Kongsberg-drapene

- Hadde med seg 60 piler

Rettssaken mot Espen Andersen Bråthen (38) er i gang. Flere dramatiske videoer viser panikken inne på Coop Extra-butikken i Kongsberg.

VIDEO: Politiet frigir video av Espen Andersen Bråthen inne på Coop-butikken. Video: Politiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HOKKSUND TINGHUS (Dagbladet): Klokka 08.59 ankom Espen Andersen Bråthen rettssal 2 i Buskerud tingrett i Hokksund. Med håndjern og fulgt av fire personer fra politiet ble han ført inn i rettssalen.

Følg alt fra rettssakens første dag her:

Ikledd hvit T-skjorte og mørk joggebukse tok han plass på tiltalebenken ved siden av forsvarer Fredrik Neumann. På spørsmål om tiltalte erkjenner straffskyld, svarer han:

- For hele. Jeg erkjenner straffskyld for hele, sier Bråthen.

I statsadvokat Andreas Christiansens innledningsforedrag kom det fram at Bråthen hadde med seg hele 60 piler. Disse var 79 og 82 centimeter lange.

- I tillegg hadde han med seg fire kniver. Han forlot leiligheten for å drepe så mange som mulig, sier Christiansen.

Kniven påtalemyndigheten mener han brukte for å utføre de fem drapene, har et 33 centimeter langt knivblad.

TINGHUSET: I Kongsberg og Eiker tingrett er det satt av fire uker til rettsaken mot Espen Andersen Bråthen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TINGHUSET: I Kongsberg og Eiker tingrett er det satt av fire uker til rettsaken mot Espen Andersen Bråthen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dramatiske videoer

I retten blir det avspilt flere videoer tatt med overvåkningskameraet inne fra Coop Extra-butikken i Kongsberg.

Videoene viser flere drapsforsøk som skjedde i butikken kvelden Bråthen drepte fem personer i Kongsberg sentrum.

I videoen ser man Bråthen skyte med pil og bue mot flere personer i butikken. I videoen ser man personer som løper og roper. En gjemmer seg bak en benk, mens en annen løper ut av døra. Etter dem følger Bråthen med pil og bue.

Statsadvokaten spiller så av lydopptak av den første samtalen som kom inn til politiet.

- Det er en kar som skyter med pil og bue. Han er her fortsatt, han skyter fortsatt. Vi gjemmer oss. Han skyter på andre folk. Gjem deg! Gjem deg!, hører man innringeren si.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Det spilles også av opptak av en kvinne som ringer AMK og varsler om en person «med hull i armen som blør». Vedkommende ble truffet av en av Bråthens piler inne i butikken.

«Er det flere skadde?» spør personen ved AMK-sentralen.

«Nei, nå kommer det noen ut her!», sier kvinnen, etterfulgt av et skrik.

Politiet og AMK prøver desperat og få kontakt.

«Han prøvde å skyte meg! Herregud», sier kvinnen og gråter.

STATSADVOKAT: Andreas Christiansen i Hokksund tinghus kort tid før retten ble satt like etter kl. 9 onsdag morgen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STATSADVOKAT: Andreas Christiansen i Hokksund tinghus kort tid før retten ble satt like etter kl. 9 onsdag morgen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Tiltalen

Det var 13. oktober i fjor at Espen Andersen Bråthen (38), bevæpnet med kniver og pil og bue, gikk til angrep på tilfeldige forbipasserende i Kongsberg.

Gun Marith Madsen (78), Hanne Merethe Englund (56), Liv Berit Borge (75), Gunnar Erling Sauve (75) og Andrea Meyer (52) ble brutalt drept.

Bråthen er tiltalt for fem drap, elleve drapsforsøk og 13 tilfeller av grove trusler. Det er 31 fornærmede i saken, inkludert de fem drepte.

38-åringen erkjente straffskyld i retten, og har tidligere uttalt at han angrer.

Forsvarer Fredrik Neumann siterer i retten fra de sakkyndiges rapport, der det framkommer at Bråthen hadde «vrangforestillinger med religiøst, grandiost og magisk innhold».

- Han ville drepe for å bli gjenfødt. Han forteller om bisarre visjoner. Han skal ha sett en hvit hest på kartet av USA uten at det framkommer relevans. Han sier at han har hatt visjoner også før han selv ble født. Observanden har ikke innsikt i at han er syk og trenger behandling. Dette setter saken i sitt rette lys, sier forsvareren.

Han forklarer også at Bråthen mente han var overvåket da han forlot hjemmet sitt i 18-tida 13. oktober i fjor, og at han derfor ikke tok på seg sko.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer