- Hadde ingenting mot kjæresten

Rahmi Sahindal sier nå at han ikke var mot at Fadime hadde svensk kjæreste og at Fadime ble drept av en fremmed mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens faren, Rahmi Sahindal, i tingretten tilsto drapet, skyldte han på en ukjent mann i ankesaken for Svea hovrett, tilsvarende vår lagmannsrett.

En helt ukjent mann hadde kommet på døren hans drapskvelden 21. januar, påsto Rahmi Sahindal. - Jeg har skutt din datter. Nå skal du gjøre akkurat som jeg sier. Jeg kommer til å drepe alle i din familie om du ikke gjør det, skal mannen ha sagt, ifølge Rahmi Sahindals forklaring.

Livsvarig fengsel

Fadimes far sa at han hadde tatt på seg drapsgjerningen «for min families skyld.»

- Men det var ikke jeg som gjorde det. Aldri i livet skulle jeg gjøre en sånn ting, sa han.

Rettssaken går i sikkerhetssalen i Stockholm. I motsetning til i tingretten var det få tilhørere til stede da Fadime Sahindals far igjen skulle forklare seg om drapet på datteren.

Rahmi Sahindal ble dømt til livsvarig fengsel av Uppsala tingrett. Ifølge dommen fra tingretten veide vitneprovet til en av hans døtre, Fadimes lillesøster, tungt.

Ifølge dommen fra tingretten ga søsteren et svært troverdig bilde av det som skjedde i leiligheten 21. januar. I dommen heter det videre at søsteren, til tross for press fra nære slektninger, har vist et sterkt ønske om å fortelle om Fadimes død og om bakgrunnen for hendelsen.

Æresdrap

Drapet på Fadime Sahindal ga sjokkbølger over hele Skandinavia. 26 år gamle svensk-kurdiske Fadime Sahindal ble skutt og drept av sin egen far i familiens leilighet i Uppsala 21. januar i år.

Fadimes eneste forbrytelse var at hun ble forelsket i en svensk gutt. Det var mer enn faren kunne bære, ifølge tiltalen. Først brøt Fadime Sahindal tvert med familien fordi konflikten ikke kunne løses da hun valgte kjærligheten til sin svenske kjæreste. Deretter ble hun truet av faren og sto fram på svensk TV og fortalte om truslene.

I retten onsdag ga Fadimes far et helt annet bilde av hvordan han hadde sett på datterens svenske kjæreste.

- Jeg ville bare at hun skulle studere ferdig før hun giftet seg. Jeg hadde ingenting imot den svenske guttevennen, jeg sverger, sa faren.

Henrettelse

I dommen fra tingretten i Uppsala ble drapet karakterisert som intet annet enn en ren henrettelse. Provokasjonen faren forklarte at han følte fra datteren, ble på ingen måte ansett som noen formildende omstendighet. Derimot mente domstolen at det var skjerpende at faren på denne måten skjøt sin egen nære slektning, og det attpåtil foran øynene på Fadime Sahindals mor og to av søstrene.

Da Fadime Sahindal ble gravlagt fra Uppsala domkirke, deltok kronprinsesse Victoria i seremonien, det samme gjorde blant andre den svenske integrasjonsminister Mona Sahlin.

(NTB)

DREPT:</B> Fadime Sahindal ble bare 26 år. I januar ble hun myrdet foran øynene på søstrene og moren sin.
DØMT:</B> Rahmi Sahindal har tilstått drapet på datteren. Men i lagmannsretten i dag sa han at en vilt fremmed mann tok livet av Fadime.
LANDESORG:</B> Sverige sto stille da Fadime ble begravet. Kronprinsesse Victoria var blant de sørgende.