Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidligere mekler dømt:

Hadde ikke lisens - solgte likevel eiendommer og stakk av med millioner

Dømt til fengsel for grovt bedrageri. Pengene gikk til lån og restskatt.

TINGRETTEN: Mannen la kortene på bordet i Oslo tingrett, men kunne ikke forklare hvor pengene hadde tatt veien. Foto: NTB Scanpix
TINGRETTEN: Mannen la kortene på bordet i Oslo tingrett, men kunne ikke forklare hvor pengene hadde tatt veien. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En mann i 50-åra er i Oslo tingrett dømt til ett og et halvt års fengsel, etter å ha opptrådt som mekler og svindlet flere eiendomsselgere for millionbeløp. Han må også betale 3,9 millioner i erstatning, etter grovt bedrageri.

Mannen, som opprinnelig hadde lisens til å drive med mekling, mistet retten til dette ved en innskjerping av regelverket i 2011. Det hindret ham imidlertid ikke fra å drive aktivt salg i flere år etterpå.

Millioner på avveie

Mangelen på lisens var likevel bare ett av problemene for den tidligere mekleren. Måten pengeoverføringene ved salg ble gjennomført på, var heller ikke av det lovlige slaget.

Ved å oppføre sitt eget selskaps konto i stedet for klientkontoer i forbindelse med salg, sørget han for at flere millioner kroner havnet på kontoen til selskapet. Et firma hvor han selv var eneaksjonær, styreleder, daglig leder og eneste ansatt.

Dagbladet omtalt saken, da mannen tidligere i år ble tiltalt. Den gang sto Tonje Benrud Karlsøen og Leif Løkke fram med sin historie fra 2012, da Karlsøen solgte sin eiendom til Løkke. Underveis i kjøpsprosessen stakk den nå dømte mekleren av med 2,6 millioner kroner. Episoden var den groveste av de tre eiendomsrelaterte bedrageriene den tidligere mekleren ble dømt for.

Mannen er i tillegg dømt for å ha svindlet til seg over 300 000 kroner, mens han jobbet i Oslo og Akershus fylkeskommune. Da økonomiske tilskudd skulle deles ut, førte han ved flere anledninger opp sitt eget kontonummer i stedet for den som skulle ha tilskuddet.

Betalte lån og restskatt

I retten la den tiltalte mannen kortene på bordet, og erkjente å ha brutt loven. Da Dagbladet var i kontakt med politiet i forbindelse med tiltalen, ble det hevdet at mannen fordelt pengene på flere personer. Noe skal ha gått til drift av selskapet, mens deler av bedrageriutbyttet skal ha blitt brukt av mannen privat eller gitt til familiemedlemmer.

Selv hadde han i retten ingen god forklaring på hvor de hadde tatt veien.

«Men mye kunne ha gått til å betale lån, restskatt og moms. Han var imidlertid klar på at han ikke hadde levd noe luksuriøst liv», heter det i dommen.

Selv om mannen under rettssaken hevdet at han ikke hadde oppført sitt eget selskaps kontonummer med vilje, mener retten det motsatte er bevist. Det er derfor slått fast at mannen kan dømmes for grovt bedrageri.