke gjennomført det. Uansett resultat, sier Breivik.

Følg rettsaken her.

Tidligere Frp-politiker

Etter 22. juli kom det raskt frem at Anders Behring Breivik hadde vært aktiv i Fremskrittspartiet. Den terrortiltalte har både vært engasjert i Fremskrittspartiet Ungdom (FpU) fra 1997 til 2007, og som nestformann i Frp Oslo Vest i 2002. Når han nå forklarer seg til retten har engasjementet i Frp igjen blitt et tema.

- Vondt at han har vært medlem
Leder i Fremskrittspartiet Ungdom Himanshu Gulati synes det er tungt og ubehagelig at Breivik kopler ideene sine til partiet.

- Det gjør vondt å tenke på at denne mannen i det hele tatt har vært medlem av FpU, sier Gulati.

Selv om ungdomspolitikeren synes det er synd at Breiviks forklaring binder Frp til andre ting en politikk, mener han det er viktig at rettsaken blir så opplyst som mulig, også rundt Breiviks politiske engasjement. Han tror også dette kan bidra til å vise at den terrortiltalte har et politisk syn langt på siden av Frp sitt.
 
- Jeg tror alle som har lest utdrag fra Breiviks forklaring skjønner at han har et helt forskrudd verdensbildet.

- Jeg er veldig glad for at han meldte seg ut av partiet. Det viser at han ikke fant noen som støttet hans synspunkter hos oss, sier Gulati til Dagbladet.

Frp sentralt har ikke ønsket å kommentere rettssaken mens den pågår.
 

VONDT:  FpU-leder Himanshu Gulati synes det er vondt å tenke på at Anders Behring Breivik har vært medlen av samme parti som han selv. FOTO: PRIVAT
VONDT: FpU-leder Himanshu Gulati synes det er vondt å tenke på at Anders Behring Breivik har vært medlen av samme parti som han selv. FOTO: PRIVAT Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer