Norsk våpensalg:

- Hadde jeg sittet på Stortinget, hadde jeg vært ganske sur

Stortinget ba om utredning om våpeneksport-regelverk. UD kom med synsesvar.

KRIGSFORBRYTELSER: En jenteklasse sitter i et klasserom som er delvis ødelagt etter et saudi-arabisk ledet angrep denne måneden. Alle parter som deltar i krigen i Jemen beskyldes stadig for brudd på humanitærretten, og for krigsforbrytelser. Foto: Abduljabbar Zeyad / Reuters / Scanpix
KRIGSFORBRYTELSER: En jenteklasse sitter i et klasserom som er delvis ødelagt etter et saudi-arabisk ledet angrep denne måneden. Alle parter som deltar i krigen i Jemen beskyldes stadig for brudd på humanitærretten, og for krigsforbrytelser. Foto: Abduljabbar Zeyad / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fredag kom Utenriksdepartementet (UD) med tallene for Norges våpeneksport for 2016: Norge øker eksporten av ammunisjon og A-materiell til De forente arabiske emirater til over 100 millioner kroner, som er en økning på hele 75 millioner kroner i forhold til 2015.

- Det er helt utrolig at vi eksporterer ammunisjon og våpen til De forente arabiske emirater, som bidrar til brudd på humanitærretten i Jemen. Det er også sjokkerende at Norge øker eksporten til autoritære regimer med 161 millioner kroner, som er en økning på over 100 prosent fra 2015, sier Tuva Krogh Widskjold, leder i Changemaker.

Ba om regelverk-endring

Emiratene er med i den saudi-arabisk-ledete koalisjonen som kriger i Jemen, og som stadig beskyldes for å ha begått brudd på humanitærretten. Både politiske partier som SV - og organisasjoner som Røde Kors, Redd Barna og Changemaker - er kritiske til at Norge selger ammunisjon og militært utstyr til de krigførende parter i Jemen-krigen.

I fjor ba derfor Stortinget om at Regjeringen utreder hvordan Norge kan få et mer robust eksportkontrollregelverk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.