Statsadvokat Marit Formo:

- Hadde ikke tatt ut tiltale, hvis vi ikke var sikre

Statsadvokat Marit Formo, som har tatt ut tiltalen mot samboeren til eks-justisminister Tor Mikkel Wara, er sikker på at bevisene holder til en domfellelse.

SIKRE BEVIS: Statsadvokat Marit Formo mener bevisene mot Laila Anita Bertheussen er solide og vil holde til en domfellelse. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SIKRE BEVIS: Statsadvokat Marit Formo mener bevisene mot Laila Anita Bertheussen er solide og vil holde til en domfellelse. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Etter flere måneder med etterforskning er endelig tiltalen mot Laila Anita Bertheussen, tidligere justisminister Tor Mikkel Waras samboer, klar.

Det er statsadvokat Marit Formo ved Det nasjonale statsadvokatembete som har tatt ut tiltalen og skal føre saken for retten.

- Bevismessig har dette ikke vært en vanskelig sak. Men omstendighetene rundt saken er spesielle, sier Formo til Dagbladet.

Straff

Laila Anita Bertheussen risikerer nå inntil 16 års fengsel.

- Strafferammen for det hun er tiltalt for er 16 år. Men det er ikke grunn til å anta at påtalemyndigheten vil legge seg på det høyeste nivå, sier Formo til Dagbladet.

TILTALT: Laila Anita Bertheussen risikerer inntil 16 års fengsel. Foto: Privat
TILTALT: Laila Anita Bertheussen risikerer inntil 16 års fengsel. Foto: Privat Vis mer

Før Bertheussen ble siktet, ble bevisene vurdert av daværende PST-sjef Benedicte Bjørnland og daværende riksadvokat Tor-Aksel Busch. Da etterforskningen var ferdig, vurderte først påtalejuristene i PST bevisene, før statsadvokat Marit Formo i Det nasjonale statsadvokatembetet vurderte bevisene.

Bevisene

Deretter har førstestatsadvokat Kjerstin Apall Kvande hos Riksadvokaten og riksadvokat Jørn Maurud vurdert bevisene.

- Vi mener vi har gode bevis, som vil holde til en domfellelse. Vi hadde ikke tatt ut tiltale, hvis vi ikke hadde vurdert saken slik, sier statsadvokat Formo.

WARA-SAKEN: Ifølge advokat John Christian Elden kommer det der fram at samboeren til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) er tiltalt for angrep på demokratiet, trusler mot sin mann og mot ekteparet Christian Tybring-Gjedde og Ingvil Smines Tybring-Gjedde. Video: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

- Betyr det at siktelsen er basert på utelukkelse av at det kan være andre gjerningspersoner?

- Nei. Vi mener å kunne bevise at det er tiltalte som har utført de kriminelle handlinger, sier Formo til Dagbladet.

Judisiell observasjon

Straffesaken mot Laila Anita Bertheussen er ventet å komme opp for Oslo tingrett til høsten.

Statsadvokat Marit Formo skal selv føre aktoratet, mens advokat John Christian Elden skal forsvare Laila Anita Bertheussen.

- Er det foretatt en judisiell observasjon av Laila Anita Bertheussen?

- Nei.

- Vurderer dere en judisiell observasjon?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier statsadvokat Marit Formo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer