Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hadde ikke «mye peiling» på hva som skulle foregå på stabsrommet

Øystein Mælands forklaring gir inntrykk av en kaotisk situasjon i Politidirektoratet 22. juli.

20120816 Gardermoen, Norge. Politidirektør Øystein Mæland på vei inn til hastemøte med politimestrene. Foto: Jo Straube / Dagbladet
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Da terroren rammet Norge 22. juli hadde Øystein Mæland i praksis bare fungert i jobben som politidirektør i et par uker.  Han ble utnevnt i stillingen 23. mai, men startet ikke før den 20. juni. Etter å ha vært på jobb i 14 dager uker gikk han ut i ferie.

22. juli hadde han fortsatt feie, og Vidar Refvik fungerte som politidirektør i hans fravær.

Mælands forklaring til Gjørv-kommisjonen, som i dag ble frigitt, gir inntrykk av at det hersket en til tider kaotisk situasjon i politidirektoratets ledelsestab den 22. juli.

Krisestab Mæland forteller kommisjonen at han ble varslet om bomben i regjeringskvartalet ved 16-tiden. Selv om han hadde ferie var han i Oslo og han dro rett til politidirektoratet for å sette stab.

Til kommisjonen sier Mæland rett ut at han ikke hadde «mye peiling» på hva som skulle foregå i stabsrommet, og det var derfor spesielt å komme dit uten å vite hva som skulle foregå der.

«Han hadde bladd i politiets beredskapssystem som nylig var utgitt, men det var det hele», står det i hans forklaring.

Siden det var folk som kjente systemet «ut og inn» forklarer han at han likevel følte trygghet på at det var kompetanse på plass i rommet, selv om han innrømmer at det var en del usikkerhet om hvordan man skulle takle situasjonen.

Siden det var midt i fellesferien så var det også en del arbeid med å fylle de sentrale posisjonene, sier han.

Ikke kjent med terrorplanverk Gjørv-kommisjonens intervjuer spør Mæland om han var kjent med Politidirektoratets  terrorplanverk.

Han svarer at på dette tidspunktet var han ikke det.  Han var heller ikke kjent med at det var Politidirektoratet som hadde ansvaret for å utløse de tiltakene som befant seg i planverket, kommer det fram i forklaringen.

Terrrorplanverket var aldri et tema som ble presentert for ham den kvelden, opplyser han til kommisjonen.

Uenighet om ansvar I sin forklaring sier Mæland at det var Oslo som hadde det operative ansvaret terrordagen.

Mye tyder på at politiet i Oslo oppfattet dette annerledes.

Dette var ingen i Oslo politidistrikt kjent med, sier Gjengedal i sin forklaring til 22. juli-kommisjonen.

På spørsmål om hva PODs rolle skal være i en slik krise, svarer Mæland at PODs rolle, som han mener ble tydelig ivaretatt den kvelden, var å ha en koordinerende rolle.

- Skjevt beskrevet
Mæland blir også konfrontert med at det i Sønderland-utvalgets evakuering, som var politiets evaluering av seg selv, ble pekt på manglende opplæring og beredskaps rundt Politidirektoratets stabsapparat.

Her svarer Mæland at han mener dette er en side ved evalueringen som han mener er skjevt beskrevet ettersom det var midt i fellesferien. 

Vurderingen av at det var manglende kompentanse i staben mener han er overdrevet i forhold til hva som var den faktiske situasjonen.  Kompentansen kom etter hvert på plass, sier han.

• Les hele Mælands forklaring her.