Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hadde ikke tid til drap

KRISTIANSAND (Dagbladet): Viggo Kristiansen hadde ikke tid til å begå overgrep og drap i Baneheia hvis han hadde med seg sin faste følgesvenn, mobiltelefonen - og Jan Helge Andersen snakker sant om hvor ungdommene gikk i terrenget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladets undersøkelser i Baneheia i går kveld indikerer at Kristiansen ikke kan ha hatt praktisk mulighet til å være med på handlingene hvis han har vært der Telenor Mobil mener mobiltelefonen hans var. Teleselskapet gir Kristiansen et spillerom på bare 27 minutter på å begå mishandling og drap, skjule likene - pluss å gå den 33 minutter lange løypa som Andersen sier at de gikk.

Dramatisk

Rettssaken tok i går formiddag en ny og svært dramatisk vending. I et telefonintervju fortalte sikkerhetssjef Audun Tollum-Andersen at Telenor Mobil har analysert samtaledataene på nytt. Teleselskapets tekniske ekspertise mener bestemt at Kristiansens mobiltelefon var påslått, i bruk og ikke kan ha vært på åstedet i tidsrommet da jentene ble mishandlet og drept. Det har ikke framkommet noen indikasjoner på at Kristiansen hadde lagt mobiltelefonen igjen hjemme på drapskvelden.

Før Kristiansand byrett kan ta stilling til Kristiansens skyld for barnedrapene, må retten først bestemme seg for om han hadde med seg mobiltelefonen på drapstidspunktet. Påtalemyndigheten mener mishandlingen og drapene ble begått i tidsrommet ca. kl. 19.00- 20.00.

Aktor, førstestatsadvokat Arne Edvard Dahl, berørte de nye telefonopplysningene så vidt i sin prosedyre. Dahl mener at tekstmeldingene sier noe om hvor Kristiansen befant seg.

- Men noe alibi er det ikke, hevdet Dahl.

Hadde dekning

Ut fra Telenor Mobils registreringer hadde Kristiansen bare 27 minutter til rådighet på å gå ut fra dekningsområdet, treffe jentene, mishandle, drepe og gjemme dem for deretter å komme seg tilbake til dekningsområdet.

I går ettermiddag gikk Dagbladets reportasjeteam opp løypa slik Jan Helge Andersen i detalj har forklart. I normalt gangtempo brukte vi 33 minutter på bare å gå den samme traseen.

Telenor Mobil har konkludert med at Kristiansens mobiltelefon befant seg i dekningsområdet til basestasjon «Eg A» klokka 18.57, 19.24 og 19.37. På disse tidspunktene ble det sendt tekstmeldinger til eller fra Kristiansens mobiltelefon. Meldingene ble registrert på basestasjonen «Eg A» som ligger like ved Kristiansens hjem, der han selv hevder at han oppholdt seg da drapene skjedde. Basestasjonen er plassert på toppen av eldreboligene på Eg. Radiosenderne er plassert på toppen av det massive heishuset av betong i en slik posisjon at de stråler bort fra Baneheia.

Hodepine

Mobilbeviset er dermed blitt påtalemyndighetens store hodepine. Forsvarer Tore H. Pettersen vil bruke det for alt det er verdt for å sannsynliggjøre at hans klient rett og slett ikke kan ha hatt anledning til å begå handlingene han er tiltalt for. Som Dagbladet meldte i forrige uke, vil Pettersen påstå full frifinnelse av Kristiansen.

Kristiansens utstrakte mobilbruk var et av hans kjennemerker før han ble arrestert:

- Viggo hadde mobilen med seg overalt. Jeg så aldri at han hadde den avslått. Han var mobilfreak, sier Espen Bakke, en kompis av Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen.

Også Jan Helge Andersen sa i sin forklaring i retten at Kristiansen alltid hadde mobiltelefonen med seg.

- Jeg slår aldri av mobilen, har Kristiansen tidligere uttalt til Dagbladet.

Kuttet kvister

Jan Helge Andersen kunne ikke svare da han fikk spørsmål om han hadde sett at Kristiansen hadde snakket i telefonen eller sendt tekstmeldinger i nærheten av åstedet.

Derimot sa Andersen at Kristiansen hadde vært borte noen minutter mens han selv kuttet einerkvister til å dekke likene med. Andersen antok at kameraten hadde vært avsted for å gjemme jentenes tøy som seinere ble funnet i en steinfylling 30-40 meter fra åstedet. Uansett er avstanden fra åstedet til yttergrensen for basestasjonens dekningsområde ca. 300 meter i luftlinje.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!