FENGSLET: Makaveli Lindén er fengslet i Frankrike. Nå har norske myndigheter 40 dager på seg til å begjære ham utlevert. Foto: Christian Roth Christensen. Video: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Makaveli Lindén

- Hadde kontakt med faren på Whatsapp dagen han ble pågrepet

Mobilsporene ble svært viktige i jakten på drapssiktede Makaveli Lindén.

DIJON (Dagbladet): Da Heikki Bjørklund Paltto ble drept 15. oktober i år, framsto det som om politiet hadde får spor i jakten på en mulig gjerningsmann. 19. oktober etterlyste de en mann med bilder tatt på Skøyen stasjon bare timer etter drapet.

Søndag 21. oktober hadde Oslo-politiet identifisert mannen, og etterlyste med det svensken Makaveli Lindén.

En intens politijakt var da allerede i gang, og politiet hadde da en formening om at han hadde reist rett fra Oslo til Stockholm med tog og deretter reist mot Uppsala på selve drapsdagen 15. oktober.

FOSTERHJEM, NARKOTIKA OG FENGSEL: Den antatte gjerningsmannen som ifølge politiet skal ha drept 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto på Majorstua i Oslo, har historie fra fosterhjem, fengsel, tidligere knivran og narkotika. Svenske Makaveli Lindén ble pågrepet i Dijon i Frankrike 23. oktober, etter en storstilt jakt over store deler av Europa. Video... Vis mer

Elektroniske spor

Hvilken rute den drapssiktede svensken har tatt siden da, er foreløpig ukjent, men elektroniske spor - spesielt i form av hans mobiltelefon - har vært svært viktige i arbeidet.

Nye elektroniske spor i helga skal blant annet ha ledet politiet til et tredje land utenom Norge eller Sverige.

Norske myndigheter opplyste tirsdag kveld at de har samarbeidet med myndighetene i Belgia, mens kilder opplyste til Aftonbladet at Lindén hadde blitt sporet til landet.

- Kontakt med far

Elektroniske spor ble også avgjørende for at Lindén til slutt ble pågrepet i den østfranske byen Dijon tirsdag ettermiddag.

Det opplyste statsadvokat i Dijon, Pascal Labonne-Collin, til Dagbladet onsdag.

- Det virket som han hadde kontakt med sin far i Uppsala i tirsdag, via Whatsapp eller noe, sier Labonne-Collin.

- KONTAKT MED FAR: Ifølge fransk påtalemyndighet hadde Makaveli Lindén kontakt med sin far på Whatsapp samme dag som han ble pågrepet. Faren bor i denne blokka i Uppsala. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- KONTAKT MED FAR: Ifølge fransk påtalemyndighet hadde Makaveli Lindén kontakt med sin far på Whatsapp samme dag som han ble pågrepet. Faren bor i denne blokka i Uppsala. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Det er uklart når denne kontakten via chatteappen skal ha skjedd, men fransk politi hadde konkret informasjon om hvor den drapssiktede svensken befant seg før de pågrep ham.

- Fulgte ham i realtid

Det var politielitestyrken Fast i Paris som hadde fått informasjonen om at den etterlyste svensken oppholdt seg i Frankrike. Deretter ble lokalpolitiet i Dijon varslet om at han var på vei dit på et tog fra Châlons-en-Champagne. Ifølge Aftonbladet kunne det franske spesialpolitiet følge ham i realtid gjennom landet via mobilsporing.

Da toget ankom Dijon rundt 16.30 tirsdag ettermiddag, sto over ti sivilkledde politifolk klare til å pågripe Makaveli Lindén.

VENTET: Fransk politi klarte å følge Makaveli Lindéns bevegelser og pågrep ham på jenrbanestasjonen i Dijon i Øst-Frankrike. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VENTET: Fransk politi klarte å følge Makaveli Lindéns bevegelser og pågrep ham på jenrbanestasjonen i Dijon i Øst-Frankrike. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Han ble veldig overrasket da vi pågrep ham. Vi hadde store politistyrker på stedet - rundt ti sivilkledde, men det var veldig diskret, sier Dupas.

Han beskriver videre pågripelsen som udramatisk, men forteller at Lindén var både aggressiv og lite samarbeidsvillig etter at politiet hadde pågrepet ham.

- På vei sørover

I går ettermiddag ble Lindén varetektsfengslet i Dijon tingrett i Frankrike. Norge har nå 40 dager på å ferdigstille alt av dokumenter som er nødvendig for utlevering. Det er ventet at norske politifolk nå vil reise ned for å avhøre ham i fengselet i Dijon, og franske myndigheter har gitt klare signaler om at de ikke vil avhøre svensken.

I DIJON: Dagbladets reporter Trym Mogen er på plass i Dijon, Frankrike, hvor drapssiktede Makaveli Lindén (20) ble pågrepet tirsdag 23. oktober. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Statsadvokat Labonne-Collin fortalte til Dagbladet at svensken ikke sa stort annet under fengslingsmøtet enn «ja» og «nei» og at han ikke har forklart noe om hvorfor han var i Dijon. Franske myndigheter har en teori om at han var på vei videre sørover, men sier det ikke virker som han hadde noen plan.

Den norske påtaleansvarlige, politiadvokat Christan Hatlo, forklarte Dagbladet i går at et norsk etterforskningsteam, inkludert ham selv, akter å dra til Dijon så fort som mulig for å delta i avhørene. Han er siktet for å ha drept 24-årige Heikki Bjørklund Paltto forrige mandag, samt ha ranet en annen mann samme dag.