Hadde ikke kontroll

Flere hundre demonstranter kastet stein og brannbomber mot den danske ambassaden i Teheran. - Vi har ikke kontroll, sa politiet utenfor ambassaden til Dagbladets Line Fransson. Den danske ambassadøren mener det var for få politifolk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEHERAN/OSLO (Dagbladet.no): Danmarks ambassade i Irans hovedstad, Teheran, ble i kveld angrepet av mellom 200- 400 demonstranter.  En korrespondent fra det britiske nyhetsbyrået Reuters fortalte at det ble kastet rundt 20 bensinbomber mot ambassaden. En av bombene gikk over muren. Ambassaden tok ikke fyr, men flere vinduer er knust.

Danmarks ambassadør Claus Juul Nielsen mener det var for få politifolk til å beskytte bygningen.

- Fra det øyeblikk vi ble klar over at politiet ikke kunne håndtere situasjonen, selv om de var advart, begynte jeg å ringe myndighetene på alle nivåer for å få dem til å flytte på føttene, sier Claus Juul Nielsen til det danske nyhetsbyrået Ritzau. Det virket tilsynelatende, for store politistyrker, med Teherans politidirektør i spissen, dukket etterhvert opp. 

I 21.30-tida i kveld skal det ha vært stille i området, men det er fortsatt både politi og demonstranter på ambassaden.

Dagbladet.no var i kveld utenfor ambassaden, men forlot området i 21-tiden på grunn av sikkerhetshensyn. Da opplyste politiet til Dagbladet.no at det var rundt 50 militante demonstranter inne på ambassadeområdet.

- Vi har ikke kontroll, sa polititjenestemennene til Dagbladet.no. 

Portnerboligen blev satt i brann under angrepet. På murene rundt ambassaden er det sprayet "Ned med Danmark", "Ned med USA" og "Kast ut den danske ambassadøren".

Brukte tåregass

Flere ambulanser kjørt fra området tidligere i kveld og det hersket lenge trafikkk-kaos. Minst ni demonstranter skal være skadd, i følge politiet.

VOLDSOMME PROTESTER: En skadd politimann fraktes vekk fra sammenstøtene utenfor den danske ambassaden. Foto: SCANPIX
VOLDSOMME PROTESTER: En skadd politimann fraktes vekk fra sammenstøtene utenfor den danske ambassaden. Foto: SCANPIX Vis mer

Det var ingen personer inne i ambassaden. 

Politiet brukte tåregass for å holde tilbake demonstrantene som tilhørte den islamske Basij-militsen. De klarte imidlertid ikke å stoppe de 400 personene, der i blant 100 kvinner, fra å kaste stein og brannbomber.

To trær inne på ambassade-området tok fyr. Samtidig brant demonstrantene danske flagg, mens de ropte ”Allah er stor”.

Ba om beskyttelse

Mandag ba Danmark de iranske myndighetene om økt beskyttelse rundt sin ambassade i Irans hovedstad, Teheran.

- Vi har kontaktet de iranske myndighetene og det iranske politi og krevd all den beskyttelse vi kan få i forhold til Wien-konvensjonen. Og jeg kan se, at de holder på å styrke politiinnsatsen både ved ambassaden og ved min bolig nede i byen, sa Claus Juul Nielsen, til Berlingske Tidende i ettermiddag.

Norge neste?
Rykter vil ha det til at det også kommer til å bli demonstrasjoner utenfor den norske ambassaden i Teheran nå i kveld, men foreløpig er det helt stille. Dagbladet.no var tidligere i kveld utenfor den norske ambassaden, og da var det bare tre synlige vakter på utsiden av bygningen. Tidligere dag var det 20 stykker. Ingen ansatte befinner seg inne i ambassaden, da arbeidsdagen er slutt. 

Norges ambassade ligger i samme bydel som den danske ambassaden.

- Vi har snakket med den iranske regjeringen, og de har forsikret oss om at sikkerheten rundt den norske ambassaden vil bli ivaretatt, sa Jens Stoltenberg på en pressekonferanse tidligere i dag.

Tidligere i dag ble den østerrikske ambassaden i Teheran angrepet. De om lag 300 fremmøtte skal ha vært medlemmer av den ytterliggående Basij-militsen og kastet både stein og egg og skjøt raketter mot bygningen. \'Europa, Europa, skam dere\', ropte flere av dem.

Det er første gang det blir holdt demonstrasjoner i Iran på grunn av Muhammed-karikaturene, og ifølge avisen Mehr vil en rekke muslimske geistlige, studenter og skoleelever delta i protestaksjoner i dag.

Handelsforbud

Irans handelsminister har bestemt at all handel mellom Iran og Danmkar øyeblikkelig innstilles. Den danske eksporten til Iran var på rundt 1,3 milliarder danske kroner i 2004. Importen var på rundt 92 millioner kroner.

Den iranske ambassadøren i Danmark er også kalt hjem på grunn av konflikten.

Det iranske regimet har god kontroll over sine innbyggere. Hvis det oppstår demonstrasjoner eller markeringer, vil disse mest sannsynlig være styrt fra oven, opplyser iranske kilder til Dagbladet.no.

Dagbladet.no følger saken.

<B>STORE ØDELEGGELSER:</B> Demonstrantene kastet stein og egg og skjøt raketter mot den østerikske ambassaden.
<B>I Teheran</B> Dagbladet.no-journalist Line Fransson er nå utenfor den norske ambassaden.
<B>BRUKTE TÅREGASS:</B> Blant demonstrantene som politiet måtte rette tåregass mot, var det rundt 100 kvinner.