Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Massiv demonstrasjon mot Trump på JFK-flyplassen

- Hadde ikke USA åpnet portene for besteforeldrene mine, hadde de blitt drept i holocaust

Rasende demonstranter i New York.

SKAPER SINNE: President Donald Trump signerte fredag et innreiseforbud til USA for muslimer fra sju land. Det utløste svære demonstrasjoner i New York lørdag. Foto: AP Photo/Susan Walsh
SKAPER SINNE: President Donald Trump signerte fredag et innreiseforbud til USA for muslimer fra sju land. Det utløste svære demonstrasjoner i New York lørdag. Foto: AP Photo/Susan Walsh Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Det som begynte med noen få sinte demonstranter utenfor terminal 4 på John F. Kennedy-flyplassen i New York tidlig lørdag, endte i en mektig massemønstring.

- Ikke hat, ikke frykt. Flyktninger er velkomne her, roper de fredelige demonstrantene.

HARDT UT: I et intervju med Fox News-profil Sean Hannity, snakket Trump om USAs innvandringspolitikk, Madonnas uttalelser og IS. Video: AP Vis mer

Mange tusen mennesker fyller området utenfor terminalen og parkeringshuset like ved. Med hvert nye flytog kom nye lass med demonstranter. Både gamle og unge, og folk fra mange bakgrunner deltar.

Det meldes også om store demonstrasjoner i på flyplassene i Washington, Chicago, Minneapolis, Denver, Los Angeles, San Francisco og Dallas.

Det hele ble utløst av at 20 reisende fra ble nektet innreise til USA etter at president Donald Trump undertegnet et dekret fredag. Flere sitter lørdag kveld amerikansk tid fortsatt i immigrasjonsmyndighetenes varetekt.

- Kunne blitt drept

Dekretet fra Trump innebærer at muslimer fra Irak, Iran, Libya, Syria, Somalia, Jemen og Sudan ikke får komme inn i USA. Forbudet gjelder ikke for kristne i de samme landene. Mange mener dette er fullstendig i strid med USAs historie. Landet er grunnlagt av innvandrere og med religionsfrihet som et bærende element. Derfor har Trumps radikale beslutning om å stenge muslimer ute, ført til svært sterke reaksjoner både i USA og resten av verden.

SINNE: Merelyn Messer med klar beskjed til Trumps svigersønn, Jared Kushner, som også er jødisk. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
SINNE: Merelyn Messer med klar beskjed til Trumps svigersønn, Jared Kushner, som også er jødisk. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Hadde ikke USA åpnet portene for besteforeldrene mine, hadde de blitt drept i holocaust, sier Merelyn Messer til Dagbladet.

På jakka bærer hun den berømte jødestjerna, som jøder ble tvunget til å bære av nazistene under andre verdenskrig.

- Jeg skammer meg. Det betyr noe at vi er så mange her. Vi må stå opp mot en kjønnsdiskriminerende, islamofob og rasistisk president. Nå må vi virkelig kjempe i fire år, sier Messer.

Irakisk helt

Demonstrasjonene startet etter at de to demokratiske kongressrepresentantene Jerry Nadler og Nydia Valasquez dro til flyplassen lørdag morgen. De kom fordi to personer ble holdt igjen av immigrasjonsmyndighetene fredag bare få timer etter at Trump signerte det kontroversielle dekretet.

SINNE: Demonstranter utenfor terminal 4 ved John F. Kennedy-flyplassen i New York. Foto: EPA/JUSTIN LANE
SINNE: Demonstranter utenfor terminal 4 ved John F. Kennedy-flyplassen i New York. Foto: EPA/JUSTIN LANE Vis mer

En av dem var Hameed Khalid Darweesh fra Irak. Han har heltestatus etter å ha jobbet som tolk for den amerikanske hæren i Irak, og ble omsider løslatt lørdag. Flere andre, som også var på vei inn til USA da innreiseforbudet plutselig trådte i kraft, sitter fortsatt i immigrasjonsmyndighetenes varetekt.

- Slipp dem inn, roper demonstrantene utenfor bygningen.

Det er foreløpig ikke meldt om noen voldelige sammenstøt mellom politi og demonstranter. Politiet har tatt stilling foran flere inngangsdører og følger situasjonen nøye.

Land bygd av innvandrere

- Ingen av oss er indianere. Dette landet er bygd av innvandrere, og hadde ikke eksistert uten, sier Rebecca til Dagbladet der hun står sammen med vennene Ryan og Nino.

ALLE INNVANDRERE: Ryan (t.v.), Nino og Rebecca var blant de flere tusen som lørdag dro ut til John F. Kennedy-flyplassen i New York for å demonstrere. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
ALLE INNVANDRERE: Ryan (t.v.), Nino og Rebecca var blant de flere tusen som lørdag dro ut til John F. Kennedy-flyplassen i New York for å demonstrere. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

De tre new yorkerne hørte om demonstrasjonen på Twitter, tegnet skilt og hev seg på flytoget.

- Kvinnemarsjen forrige uke var en begynnelse på protestene mot Trump. Nå er det viktig at vi fortsetter å stå opp mot dette tyranniet, sier Ryan.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling