- Hadde jeg tatt dem på fersken, ville det blitt førsteside i både Dagbladet og VG

Bilopphogger Terje (55) ble rundstjålet av litauere.

ROBBET: Terje Sigurd Abrahamsen driver Mørlandsmoen bilopphugging utenfor Arendal. Litauiske innbruddstyver tok seg inn og stjal katalysatorer verdt 150 000,-. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
ROBBET: Terje Sigurd Abrahamsen driver Mørlandsmoen bilopphugging utenfor Arendal. Litauiske innbruddstyver tok seg inn og stjal katalysatorer verdt 150 000,-. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL/OSLO (Dagbladet): Det var natt til 1. april at tyver slo til mot bilopphoggeriet i Arendal, og 124 katalysatorer forsvant.

- Hadde jeg tatt dem på fersken ville det blitt førsteside i både Dagbladet og VG, sier Terje Sigurd Abrahamsen (55), daglig leder ved Mørlandsmoen Bilopphogging AS, til Dagbladet.

- Du blir så vanvittig forbannet og frustrert. Også er det veldig lett å bli rasist. Du jobber og jobber for å få dette til å gå rundt — så kommer noen og ødelegger det du har bygget opp.

Aprilsnarr Det var innehaveren av nabofirmaet som varslet Terje om innbruddet, tidlig om morgenen 1. april.

- Jeg trodde det var aprilsnarr, sier bilopphoggeren, som satt i bilen da han ble varslet.

Men et par minutter seinere var han på plass og så at porten inn til verkstedet var skåret over med vinkelsliper. Trolig batteridrevet, siden det ikke er stikkontakt i nærheten.

- Du blir så rasende at det er vanskelig å si det. Vi er pålagt å ta ut alle katalysatorene fra bilene, så de var ferdig utmontert og lå for seg selv. Og selv om jeg ikke vil si hvor de lå — vi gjemmer dem godt.

Katalysatorene renser eksosen på biler. En katalysator selges for 500,- pluss moms på bruktmarkedet.

Tatt på fersken Det så likevel ut til å løse seg: ikke mange timene etter tyveriet var tre litauere pågrepet av politiet i Kragerø. De tre hadde katalysatorene i den litauiskregistrerte bilen de satt i. Katalysatorene ble levert tilbake og litauerne satt i varetekt.

Med varene levert tilbake reiste Terje på påskeferie. Da han kom tilbake var katalysatorene borte på nytt.

VERDIFULL: En katalysator er verdt 500,-. Det blir det fort penger av. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
VERDIFULL: En katalysator er verdt 500,-. Det blir det fort penger av. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Totalt var 300 katalysatorer borte. Katalysatorene er garantert ute av landet allerede. Jeg vet virkelig ikke hva vi skal gjøre. Vi kan ikke legge katalysatorene under senga hjemme heller, da får vi jo bare de kriminelle hjem.

- Skremmer dette deg fra å drive videre?

- Vi må prøve å holde på. Vi må heve oss over de drittstøvlene der, vi kan ikke la sånne tullinger ta livet av oss. Jeg tipper at utelandske tyver tenker at vi er så rike her i Norge at vi bare kan kjøpe nytt — og at om det er noe dyrt som forsvinner så får vi de på forsikringa. Jeg tviler på om de har dårlig samvittighet.

Vanskelig Nå har har Abrahamsen flyttet på katalysatorene og kjøpt ny alarm. Men innser at det er verre å løse problemet med omreisende, organiserte utenlandske kriminelle.

- Politiet, stakkar, de gjør så godt de kan. Det går ikke an å stoppe hver eneste bil — og selv om du kan tro at alle er kjeltringer er ikke det heller riktig. Politiet har en håpløs oppgave, men gjør en god jobb, sier han.

- Da ligger det et større ansvar hos de som bevilger penger til dem.

Svært dyktige Kripos gikk i dag ut i Dagbladet og slo alarm om den nye organiserte kriminaliteten i Norge. Politiinspektør Odd Skei Kostveit, leder for operasjon Grenseløs — som jobber mot omreisende vinningskriminelle — sier at vinningskriminaliteten i Norge har forandret seg kraftig de siste årene.

Før var norske vinningskriminelle som regel narkomane, som brøt seg inn og stjal for å finansiere eget forbruk. Slik er det ikke lenger.

- Nesten ingen av dem vi tar nå har narkohistorikk. Jeg har jobbet med organisert kriminalitet, og narkoligaer, i årevis. Men disse vinningskriminelle er mer profesjonelle enn de fleste narkoligaer.  De tilpasser seg våre mottiltak, de lærer av egne og andres feil, de justerer modusen etter hvordan vi jobber, og gjør ting på en måte som gjør at våre etterforskningsmetoder ikke har samme effekt.

- Hvilke nasjonaliteter er det snakk om?

OPPGITT: Nå har har Terje Sigurd Abrahamsen flyttet på katalysatorene og kjøpt ny alarm. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
OPPGITT: Nå har har Terje Sigurd Abrahamsen flyttet på katalysatorene og kjøpt ny alarm. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Fortrinnsvis litauere og polakker.

Organiserte grupper Han bekrefter at såkalt «hverdagskriminalitet» - typisk tyverier og innbrudd — nå ofte er en indikasjon på noe langt større.

- Når vi ser på historikken til de som blir tatt for slik kriminalitet, ser vi i en rekke tilfeller at dette er personer som kommer fra multikriminelle miljøer i hjemlandet. Dette er personer som er del av organiserte kriminelle nettverk i sitt hjemland. De begår det vi har kalt «hverdagskriminalitet» i stort omfang, og har i flere tilfeller utspring i miljøer som også driver med narkotika og ran. Vi har også hatt drapsdømte som er tatt for «hverdagskriminalitet» i Norge, sier Kostveit.

- Motivasjonen for å komme hit er å tjene mest mulig penger, gjøre mest mulig profitt, med minst mulig risiko og på minst mulig tid. Det kan de oppnå ved å bryte seg inn i privatboliger, rane eldre, stjele luksusbiler eller stjele på kjøpesentre.

Litauerne møtte i Aust-Agder tingrett 13. mai. Advokat Ole Joakim Devold representerer to av de tiltalte litauerne, og sa før rettssaken at de erkjenner straffskyld. Dagbladet har ikke klart å nå advokat Pål Christensen, som representerer tredjemann.

- FORANDRER SEG: Politiinspektør Odd Skei Kostveit, leder for operasjon Grenseløs — som jobber mot omreisende vinningskriminelle — sier at vinningskriminaliteten i Norge har forandret seg kraftig de siste årene. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- FORANDRER SEG: Politiinspektør Odd Skei Kostveit, leder for operasjon Grenseløs — som jobber mot omreisende vinningskriminelle — sier at vinningskriminaliteten i Norge har forandret seg kraftig de siste årene. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer