Hadde influensa - måtte gjenopplives

Axel var bare tre uker gammel da han fikk pustestans. - Jeg holdt på å knekke sammen, sier mamma Mari Roen (30).

PUSTESTANS: Axel ble akutt innlagt på sykehuset da han plutselig mistet pusten. Dette var foreldrenes første møte med gutten deres etter at legene fikk liv i ham igjen. Foto: Privat
PUSTESTANS: Axel ble akutt innlagt på sykehuset da han plutselig mistet pusten. Dette var foreldrenes første møte med gutten deres etter at legene fikk liv i ham igjen. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Jeg fikk panikk. Jeg tenkte «herregud, hva gjør vi nå? Er det virkelig noe jeg har oversett?»

Det sier mamma til lille Axel, Mari Roen (30), til Dagbladet.

Søndag 14. mai opplevde foreldreparet fra Gjøvik sitt livs største mareritt da den nyfødte sønnen deres Axel bare var minutter unna å miste livet.

Tidligere den uka i mai hadde storebror Vemund på to og et halvt år vært hjemme fra barnehagen med forkjølelse. Like etter ble også lillebror smittet, forteller Roen.

- Det kom ikke som noe sjokk at Axel også ble smittet, sier hun.

MAMMA: Mari Roen sammen med sine to sønner Vemund og Axel. Foto: Privat
MAMMA: Mari Roen sammen med sine to sønner Vemund og Axel. Foto: Privat Vis mer

Til å starte med var mamma Mari, som jobber som helsefagarbeider, og pappa Kjetil Menkerud ikke veldig bekymret for den tre uker gamle gutten.

Fredagen og lørdagen hadde Axel forkjølelsessymptomer, men ifølge Mari var sønnen i grei form og diet som normalt.

- Men natt til søndag merket vi at han pustet tungt, sier Roen.

Da begynte foreldrene å bli urolige.

Tidlig søndag morgen hadde Axel blitt usedvanlig bleik og reagerte lite på stimuli.

- Jeg ringte Gjøvik legevakt. De ba oss komme med én gang. Jeg dro med Axel til legevakten, mens Kjetil ble hjemme med storebror, sier hun.

Det var avisa Oppland Arbeiderblad som først omtalte saken.

PAPPA: Far, Kjetil Menkerud kunne først holde sønnen Axel noen timer etter pustestansen. Bildet er tatt på Rikshospitalet. Foto: Privat
PAPPA: Far, Kjetil Menkerud kunne først holde sønnen Axel noen timer etter pustestansen. Bildet er tatt på Rikshospitalet. Foto: Privat Vis mer

Var livløs

Da de kom til legevakten ble den lille gutten tatt til undersøkelse med det samme.

Og da legen undersøkte oksygenmetningen i blodet til Axel var det så lavt at han trodde at det var noe feil med målingene, forteller Roen.

- Oksygennivået var på femti prosent. Da vi skulle måle på nytt fikk han en ny hostekule. Vi snudde ham over på magen for å hjelpe ham med å få ut slimet. Da oppdaget vi at Axel hadde sluttet å puste, sier Roen.

Legen utløste alarm om pustestans, og traumeteamet på legevakten strømmet til for å redde den lille gutten.

- Plutselig kom det veldig mange mennesker inn i rommet og de satt raskt i gang med hjerte- og lungeredning, sier hun.

ISOLASJON: Axel ble lagt på nyfødtintensiven på isolat på grunn av smittefare. Foto: Privat
ISOLASJON: Axel ble lagt på nyfødtintensiven på isolat på grunn av smittefare. Foto: Privat Vis mer

Selv ble mamma Mari sittende og vente med sykepleierstudenten som hadde undersøkt Axel. Da ringte hun hjem til samboeren og pappaen Kjetil Menkerud.

- Jeg sa at han måtte komme til legevakten med det samme, for det var ikke sikkert at vi skulle få se sønnen vår levende igjen. Det var ekstremt tungt, sier hun.

Livet til Axel hang i en tynn tråd. Legene begynte med innblåsninger og kompresjoner på den lille kroppen, for han hadde fått midlertidig hjertestans.

Så, etter rundt fire minutter, fikk legene endelig liv i spedbarnet.

- Det var de lengste minuttene i mitt liv, sier Roen.

- Knakk sammen

Plutselig hørte hun babygråt, men hun turte ikke å tro på at det var hennes sønn som ga lyd fra seg.

- Da de sa at det var Axel som gråt, ble jeg veldig lettet. Det er den beste babygråten jeg har hørt noensinne. Jeg knakk helt sammen, sier tobarnsmoren.

Axel var ennå ikke utenfor livsfare, og den lille gutten ble fraktet til fødeavdelingen på Gjøvik sykehus og lagt i en spesialkuvøse .

LUFTAMBULANSE: Axel ble fraktet med luftambulanse fra Gjøvik sykehus til Rikshospitalet i Oslo. Foto: Privat
LUFTAMBULANSE: Axel ble fraktet med luftambulanse fra Gjøvik sykehus til Rikshospitalet i Oslo. Foto: Privat Vis mer

Der fikk han både væskebehandling og pustehjelp, og ifølge moren kom han seg raskt.

Raskt ble det også besluttet at Axel skulle fraktes med luftambulanse til Rikshospitalet i Oslo, mens mamma og pappa kjørte like etter.

Axel ble behandlet med antibiotika og pustehjelp, og etter to dager ble han fraktet til Lillehammer sykehus. Om kvelden 17. mai kunne han endelig komme hjem igjen.

- Veldig sjeldent

Rasmus Egelund, lege ved Kapp legesenter og legevaktslege ved Gjøvik Interkommunale legevakt, husker godt dagen da Axel kom inn alvorlig syk.

- Det tok ikke mer enn rundt ti minutter fra han kom inn døra, til han fikk puste- og hjertestans. Vi reagerte raskt med å starte hjerte-lunge-redning sammen med sykehusets hjertestans team.

Egelund forteller at Axel heldigvis responderte raskt da han fikk oksygen i luftveiene igjen.

- Det er klart at hvis Axel ikke hadde vært på legevakten eller sykehuset når dette skjedde, så hadde han nok ikke overlevd, sier han til Dagbladet.

LEGE: Rasmus Egelund var den legen som tok imot Axel og Mari da de kom til legevakten i mai. Foto: Privat
LEGE: Rasmus Egelund var den legen som tok imot Axel og Mari da de kom til legevakten i mai. Foto: Privat Vis mer

Han understreker at det er viktig å presisere at hendelsen ikke bare skjedde plutselig ut av ingenting. Axel hadde fått mye slim i luftveiene, samtidig som at gutten var allment svekket på grunn av for tidlig fødsel, lite amming og sykdom med nedre luftveisinfeksjon.

- Heldigvis skjer det veldig sjeldent med spedbarn. Jeg har jobbet som akuttlege i 24 år, og aldri opplevd noe liknende. Normalt behandler vi spedbarn med tette nedre luftveier, før det utvikler seg så alvorlig som det gjorde her.

Egelund understreker at spedbarn, i alderen mellom null til fire måneder, er mer utsatt for alvorlige infeksjoner enn senere i livet. Dette skyldes at immunforsvaret ikke er ferdigutviklet, og spedbarn raskere blir slappe og dehydrerte.

Hvis et nyfødt barn får tegn til infeksjon er det særlig viktig å følge med og det skal være lav terskel for å kontakte fastlege eller legevakt, også på natt, sier han.

Får et spedbarn en infeksjon som setter seg i nedre luftveier, kan det gjenkjennes ved at barnet strever med å puste eller hoster opp slim nedefra. I de tilfeller oppfordrer legen foreldre til å ringe til fastlegen eller legevakten med det samme. Puster barnet veldig svakt, må man ringe 113.

- Etter hendelsen hadde vi en brifing med de ansatte. Alle syntes det var en dramatisk og sjokkerende hendelse som ga rom for ettertanke, sier han.

LEGEBESØK: Egelund kom hjem til Axel og familien få uker etter hendelsen for å sikre seg at alt sto bra til med den lille gutten. Foto: Privat
LEGEBESØK: Egelund kom hjem til Axel og familien få uker etter hendelsen for å sikre seg at alt sto bra til med den lille gutten. Foto: Privat Vis mer

Legen tok selv initiativ til å besøke Axel og familien kort tid etter hendelsen, for å sikre seg at alt gikk bra med gutten etter hendelsen.

Flaks i uflaks

Axel hadde fått påvist parainfluensa type fire, som, ifølge Lommelegen, er en sjelden influensatype som også kan forårsake ulike grader av luftveisinfeksjoner.

Mamma Mari Roen forteller at det ikke ble funnet andre underliggende sykdommer hos Axel.

- Men det var veldig flaks i uflaks at det skjedde da vi var på Gjøvik legevakt. Hadde det ikke vært for de flinke legene, hadde ikke Axel vært her i dag, sier hun.

GLAD GUTT: I dag er Axel frisk og rask. Mor Mari forteller at han ikke har hatt noen komplikasjoner siden han kom hjem fra sykehuset 17. mai. Foto: Privat
GLAD GUTT: I dag er Axel frisk og rask. Mor Mari forteller at han ikke har hatt noen komplikasjoner siden han kom hjem fra sykehuset 17. mai. Foto: Privat Vis mer

I dag er Axel ti uker gammel, og er sunn og rask og vokser som normalt, forteller moren.

Og selv om han trolig vil takle neste sykdomsrunde bedre, har det satt en liten støkk i foreldrene.

- Hendelsen har påvirket oss, og vi kommer nok til å følge med litt ekstra neste gang. Men nå har han heldigvis vokst og har derfor bedre grunnlag for neste sykdomsrunde, sier Roen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer