Hadde kjendisadvokater som kunder

Den ranssiktede 47-åringen, som er gift med en profilert artist, skal ha hjulpet en rekke kjendisadvokater som fryktet at de ble avlyttet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): 47-åringen har skaffet seg solid kompetanse om avansert avlyttingsutstyr, og drev på 90-tallet et selskap som tilbød «spionasjeutstyr» for mannen i gata.

Flere kjente Oslo-advokater og andre med oppdrag for rettsvesenet har gjennom mange år hatt mistanke om at de har blitt avlyttet. Etter det Dagbladet kjenner til, har flere av dem tatt kontakt med 47-åringen, som har sjekket lokalene for både telefon- og romavlytting.

Gift med profilert artist

I tillegg skal han ha hatt en rekke næringslivstopper på kundelista. Hans kone sto formelt oppført som innehaver av selskapet som solgte utstyret. Selskapet ble for noen år siden oppløst.

Mannens kone er en kjent, norsk artist, men paret bor ikke lenger sammen. Siden 2000 har 47-åringen vært bosatt i Dubai. I går ble han siktet for medvirkning til grovt ran med døden til følge, etter en razzia i Oslo mandag ettermiddag. Kona var tidligere kjæreste med en norsk næringslivskjendis. Hun var ukjent med den alvorlige siktelsen mot mannen da Dagbladet snakket med henne i går kveld.

- Slik jeg kjenner ham høres det lite sannsynlig ut at han har gjort dette, sier kona til Dagbladet. Hun opplyser at de fortsatt er formelt gift, men at de ikke lenger bor sammen.

Rømte til Dubai

47-åringen kom i politiets søkelys etter ranet av DnBs tellesentral på Løren i Oslo i 2000. Der brukte ranerne, som fikk med seg 30 millioner kroner, såkalte gsm-jammere for å slå ut mobilnettet. Samme type jammere ble funnet i 47-åringens leilighet på Oslos vestkant, sammen med blant annet dynamitt og avlyttingsutstyr. Leiligheten fungerte ifølge Dagens Næringsliv som et showroom for kundene. 47-åringen skal også ha møtt klienter i London, og han tilbød avlyttingsutstyr til blant andre norske forretningsmenn. Prisen på utstyret skal ha vært rundt to millioner kroner. Den siktede 47-åringen var selv i utlandet da politiet ransaket leiligheten, og ble pågrepet på Gardermoen da han kom hjem til Norge.

Før påtalemyndigheten rakk å ta ut tiltalen, forsvant han fra London til Dubai. 47-åringen manglet konsesjon til å selge slikt utstyr, og Oslo tingrett idømte ham en bot på 10000 kroner.

Dagens Næringsliv skrev i 2000 at mannen hadde solgt utstyr for avlytting av mobiltelefoner til flere nordmenn. Nyheten slo ned som ei bombe i Norge, og førte til hektisk aktivitet i overvåkingspolitiet, telemyndighetene og Justisdepartementet.

Både kriminelle miljøer og myndighetene hadde lenge regnet gsm-nettet som sikkert. Statsrådene hadde før dette ingen klare instrukser for mobilbruk, og måtte etter avsløringen ta helt nye forholdsregler for å unngå avlytting.

- Arbeidsom person

En av 47-åringens tidligere kolleger i «spionasjefirmaet» (29) driver nå et firma med samme navn, som tilbyr mange av de samme produktene. Firmaet selger skuddsikre vester, peileutstyr og avansert overvåkings- og avlyttingsutstyr.

Det var mot dette firmaet på Oslos østkant politiet slo til mandag kveld, og tok beslag i flere gjenstander som de mener kan knyttes til dødsranet i Stavanger. 29-åringen ble i går siktet for de samme alvorlige forholdene som 47-åringen.

29-åringen driver i tillegg et firma som driver med paintball-utstyr. Hans kollega var i går ikke kjent med siktelsen.

- Jeg kjenner ham som en svært arbeidsom person, sier kollegaen til Dagbladet.

Avanserte metoder

Kilder med godt kjennskap til det kriminelle ransmiljøet i Oslo understreker overfor Dagbladet at personene som er i søkelyset etter dødsranet, benytter seg av avansert elektronikk når de planlegger og gjennomfører ran.

- Den siktede 47-åringen har bekjente i det som utpekes som ransmiljøet, hevder en sentralt plassert kilde.

Politiet mener at ranerne i Stavanger brukte bager om kan stamme fra firmaet på Oslos østkant. Dessuten hadde ranerne avansert kommunikasjonsutstyr og trolig politiradioer. Politiet undersøker nå om ranerne også hadde utstyr for å avlytte mobiltelefoner. Det er en kjent sak i det kriminelle miljøet at politiet nå vil si minst mulig via radiosamband på grunn av faren for avlytting.

DREV SPIONASJEFIRMA: 47-åringen solgte i mange år avansert spionasjeutstyr gjennom et firma i Oslo. Hans kone, som er en profilert artist, sto oppført som innehaver av «spionfirmaet».
POLITIRAZZIA: Politiet slo mandag til mot denne 29-åringen som er tidligere kollega av 47-åringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer