Norsk våpensalg:

- Hadde jeg sittet på Stortinget, hadde jeg vært ganske sur

Stortinget ba om utredning om våpeneksport-regelverk. UD kom med synsesvar.

KRIGSFORBRYTELSER: En jenteklasse sitter i et klasserom som er delvis ødelagt etter et saudi-arabisk ledet angrep denne måneden. Alle parter som deltar i krigen i Jemen beskyldes stadig for brudd på humanitærretten, og for krigsforbrytelser. Foto: Abduljabbar Zeyad / Reuters / Scanpix
KRIGSFORBRYTELSER: En jenteklasse sitter i et klasserom som er delvis ødelagt etter et saudi-arabisk ledet angrep denne måneden. Alle parter som deltar i krigen i Jemen beskyldes stadig for brudd på humanitærretten, og for krigsforbrytelser. Foto: Abduljabbar Zeyad / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fredag kom Utenriksdepartementet (UD) med tallene for Norges våpeneksport for 2016: Norge øker eksporten av ammunisjon og A-materiell til De forente arabiske emirater til over 100 millioner kroner, som er en økning på hele 75 millioner kroner i forhold til 2015.

- Det er helt utrolig at vi eksporterer ammunisjon og våpen til De forente arabiske emirater, som bidrar til brudd på humanitærretten i Jemen. Det er også sjokkerende at Norge øker eksporten til autoritære regimer med 161 millioner kroner, som er en økning på over 100 prosent fra 2015, sier Tuva Krogh Widskjold, leder i Changemaker.

Ba om regelverk-endring

Emiratene er med i den saudi-arabisk-ledete koalisjonen som kriger i Jemen, og som stadig beskyldes for å ha begått brudd på humanitærretten. Både politiske partier som SV - og organisasjoner som Røde Kors, Redd Barna og Changemaker - er kritiske til at Norge selger ammunisjon og militært utstyr til de krigførende parter i Jemen-krigen.

I fjor ba derfor Stortinget om at Regjeringen utreder hvordan Norge kan få et mer robust eksportkontrollregelverk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer