- Hadde jeg skrevet et slikt brev, ville jeg blitt kalt USAs puddel

Jonas Gahr Støres «oppklaringsbrev» til Israel skaper problemer for palestinerne. Det mener tidligere utenriksminister Jan Petersen, som ber Støre oppklare sine egne ord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I brevet til Israels utenriksminister Silvan Shalom skriver Støre at Norge «støtter Israels rett til å leve i fred og sikkerhet innenfor forsvarbare grenser». Begrepet «forsvarbare grenser» brukes aktivt av Israel i kampen for ikke å trekke seg ut fra alt okkupert palestinsk land slik FNs resolusjon 242 krever. Støre skrev brevet for å slå fast at regjeringen ikke støtter en forbrukerboikott av Israel, slik finansminister Kristin Halvorsen (SV) tok til orde for i Dagbladet forrige torsdag.

Petersen tror Støres bruk av begrepet er en «arbeidsulykke», men at det likefullt er uheldig.

-  Det er uheldig at utenriksministeren, om enn uforvarende, bruker den ene partens begreper. Det gjør det vanskeligere for palestinerne i forhandlingene med Israel, sier Petersen.

FNs resolusjon 242 ble vedtatt i 1967 og slår fast at Vestbredden og Gaza er okkupert land. Resolusjonen sier at Israel har rett til å leve i fred og sikkerhet innenfor internasjonalt anerkjente grenser. Den internasjonalt anerkjente grenser er den såkalte grønne linjen - grensene fra før krigen i 1967.

Viktige forskjeller

Israel har i alle år forsøkt å komme bort fra begrepet «internasjonalt anerkjent grenser» ved å legge til grunn at grensene skal være «forsvarbare» - inneforstått at det er opp til dem å definere hvor de skal gå. Begrepet brukes også for å forvare byggingen av den folkerettsstridige muren på Vestbredden.

-  Denne sikkerhetsmuren skaper fakta på bakken det allerede er svært vanskelig for palestinerne å gjøre noe med. Når Norge nå bruker de israelske formuleringene, svekker det palestinernes forhandlingsposisjon, sier Petersen.

Separasjonsmuren som nå bygges på Vestbredden følger ikke grensen fra før 1967, men ligger langt inne på okkupert palestinsk land.

GÅRSDAGENS MANN OG ARVTAKEREN: Avgått utenriksminister Jan Petersen (H), sier han aldri kunne gått ut så sterkt i saken om Israel-boikott som Jonas Gahr Støre nå har gjort, og ser ikke bort fra at Støres brev til Israel og USA kan karakteriseres som en aldri så liten arbeidsulykke. Foto: Scanpix
GÅRSDAGENS MANN OG ARVTAKEREN: Avgått utenriksminister Jan Petersen (H), sier han aldri kunne gått ut så sterkt i saken om Israel-boikott som Jonas Gahr Støre nå har gjort, og ser ikke bort fra at Støres brev til Israel og USA kan karakteriseres som en aldri så liten arbeidsulykke. Foto: Scanpix Vis mer

En arbeidsulykke?

Ledende Ap-kilder karakteriserer Støres formulering som et klart brudd med norsk politikk og en ensidig støtte til Israels posisjon i spørsmålet om endelige grenser. Av hensyn til partifreden ønsker de ikke å stå fram.

-  Men det er svært alvorlig at utenriksministeren har brukt begreper som kan tolkes som et linjeskifte i norsk politikk. Norge har alltid stått fast på FNs definisjoner i Midtøsten, sier en Ap-representant.

Jan Petersen tror ikke Støre har endret Norges linje.-  Jeg tror nok at dette dreier seg om en aldri så liten arbeidsulykke. Men det kunne vært nyttig om Støre klargjorde saken, sier Jan Petersen.

En pinlig sak

Petersen mener hele brevskrivingen er pinlig.

-  Det er ytterst pinlig at Støre måtte sende disse to brevene. Jeg tror dette er uten sidestykke i nyere norsk historie, sier han. En kopi av brevet til Israels utenriksminister ble også sendt sammen med et følgeskriv til USAs utenriksminister Condoleezza Rice.

Petersen godter seg også litt over dette.

-  Hadde jeg sendt et slik brev til Condi Rice, ville jeg blitt kalt inn på teppet i Stortinget av Kristin Halvorsen og skjelt ut for å være USAs puddel, sier Petersen.

Han mener Støre og Arbeiderpartiet må ta selvkritikk for den stormen Kristin Halvorsens uttalelser førte til.

-  AP har ingen grunn til å gi SV hele skylden. SVs boikott-standpunkt har vært klart hele tiden - alle visste at reven har hvit haletipp. Men det var AP som slapp reven inn i hønsegården!