Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hadde ikke våpenlisens

Statsminister Matti Vanhanen vil sette det høye antallet våpen i landet på dagsordenen.

ÅSTEDET: Tente lys utenfor kjøpesenteret i Esbo i kveld. Foto: AP
ÅSTEDET: Tente lys utenfor kjøpesenteret i Esbo i kveld. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Ibrahim Shkupolli, som skjøt sin tidligere samboer og fire andre personer, før han tok sitt eget liv i den finske byen Esbo torsdag, hadde ikke lisens for skytevåpen.

Juridiske dokumenter viser at Shkupolli ble pågrepet i besittelse av et håndvåpen i 2003. Den gang forklarte han at skyting var en av hobbyene hans, men at han som utlending ikke hadde mulighet til å få våpenlisens i Finland.

Statsminister Matti Vanhanen uttrykte torsdag ettermiddag medfølelse med de etterlatte etter massakren og gjorde det klart at bakgrunnen for drapene nå må granskes.

- Spesielt tenker jeg på bakgrunnen til det ulovlige våpenet og hvordan gjerningsmannen hadde fått tak i det. Oppmerksomheten kommer nå til å bli rettet mot det store antallet våpen i landet vårt, sier Vanhanen.

- Truet og trakasserte

Tre menn og en kvinne ble drept da Shkupolli åpnet ild på Sello-senteret i Esbo på formiddagen nyttårsaften. Etter skuddramaet ble hans tidligere samboer funnet drept i et hus i nærheten av kjøpesenteret.

Politiet sier de tror Shkupollis hovedmål var samboeren. Hun jobbet i Sello-butikken Prisma, og alle de drepte var ansatt i denne butikken.

Ifølge avisen Aamulethi var 43 år gamle Shkupolli kosovoalbaner. Han flyttet fra Norge til Finland i 1990 og innledet like etter et forhold til kvinnen som ble hans samboer i 18 år. Da forholdet tok slutt i fjor, flyttet kvinnen til egen bolig.

Ifølge dokumenter fra Helsingfors hovrätt skal mannen ha begynt å plage, trakassere og true henne etter at de flyttet fra hverandre. Shkupolli skal senere ha giftet seg med en albansk kvinne, som han har barn med.

Shkupolli skal ikke være finsk statsborger. Han er tidligere dømt for både mishandling og brudd på våpenloven og var også ilagt rettslig påbud om å holde seg borte fra den tidligere samboeren.

Tok sitt eget liv

Øyenvitner forteller at Shkupolli var kledd i svart frakk, svarte bukser og svart lue. Han virket svært målbevisst og skal ha skutt en mann to ganger i hodet og en kvinne i magen før han gikk rolig videre.

- Vi trodde en lastepall falt ned eller at det gikk av noe fyrverkeri. Vi så en ansatt ligge på gulvet, forteller Risto og Hanna Heiskanen.

Politiet innledet en omfattende jakt på Shkupolli, og torsdag ettermiddag ble han funnet død i sin bolig i den sørfinske byen Esbo. Han tok sitt eget liv.

Esbo er Finlands nest største by med rundt 240.000 innbyggere og grenser til Helsingfors. All togtrafikk til stasjonen Alberga ble stanset på grunn av skyteepisoden torsdag.

Flere episoder

Politidirektør Mikko Paatero sier han frykter at tragedien i Esbo skal svekke finnenes trygghetsfølelse.

Innenriksminister Anne Holmlund sa torsdag ettermiddag at hun deler sorgen til ofrenes familier. Hun ber også om at drapene blir grundig etterforsket, samtidig som hun roste politiet og redningsmannskapene for å ha handlet raskt og profesjonelt.

Finland er blitt rammet av flere alvorlige skyteepisoder de siste årene. I september 2008 skjøt og drepte en 22 år gammel mann ti personer på en yrkesskole i Kauhajoki før han rettet våpenet mot seg selv.

I november i 2007 skjøt og drepte en 18-åring seks medelever, rektoren og helsesøsteren på Jokela-skolen i Tusby. Mannen tok så sitt eget liv.


(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media