- Hadde kontakt med ledere i al-Qaida

Fryktet ustabilt sprengstoff i København.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det opplyste sjefen for Politiets etterretningstjeneste (PET) på en pressekonferanse i København i dag.

- Vi tror det dreier seg om militante islamister med internasjonale kontakter, herunder kontakter til ledende personer i al-Qaida, sier Scharf.

Om forbindelsen til ledelsen i al-Qaida, sier han:

- Det er jo en generell terrortrussel mot vestlige land, og det er vår oppfatning at al-Qaida etter å ha vært på defensiven igjen er i ferd med å vinne fotfeste og vil være istand til å gjennomføre en terrorhandling i et vestlig land.

Det var etter klokka 02 i natt at PET slo til på flere leiligheter i København.

Ustabil sprengstoff

- Vi slo til nå fordi vi mener vi har et godt nok etterforskningsmateriale. Dessuten fryktet vi at det lå ustabilt sprengstoff løst rundt i flere leiligheter i København. Altså av sikkerhetsmessige grunner, sier Scharf.

De åtte pågrepne er alle menn mellom 19 og 29 år, seks av dem er danske statsborgere, de to siste har dansk oppholdstillatelse.

POLITIAKSJON: Dansk politi har sperret av Glasvejen i København tirsdag, der de ransaket en leilighet og pågrep en drosjesjåfør, mistenkt for å planlegge terrorvirksomhet. Politiets etterretningstjeneste i Danmark (PET) gikk til aksjon flere steder i København-området natt til tirsdag. FOTO: Linda Henriksen / SCANPIX
POLITIAKSJON: Dansk politi har sperret av Glasvejen i København tirsdag, der de ransaket en leilighet og pågrep en drosjesjåfør, mistenkt for å planlegge terrorvirksomhet. Politiets etterretningstjeneste i Danmark (PET) gikk til aksjon flere steder i København-området natt til tirsdag. FOTO: Linda Henriksen / SCANPIX Vis mer

Deres bakgrunn skal være afghansk, pakistansk, tyrkisk og somalisk.

- Vi mener vi har forhindret en terrorhandling. Enkelte grupper har hatt evnen, viljen og kapasiteten til å begå terrorhandlinger. Det er en alvorlig sak, som vi har prioritert høyt og brukt mange ressurser på, sier Scharf.

Utelukker ikke flere pågripelser

Seks er siktet etter terrorparagrafen i dansk straffelov. De to andre vil bli fremstilt for varetektsfengsling.

Terrorfaren i landet er fremdeles generell og ikke oppgradert som følge av nattas arrestasjoner.

Dansk politi har etterforsket saken i et par måneder, blant i tett samarbeid med utenlandske samarbeidspartnere.

- Vi kan ikke utelukke flere pågripelser, sa Scharf under pressekonferansen.

Les også: Flere personer terrorarrestert i Danmark

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

- Hadde kontakt med ledere i al-Qaida
- AL-QAIDA: Under en pressekonferanse i København tirsdag, opplyste PET-sjef Jacob Scharf at dansk politi har arrestert åtte personer som omtales som militante islamister med bånd til al-Qaida.