Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hadde jeg visst det jeg nå vet, hadde jeg ikke sagt ja til oppgaven

Synne Sørheim (46) forteller for første gang om hvordan jobben som Breiviks rettspsykiater har preget livet hennes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JOHANNESBURG/ SØR-AFRIKA (Dagbladet): I et eksklusivt intervju med Dagbladet, forteller en åpenhjertig Synne Sørheim i dag for første gang om presset hun har følt etter at hun ble oppnevnt som rettspsykiater for Anders Behring Breivik.

- Jeg var ikke i stand til å forestille meg hvilke former det kom til å ta, og hvordan personfokus det skulle bli på meg og min kollega, sier hun om jobben som Breivik-psykiater. 

HAR DET BRA: Det er snart tre måneder siden Sørheim la fram konklusjonen sin for dommerne i Oslo Tingrett. - Nå har jeg det veldig bra. Jeg føler meg heldig som får anledning til å leve og bo i en annen del av verden, sier hun.
HAR DET BRA: Det er snart tre måneder siden Sørheim la fram konklusjonen sin for dommerne i Oslo Tingrett. - Nå har jeg det veldig bra. Jeg føler meg heldig som får anledning til å leve og bo i en annen del av verden, sier hun. Vis mer

Hun forteller at barna hennes har opplevd medietrykket og fått spørsmål som det har vært vanskelig å forholde seg til.

Ville ikke tatt jobben - Journalister har stått utenfor døra vår, og telefonhenvendelsene fra pressen har vært utallige. De har ringt mannen min og barna mine også, forteller hun fra sitt hjem i Johannesburg i Sør-Afrika.

Her har Sørheim bodd det siste året, sammen med mannen Ole Kristian (48) og døtrene Fanny (5) og Lotta (7). Hennes to eldste barn og hennes tre stebarn bor for øyeblikkket ikke sammen med dem.

I intervjuet med Dagbladet forteller Sørheim at hun har hatt dårlig samvittighet overfor familien, og spesielt barna, etter at hun sa ja til jobben som Breivik-psykiater. Dette er en av hovedårsakene til at hun i etterpåklokskapens lys sier at hun ikke hadde påtatt seg jobben om hun hadde visst hva den ville koste.

WELCOME HOME, MOM: På inngangsdøra til Sørheims sørafrikanske hjem er det festet en barnetegning med påskriften: «Welcome. Love you mom». - Døtrene mine laget den til meg da jeg kom hjem etter rettssaken, og jeg har ikke hatt hjerte til å ta det ned, sier hun.
WELCOME HOME, MOM: På inngangsdøra til Sørheims sørafrikanske hjem er det festet en barnetegning med påskriften: «Welcome. Love you mom». - Døtrene mine laget den til meg da jeg kom hjem etter rettssaken, og jeg har ikke hatt hjerte til å ta det ned, sier hun. Vis mer

- Jeg kan ikke si at jeg angrer, for jeg visste ikke at det kunne bli sånn da jeg sa ja til arbeidet. Men hadde jeg visst det jeg nå vet, hadde jeg ikke sagt ja til oppgaven, sier hun.

- Og det skyldes i hovedsak hensynet til familien min, og ikke minst de store barna som har opplevd medietrykket, men også fått spørsmål fra omgivelsene som det har vært vanskelig å forholde seg til. Jeg er lei meg på deres vegne for hva de har måttet stå i. Det er ingen som har lyst til å se barna sine gjennomgå noe sånt, fortsetter hun.

Skuffet og rystet Sørheim forteller også at hun er blitt utsatt for trusler, og at hun har vurdert noen av dem som alvorlige. I tillegg er hun såret over at kolleger har kritisert henne som person.

- Jeg er både skuffet og rystet over hvordan enkelte kolleger har vendt seg bort fra saken og over på personkarakteristikker, sier hun.

GODT SAMARBEID: Synne Sørheim snakker varmt om kollega Torgeir Husby, og sier at hun gjerne samarbeider med ham igjen om anledningen byr seg. 

 Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
GODT SAMARBEID: Synne Sørheim snakker varmt om kollega Torgeir Husby, og sier at hun gjerne samarbeider med ham igjen om anledningen byr seg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Sørheim står for rapporten hun og Husby leverte, og sier at hun er fornøyd med jobben hun gjorde som rettspsykiater i Breivik-saken.

Hele reportasjen om Synne Sørheim er å lese i Dagbladets papirutgave i dag. Her viser Sørheim også fram sitt sørafrikanske hjem -  og den fattige forstaden Diepsloot, helt nord i Johannesburg, hvor hun arbeider som frivillig på en barneskole.

FRIVILLIG ARBEID: I Johannesburg jobber Sørheim for organisasjonen EDU FUN. Som en av tolv frivillige undersøker hun hvert år alle skolens 1500 elever, med mål om å finne de barna som ved hjelp av enkle tiltak kan få en bedre skolehverdag.
FRIVILLIG ARBEID: I Johannesburg jobber Sørheim for organisasjonen EDU FUN. Som en av tolv frivillige undersøker hun hvert år alle skolens 1500 elever, med mål om å finne de barna som ved hjelp av enkle tiltak kan få en bedre skolehverdag. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media