Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hadde jeg ikke tatt hensyn til etikk og juss, ville jeg dundret ut med denne historien for lenge siden

Marit Christensen kommer i kveld med et heftig motangrep mot kritikken for den planlagte Breivik-boka.

SLÅR TILBAKE: Journalist og forfatter Marit Christensen slår i kveld tilbake mot anklagene. Foto: Lars Eivind Bones
SLÅR TILBAKE: Journalist og forfatter Marit Christensen slår i kveld tilbake mot anklagene. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Ingen må tro at jeg ikke har tatt hensyn til etikk og juss i dette. Hadde jeg ikke gjort det, ville jeg dundret ut med denne historien for lenge siden, sier Marit Christensen til NRK Dagsrevyen.

En bitter strid har brutt løs mellom advokatene til Anders Behring Breiviks mor Wenche Behring Breivik, som døde den 22. mars i år, og forfatter og tidligere NRK-journalist Marit Christensen.

Christensen har til nå ikke ønsket å kommentere beskydningene om at hun har lurt Wenche Behring Breivik, og fortsatt på bokprosjektet mot den nå avdøde kvinnens siste vilje.

- Siste gangen jeg snakket med henne var 4. mars. Vi skiltes som meget gode venner. Jeg har den beste samvittighet, fastslår Christensen.

Terapeut og journalist Etter Anders Behring Breiviks ugjerninger den 22. juli 2011 fikk Marit Christensen et unikt innpass hos massemorderens mor. Nå hevder advokatene Hans Marius Graasvold og Ragnhild Torgersen at hun oppnådde sin spesielle posisjon gjennom å seile under falsk flagg.

Overfor VG beskrev hun denne posisjonen som en blanding av «terapeut, støtte, fortrolig og journalist».

- Hun var ikke bare terapeut og samtalepartner, men også journalist. Etikkekspertene som har uttalt seg sier at det selvfølgelig ikke går an, sier Hans Marius Graasvold til Dagbladet.

Selv har Marit Christensen hittil ikke villet kommentere striden, men har sagt at hun ikke kan kommentere en bok som ikke foreligger. I kveldens opptreden på Dagsrevyen slår hun tilbake mot advokatene, og setter spørsmålstegn ved deres motiver.

- Hvilke klienter jobber disse advokatene for, spør Christensen.

Hun understreker samtidig at historien er større enn Wenche Behring Breivik, og at hun oppfyller et samfunnsoppdrag med å skrive den.

- Dette er ingen vanlig biografi, men en historie som er min. Vi må aldri glemme hvor stor og viktig del dette er av norsk historie, og hvilke lidelser Anders forårsaket, sier Christensen til NRK.

«Hus forbi» Opprinnelig var planene at Christensen og Wenche Behring Breivik skulle skrive en bok i fellesskap, og utgi den på Aschehoug.
Men før jul i fjor skiftet Wenche Behring Breivik mening.

Likevel beholdt de kontakten. I januar undertegnet hun en erklæring om at hun er «innforstått» med og «aksepterer» at Christensen kan bruke opplysninger fra Wenche Behring Breiviks dagbøker og de samtalene de hadde hatt.

Ifølge Graasvold gitt innholdet henne «hus forbi».

- Hun lå den gangen og var terminalt kreftsyk, og var nok ikke helt der at at hun finleste det før hun signerte, sier Hans Marius Graasvold til Dagbladet.

- Hadde advokat Dette avviser Marit Christensens advokat Jon Wessel-Aas overfor Dagbladet.

- Erklæringen gir uttrykk for de premissene Christensen jobbet ut fra, og som Breivik var innforstått med. Det foregikk ikke under hast eller noe som helst, og hun ble dessuten oppfordret til å rådføre seg med egne rådgivere, herunder egen advokat, som hun jo hadde hele veien, sier Wessel-Aas til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling