Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hadde ikke trent på evakuering

Eks-soldat Tom Østrem (23) var med på stridsvognøvelsen i Herjangfjellet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: - Skulle redde motoren

(Dagbladet.no): Tidligere grenader Tom Østrem (23) sa opp få dager før ulykken på Herjangfjellet på grunn av manglende sikkerhet. Han var kamerat av de to som omkom i ulykken. Nå vil han at Forsvaret tar det nødvendige ansvaret, og at de gjennomfører de nødvendige sikkerhetstiltakene.

Sammen med de to omkomne kom Østrem tilbake fra Afghanistan i januar i år. Da fikk avdelingen i overkant av to måneder på å trene til øvelsen «Cold Response 06». Mange av soldatene hadde aldri vært i stridsvogn før. Men under opplæringen ble det fort klart at sikkerheten ikke var en prioritert del.


Trente evakuering i 45 minutter
- Vår tropp fikk 45 minutter til å trene på en evakueringsdrill tre-fire dager før øvelsen startet. I tillegg var den tilpasset helt andre forhold, sier Østrem til Dagbladet.no.

For i stedet for å fokusere på den personlige sikkerheten, skulle denne drillen sørge for det ikke kom vann inn i motorrommet. Mens skytteren dreier kanontårnet i riktig retning, skulle vognføreren starte en hydraulikkpumpe som tetter rommet.

- Det er vanskelig å komme til når du skal starte hydraulikkpumpa. Det som tar tid er koordineringen mellom skytter og vognfører. Det krever drilling, og det får du ikke med én 45-minutters øvelse, sier Østrem.

Det var nettopp skytteren og vognføreren som mistet livet på Herjangfjellet.

- Jeg vil ikke rette skyld mot enkeltpersoner eller avdelinger i Telemark bataljon, men vi har brukt denne stridsvognen i to år, og har aldri hatt en skikkelig rømningsmanual.
Det sto ingenting i vårt reglement om evakueringsprosedyrer på denne vogna.

KREVER OPPVASK: Eks-soldat Tom Andreas Østrem var kollega til og venn med de omkomne. Han var i samme område da stridsvognulykken skjedde, og er sterkt kritisk til Forsvarets opplæring i forkant av ulykken. Foto: Henrik Brattli Vold
KREVER OPPVASK: Eks-soldat Tom Andreas Østrem var kollega til og venn med de omkomne. Han var i samme område da stridsvognulykken skjedde, og er sterkt kritisk til Forsvarets opplæring i forkant av ulykken. Foto: Henrik Brattli Vold Vis mer

Varslet om mangler

Østrem kjørte den samme vogna et par dager tidligere, og han varslet fra om den hadde kritiske mangler. Luka over vognføreren, som også er en rømningsvei, lot seg ikke åpne ordentlig, slik at evakueringen ble satt i fare. Men ledelsen valgte ikke å ta vogna ut av tjeneste.

- Jeg sitter igjen med en følelse av at øvelsen skulle gjennomføres for enhver pris. Det krever mye ressurser å fikse ting, og det går utover øvelsen. Jeg savner det at de stopper opp og tenker over hva de driver med. Øvelser må jo gjennomføres, men det bør gjøres på en sikker måte. Det synes jeg ikke de gjorde her, sier han.

Sa opp

Det ble en av hovedgrunnene til at han sa opp sin stilling i Telemark bataljon. I oppsigelsen sa han klart fra hva han mente om forholdene.

\'... Jeg synes at noen av avdelingenes risikoanalyser og tiltak går utover min og andres sikkerhet. Dette er som regel tiltak som blir avgjort i foraer der grenaderer er dårlig representert.\'

Ifølge Østrem fortsatte Forsvaret å bruke vognene etter ulykken, uten noen umiddelbar reaksjon, og evakueringsprosedyren ble heller ikke oppdatert før han sluttet. Han er heller ikke imponert over granskingsrapporten, som han mener legger skylda over på de omkomne.Krever kvalitetssikring
- De to som mistet livet var to pliktoppfyllende folk, de var stolte av jobben sin og var solide karer. Jeg savner dem veldig, og når vi prøvde å si fra om sikkerheten på forhånd blir det feil av Forsvaret å legge fram en rapport som gir dem deler av skylda for dette her. Jeg vil rette opp inntrykket av at de to som mistet livet hadde skyld i sin egen død, sier Østrem.

image: - Hadde ikke trent på evakuering

Nå etterlyser han en avdeling som kan kvalitetssikre sikkerheten.

Det er klart Forsvaret er risikofylt, det vil det alltid være. Men det er ting du kan luke vekk. Alt som kan fjernes og er rimelig å fjerne. Vi trenger en avdeling som følger opp sikkerhetstiltakene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!