Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hadde ikke gjort det om vi ikke var i fare

Sultestreikende Khalighdad Abdulahi (22) svarte leserne i nettmøte i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Han forteller at han måtte flykte fra Afghanistan i 2000, i forbindelse med en konflikt med den styrende grupperingen i hjemstedet Jaghuri i Ghazni-provinsen. Hezb-e-Wahdat-grupperingen har fremdeles kontroll over området etter Talibanregimets fall, og Abdulahi sier han ennå har like stor grunn til å frykte myndighetene hjemme.

- Jeg er hundre prosent sikker på at jeg vil bli drept om jeg blir sendt tilbake dit, sier 22-åringen via tolk til Dagbladet.no.

Gir seg aldri

Han tilbringer nå dagen med å sitte i ro, enten ute i kveldssola eller inne i de hvite teltene der de mest medtatte av afghanerne ligger helt urørlig.

Abdulahi opplyser at også familien hans i 2002 måtte dra til Pakistan, og de er ennå flyktninger. Selv tok han seg til Norge 22. april 2004, men fikk avslag på asylsøknaden i Norge et år senere, uten håp om positivt svar på ankebehandlingen.

- Det er helt håpløst, jeg har ikke noe annet valg. Jeg presser meg selv til å fortsette sultestreiken, sier Abdulahi, som har mistet troen på at de norske myndighetene har gode hensikter.

Han gir seg ikke før statusen hans er endret, men skjebnen hans kan bli en flybillett til Afghanistan med norsk politieskorte.

- Jeg har hatt så mange vanskelige opplevelser at jeg velger å dø her i Norge i stedet for i Afghanistan, der ingen vil høre om det. Men kanskje de i det norske samfunnet som ser oss sultestreike kan hjelpe noe, håper afghaneren.

- I AFGHANISTAN VIL JEG BLI DREPT: Khalighdad Abdulahi og de opp mot 100 andre afghanerne stopper ikke den livsfarlige aksjonen før den gir resultater. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
- I AFGHANISTAN VIL JEG BLI DREPT: Khalighdad Abdulahi og de opp mot 100 andre afghanerne stopper ikke den livsfarlige aksjonen før den gir resultater. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

Har sultet seg i 20 dager

Sultestreiken blant afghanerne i Norge har stadig blitt utvidet og skal nå omfatte rundt 100 personer. De som har aksjonert lengst har nektet å spise i 20 døgn, og holder seg i live med vann og sykehusbesøk.

Ifølge talsmann Zahir Athari måtte minst fire i dag fraktes til sykehus, mens mange flere har vært innom legevakta de siste dagene.

Athari og to andre representanter for afghanerne forlot onsdag ettermiddag et møte med Arbeids- og inkluderingsdepartementet i lokalene til Norges Røde Kors i Oslo, der også Flyktningehjelpen og domprosten var til stede.

- Regjeringen viser ingen vilje til å få til en løsning. Vi har ett krav, å få gjenåpnet sakene til de sultestreikende, men det nektet de kategorisk. Da hadde det ingen hensikt å fortsette møtet, sier den afghanske talsmannen til Dagbladet.no.

Han viderebragte onsdag kveld det negative budskapet til sine landsmenn på domkirkeplassen, uten at det svekket aksjonsviljen.

- Sultestreiken fortsetter, konstaterer Athari.

- Hadde ikke gjort det om vi ikke var i fare
<B>MIDT I DRAMAET:</B> Samtidig som Khalighdad Abdulahi deltok i nettmøtet med Dagbladet.no-leserne, kom meldingene om at politiet kommer til å gripe inn mot aksjonistene.
<B>INGEN MAT:</B> Talsmann Zahir Athari ved vannforsyningen til de sultestreikende, deres eneste kilde til næring.
<B>DEPRIMERENDE:</B> Utmattede, med gaterestauranter og kiosker synlige bare meter unna, velger de sultestreikende å holde stand på Domkirkeplassen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling