Hadde Josef en medhjelper?

- Elisabeths bror hadde også en nøkkel, hevder tidligere leietaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AMSTETTEN (Dagbladet.no): I den østerrikske byen Amstetten er det nå kommet fram detaljer som på mange måter kan antyde at Josef Fritzl, som har misbrukt datteren Elisabeth på det groveste, kan ha hatt en medhjelper til ugjerningene.

Sabine Kirschbichler, som i to år leide en leilighet i det nå så beryktede huset i Amstetten, forteller at også Elisabeths bror hadde nøkler til kjelleren.

- Broren hadde også nøkkel til kjelleren. Han var vaktmester i huset. Når vi trengte nye materialer eller noe var galt med det elektriske anlegget, gikk han ned i kjelleren, sier Kirschbinchler til Brigitte.

Hun bekrefter det også andre naboer har fortalt, at ingen utenforstående fikk komme ned i kjelleren.

Ofte beruset

Kirschbichler bodde i leiligheten fra 2001 til 2003. Hun beskriver mannen, som da var i 35-årsalderen, som en slask. Han skal ofte ha vært beruset.


- Han hadde aldri besøk, men alltid en flaske i hånden. Den eneste han hadde god kontakt med, var hans far, sier Kirschbichler.

I to år foregikk de verste tenkelige overgrep like under føttene på henne, og hun ante ingen ting. Da hun slo på tv-en på søndag, fikk hun sjokk.

KJELLEREN: Det spekuleres nå i hvem som kan ha hatt adgang til denne kjelleren, hvor Elisabeth og tre av barna bodde. Foto: EPA/POLITIET/SCANPIX
KJELLEREN: Det spekuleres nå i hvem som kan ha hatt adgang til denne kjelleren, hvor Elisabeth og tre av barna bodde. Foto: EPA/POLITIET/SCANPIX Vis mer

- Nå forstår jeg hvorfor vi aldri fikk noen kjellerbod i huset, sier Kirschbichler til tyske Brigitte.

Kirschbichlers bror, som også bodde i leiligheten, skal ved én anledning ha spurt hvorfor de ikke fikk bod. Da skal Thomas Fritzl ha sagt at det kun var én bod i kjelleren, og at den allerede var full.

Var på ferie

Politioberst Franz Polzer sier til Dagbladet.no at de jobber ut i fra en teori om at Josef opererte alene. De utelukker likevel ikke at 73-åringen kan ha fått hjelp.

- Vi fortsetter å etterforske saken. Mer kan vi ikke si foreløpig, sier Polzer til Dagbladet.no.

I løpet av de 24 årene Elisabeth, og etter hvert også tre av hennes barn, var fanget i kjelleren, var Josef flere ganger på ferie, ifølge Expressen.

Han skal blant annet ha vært på flere badeferier til Thailand. Disse turene hadde en varighet på opptil tre uker.

Etterforskerne vet foreløpig ikke hvordan den lille, innesperrede familien greide seg i perioder da han var bortreist.

Hadde Josef en medhjelper?

- Vi har fortsatt flere ubesvarte spørsmål, sier etterforskningsleder Franz Polzer til Expressen.

- JOBBET ALENE: Politioberst Franz Polzer sier til Dagbladet.no at de jobber ut i fra en teori om at Josef opererte alene.
I SJOKK: Med åtte måneder gamle Bianca på armen kikker trebarnsfaren Bruno Weeber vantro bort på huset hvor 73-åringen holdt sin datter innesperret i kjelleren i 24 år. Naboene beskriver Josef som vennlig og hyggelig.