Laila Anita Bertheussen

Hadde kamera hos Wara-nabo: - Viser ikke at hun gjør noe

Hevder Laila Anita Bertheussen var godt kjent med kameraer i nabolaget.

OVERVÅKET: Det er flere overvåkningskameraer ved Waras bolig på Ullern i Oslo. PST skal også ha hatt hemmelige kameraer på stedet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OVERVÅKET: Det er flere overvåkningskameraer ved Waras bolig på Ullern i Oslo. PST skal også ha hatt hemmelige kameraer på stedet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Justisminister Tor Mikkel Waras samboer Laila Anita Bertheussen ble i går siktet av PST for å ha oppdiktet en straffbar handling.

PST mener at kvinnen selv påsatte en brann i familiens bil som sto parkert hjemme hos paret natt til søndag.

Slik Dagbladet skriver i dag, skal politiet i flere uker ha mistenkt at kvinnen selv kan ha stått bak en eller flere av de minst fem trusselhendelsene som har oppstått ved parets bolig på Ullern i Oslo.

- Viser ikke noe

De har utelukket alle muligheter før de i går pågrep og siktet henne. Bertheussen nektet straffskyld i avhør i går.

DETTE ER SAKEN: Siden desember skal justisminister Tor Mikkel Wara ha opplevd flere truende hendelser ved han og samboerens hjem i Oslo. Her får du en oppsummering av alle hendelsene. Vis mer

Politiet skal blant annet ha sikret bevis mot kvinnen ved hjelp av hemmelige kameraer. Bertheussens forsvarer John Christian Elden bekreftet overfor Dagbladet at det blant annet skal ha vært et kamera hos en av Wara-parets naboer, men bestrider at Bertheussen ikke visste om kameraet.

- Jeg har nå lest PSTs dokumenter om kameraet hos naboen som min klient var godt kjent med. Det viser på ingen måte at hun gjør noe, men det er ment som et bevis om at ukjente ikke går over den eiendommen på tidspunktet for brannen, sier Elden til Dagbladet.

- Det har ingen selvstendig bevisverdi i saken, sier han.

Det var VG som først meldte om at PST sikret bevis med hemmelig kamera i ettermiddag. Elden hevder dette ikke er riktig.

- PST har også bekreftet til meg at det er uriktig når VG skriver at det foreligger overvåkning samboeren ikke er kjent med. Hun er hele tiden gjort kjent med dette, og hun er ikke involvert i opptakene

PST har ikke svart på Dagbladets henvendelse fredag ettermiddag.

Siktede ble pågrepet ca kl 14.15 torsdag denne uka - beslutningen om pågripelse ble tatt av PST når tingrettens kjennelse forelå ca kl 13.00, får Dagbladet opplyst.

Sporløst

I flere uker jaktet PST på det de trodde var en ukjent gjerningsperson, etter flere tilfeller av hærverk og trusler. Men i begynnelsen av februar, to måneder etter det første attentatet mot justisminister Tor Mikkel Waras bolig på Ullern, begynte etterforskerne å lure.

Til tross for at de hadde sjekket alle mulige elektroniske spor, fant de ikke noe konkret som førte dem videre.

SIKTET: Justisministerens kone Laila Anita Bertheussen er siktet for å ha startet en brann i familiens bil natt til søndag. Hennes og ektemann Tor Mikkel Waras hjem i Oslo er blitt utsatt for flere trusler siden desember. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Waras samboer, Laila Anita Bertheussen (54) har hele tida pekt på teaterstykket «Ways of Seeing» som årsak til truslene, og Wara selv sa at teaterstykket og truslene har en «kjedesammenheng».

- Vurderte alle muligheter

Det var også Bertheussen som anmeldte stykket for å ha brutt privatlivets fred. Saken ble først henlagt av Oslo-politiet, men statsadvokaten sendte den tilbake og ba om etterforskning etter en klage fra Waras samboer.

Samtidig har politiets etterforskere brukt store ressurser på skjult spaning, overvåkning og annen etterforskning.

De siste ukene har politiet undersøkt taxier, basestasjoner, bompasseringer, trafikkameraer, overvåkningskameraer og alle bevegelser i området, på jakt etter den eller de som sto bak attentatene mot Waras bolig.

Etter å ha vurdert alle muligheter, og utelukket andre gjerningspersoner, begynte imidlertid PST å se om det kunne være en annen forklaring på attentatene.

Sikkerhetstjenesten mener det var Bertheussen selv som satte fyr på familiens bil natt til søndag, og på den måten ga inntrykk av at den var påtent av en eller flere gjerningspersoner.

Møte med Riksadvokaten

Allerede onsdag hadde PST og Riksadvokaten bestemt seg for å sikte kvinne, opplyser Riksadvokaten, Tor-Aksel Busch, til Aftenposten i dag.

Under et møte onsdag bestemte PST og Riksadvokaten detaljene i hvordan Wara skulle få vite om siktelsen mot hans samboer, Laila Anita Bertheussen.

Riksadvokaten opplyser at han jevnlig er blitt holdt orientert om etterforskningen av truslene mot Wara og hans familie, spesielt den siste uka.

Busch besluttet også at PST skulle ha ansvaret for etterforskningen og påtaleansvaret i saken.

Flere hendelser

Hendelsen natt til søndag var den femte kjente «trusselen» tilknyttet Waras hjem siden desember i fjor. I tillegg har det vært flere hendelser som til nå har blitt holdt hemmelig av politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Bertheussen er ikke siktet for noen av de tidligere hendelsen ved boligen, men PST utelukker ikke at de kan ha en sammenheng.

Det ble torsdag kjent at Tor Mikkel Wara tar permisjon fra jobben som justisminister etter nyheten om at hans samboer er siktet. Tidligere i dag sa advokat John Christian Elden til Dagbladet at Wara har tatt permisjon for å ivareta sin samboer.

- Det er en enorm belastning å bli uskyldig anklaget for lovbrudd i all offentlighet, men hun har selvsagt nå, som før og framover, gitt alle opplysninger hun har til politiet slik at de kan oppklare saken, sa han.

- Hva har PST beslaglagt hjemme hos justisminister Tor Mikkel Wara og hans samboer Laila Anita Bertheussen?

- Vi har bedt om oversikt over beslagene. PST har jo i embetes medfør full oversikt over hva som er i justisministerens hus uansett, og kan få tilgang til det de ønsker så lenge de behandler det i samsvar med sikkerhetsloven, svarte Elden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer