Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hadde jeg trukket fram svensker isteden, ville ikke en kjeft ha reagert

Historieprofessor Nils Rune Langeland mener bråket etter Punjab-utsagnet på Facebook er blåst ut av proporsjon.

OMSTRIDT: Historieprofessor Nils Rune Langeland har fått massive beskyldninger mot seg etter at han omtalte «genetisk svake analfabeter fra Punjab» i en Facebook-status. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET
OMSTRIDT: Historieprofessor Nils Rune Langeland har fått massive beskyldninger mot seg etter at han omtalte «genetisk svake analfabeter fra Punjab» i en Facebook-status. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er blåst ut av alle proporsjoner; det var et spissformulert sleivspark i en opphetet Facebook-debatt. Punjab var et tilfeldig valgt eksempel på et arketypisk sted i Sør-Asia, sier historieprofessor Nils Rune Langeland til Dagbladet.

- Hvis jeg isteden hadde trukket fram svensker, ville ikke en kjeft ha reagert, legger han til.

- Hav av utskjelling Langeland mener det er urettferdig at hans mye omtalte Facebook-innlegg lørdag har utløst «et hav av utskjelling».

- Det er ubalanse i regnskapet, sier han.

Langelands Facebook-utsagn hadde ordlyden:

«La meg gjere ein einfalt døme på demokrati: Kven er for innvandring frå genetisk svake analfabetar frå Punjab. Neste spørsmål- Kven er for at ny bilar skal koste dobbelt så mykje i Noreg- Kven er for at vi skal sløse bort milliardar i afrika i staden for å byggje vegar i Noreg? Eg som politisk borgar vil sjå det demokratiske grunnlaget for denne staten.»

Slettet innlegget Innlegget skapte en svært opphetet debatt på Facebook og Twitter, før han valgte å ta ned innlegget dagen etter. Han postet isteden et nytt innlegg der han tok avstand fra ordlyden:

«Ok, eg var kanskje noko kvass i talemåten i går, men eg held fast på at det er eit interessant paradoks, at store og viktige politikkområde truleg ikkje har folkeleg oppslutning bak seg, altså det vi normalt ville kalle demokrati.»

Det hjalp lite; diskusjonen har gått svært varm på sosiale medier, og så vel Dagbladet som Klassekampen har i dag omtalt bråket rundt Langelands utsagn. I tillegg har professoren måttet svare for seg på NRKs «Dagsnytt atten».

Til Dagbladet sier Antirasistisk Senters nestleder Mari Linløkken at «Langeland legger seg opp mot et innhold som finnes i Anders Behring Breiviks manifest»; i Klassekampen uttaler professorkollega Rune Slagstad at 48-åringen «flørter med fascistisk tankegods».

Beklaget Langeland har nå beklaget uttalelsen, og sier at han ikke har noe imot folk fra Punjab; ei heller kobler han geografi, etnisitet og genetikk.

- Det var ufint og over streken. Det var ikke ment som en politisk ytring, sier han.

HAR SKAPT STORM: Nils Rune Langelands famøse innlegg på lørdag, som dagen etter ble slettet. Faksimile: FACEBOOK
HAR SKAPT STORM: Nils Rune Langelands famøse innlegg på lørdag, som dagen etter ble slettet. Faksimile: FACEBOOK Vis mer

- Har du mottatt reaksjoner fra studentene dine etter Facebook-utsagnet?

- Det var akkurat slike hensyn som gjorde at jeg tok ned innlegget, sier Langeland - som understreker at han bare har gode erfaringer med asiatiske studenter.

Samtale Langelands arbeidsgiver, Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), understreker at takhøyden for ytringer skal være stor ved institusjonen.

- Vi er en akademisk institusjon, og skal ha akademisk frihet. Likevel - dette er et ekstremt tilfelle, og vi er glad Langeland har fjernet ytringen og beklaget, sier Anne Christel Johnsgaard, HiOAs direktør for samfunnskontakt og kommunikasjon, til Dagbladet.

Hun opplyser at Langelands nærmeste leder i dag har hatt en samtale med ham om Facebook-innlegget, og at HiOA anser saken som avklart.

- Fins det noen ytre grense for hvor ekstreme slike ytringer kan bli, før de genererer reaksjon fra skolen?

- Om en ytring som virker støtende på så mange personer, var blitt stående, ville vi reagert og tatt kontakt med vedkommende for å få ham til å vurdere å fjerne innlegget, sier Johnsgaard.

- Ytringsanvar Hun understreker at HiOA ikke ønsker å legge begrensninger på den enkeltes Facebook-aktivitet, men ser behovet for en intern bevisstgjøring om ansattes bruk av sosiale medier.

- Sosiale medier er lite privat, og selv om den enkelte ansatte har ytringsfrihet, har han også ytringsansvar; man må i større grad være mer bevisst på hvilke virkninger et innlegg kan ha.

- Har Langelands ytring skapt problemer for høgskolen?

- Først og fremst har dette vært uheldig for Langeland selv. Folk ser at det er forskjell på en enkeltpersons uttalelser og høgskolens holdninger, sier Johnsgaard.

- Lærdom Langeland sier affæren rundt Punjab-utsagnet har vært en vekker mht. hvordan han blir oppfattet på sosiale medier.

BRÅK: Flere riksmedier har i dag omtalt Langelands Facebook-uttalelse. Faksimile: DAGBLADETS PAPIRUTGAVE
BRÅK: Flere riksmedier har i dag omtalt Langelands Facebook-uttalelse. Faksimile: DAGBLADETS PAPIRUTGAVE Vis mer

- I framtida vil jeg absolutt være mer bevisst på hva jeg skriver på Facebook. Det er lærdommen av dette, sier han.

Samtidig synes professoren det vil være trist dersom folk blir svært forsiktige med hva de ytrer.

- Facebook skal være som en slags kafé, der politiske diskusjoner skal kunne gå fritt. Man skal ikke måtte kontakte advokat foran hvert innlegg.

Langeland synes forholdene for nettdebattanter er blitt «hysterisk» etter 22. juli.

- Noe er skjedd; tidligere var nettdebattene lekne - nå er det blodig alvor.

Han mener han er blitt «et lett bytte» for venstreradikale som nærmest har overvåket hans åpne Facebook-profil, i jakt på et utsagn de kunne «ta» ham på.

- De som følger med, vet at jeg ikke er spesielt aktiv, sier han om sitt forhold til Facebook.

- Slutten på visa Ved HiOA fins det mange studenter med opphav fra Punjab, et stort landområde rundt grensa mellom India og Pakistan. Organisasjonen Studentparlamentet har liten sans for Langelands utspill.

- Utsagnet berører ikke bare våre studenter, men mange flere. Vi tar avstand fra det slik det forelå, sier Studentparlamentets nestleder Eirik Strøm Solberg til Dagbladet.

- Burde HiOA reagere overfor Langeland?

HARDT UTFALL: Rune Slagstad, Langelands professorkollega ved Høgskolen i Oslo og Akershus, går hardt ut i Klassekampen og sier Facebook-innlegget viser at Langeland «flørter med fascistisk tankegods». Foto: TRULS BREKKE / DAGBLADET
HARDT UTFALL: Rune Slagstad, Langelands professorkollega ved Høgskolen i Oslo og Akershus, går hardt ut i Klassekampen og sier Facebook-innlegget viser at Langeland «flørter med fascistisk tankegods». Foto: TRULS BREKKE / DAGBLADET Vis mer

- Vi har ikke konkludert i så måte, men regner med at de fleste anser Langelands beklagelse som reell, og at det er slutten på visa, sier Solberg.

- IKKE REAKSJON: Langelands Facebook-innlegg får ikke konsekvenser for hans arbeidsforhold, opplyser Anne Christel Johnsgaard, direktør for samfunnskontakt og kommunikasjon ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Foto: HIOA
- IKKE REAKSJON: Langelands Facebook-innlegg får ikke konsekvenser for hans arbeidsforhold, opplyser Anne Christel Johnsgaard, direktør for samfunnskontakt og kommunikasjon ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Foto: HIOA Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media