- Hadde jeg trukket fram svensker isteden, ville ikke en kjeft ha reagert

Historieprofessor Nils Rune Langeland mener bråket etter Punjab-utsagnet på Facebook er blåst ut av proporsjon.

OMSTRIDT: Historieprofessor Nils Rune Langeland har fått massive beskyldninger mot seg etter at han omtalte «genetisk svake analfabeter fra Punjab» i en Facebook-status. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET
OMSTRIDT: Historieprofessor Nils Rune Langeland har fått massive beskyldninger mot seg etter at han omtalte «genetisk svake analfabeter fra Punjab» i en Facebook-status. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Dette er blåst ut av alle proporsjoner; det var et spissformulert sleivspark i en opphetet Facebook-debatt. Punjab var et tilfeldig valgt eksempel på et arketypisk sted i Sør-Asia, sier historieprofessor Nils Rune Langeland til Dagbladet.

- Hvis jeg isteden hadde trukket fram svensker, ville ikke en kjeft ha reagert, legger han til.

- Hav av utskjelling Langeland mener det er urettferdig at hans mye omtalte Facebook-innlegg lørdag har utløst «et hav av utskjelling».

- Det er ubalanse i regnskapet, sier han.

Langelands Facebook-utsagn hadde ordlyden:

«La meg gjere ein einfalt døme på demokrati: Kven er for innvandring frå genetisk svake analfabetar frå Punjab. Neste spørsmål- Kven er for at ny bilar skal koste dobbelt så mykje i Noreg- Kven er for at vi skal sløse bort milliardar i afrika i staden for å byggje vegar i Noreg? Eg som politisk borgar vil sjå det demokratiske grunnlaget for denne staten.»

Slettet innlegget Innlegget skapte en svært opphetet debatt på Facebook og Twitter, før han valgte å ta ned innlegget dagen etter. Han postet isteden et nytt innlegg der han tok avstand fra ordlyden:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer