Hadde med seg to millioner kroner

Men fikk ikke gi dem til Gazas proteseverksted av israelske myndigheter.

INNESTENGT: Palestinske handikappede demonstranter var samlet foran grensa mellom Rafah og Egypt for to dager siden. Demonstrantene viste sin motstand til den israelske blokaden av Gaza, som nå også stengte ute en norsk delegasjon. Foto: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters/Scanpix
INNESTENGT: Palestinske handikappede demonstranter var samlet foran grensa mellom Rafah og Egypt for to dager siden. Demonstrantene viste sin motstand til den israelske blokaden av Gaza, som nå også stengte ute en norsk delegasjon. Foto: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Hele denne uka har Tromsø-ordfører Arild Hausberg, Ingrid Evertsen fra Berg kommune på Senja og Astrid Eriksen fra ungdomshuset Tvibit i Tromsø ventet på å komme inn i Gaza. I morges kom det endelige avslaget fra Israel:

- Avslaget fra høyeste hold i Israel meddelt oss fra ambassade, og det var ingen ankemuligheter. Bagrunnen var at dette ikke var humanitært nok for Israel, men det er jo en prestasjon i seg selv. Vi kommer ned som representanter for det som ble stor norsk innsamlingsaksjon, sier en skuffet Tromsø-ordfører til Dagbladet.

Innestengt
Hausberg, Evertsen og Eriksen har med seg en symbolsk sjekk på to millioner kroner, som de skulle utlevere protesesenteret i Gaza. Pengene er samlet inn fra det som ble en landsomfattende innsamlingsaksjon under Gaza-angrepet som varte i 22 dager.

- Hvis dette ikke er humanitært nok, så vet ikke jeg. Det er penger samlet inn fra folk i hele Norge. Men dette viser jo hvor innestengt og hermetisk lukket Gaza er. Det viser at gjenoppbyggingen ikke får satt i gang, sier Hausberg på telefon.

På forhånd har Tromsødelegasjonen jobbet i en måned for å forsikre seg om at alt var i orden.

- Opprinnelig var vi en delegasjon på sju personer, men så fikk vi beskjed om at vi fikk lov å reise inn to personer - og være der i to dager. Så da var planen at jeg dro inn begge dagene, mens Ingrid og Astrid ble med hver sin dag. Når vi var inne i så praktiske diskusjoner, tenkte jeg at det å fysisk komme inn var helt proforma, sier Hausberg.

Stor norsk aksjon
Ingrid Evertsen («Mossa») startet innsamlingsaksjonen til Proteseverkstedet i juli 2006. Aksjonen utviklet seg til en landsomfattende solidaritetsaksjon under det israelske angrepet på Gaza i januar i år, og har så langt samlet inn nærmere 3 millioner kroner.

SKUFFET: Ingrid Evertsen (t.v.), Astrid Eriksen og Tromsø-ordfører Arild Hausberg kom aldri inn i Gaza. MMS-foto: Privat
SKUFFET: Ingrid Evertsen (t.v.), Astrid Eriksen og Tromsø-ordfører Arild Hausberg kom aldri inn i Gaza. MMS-foto: Privat Vis mer

- Jeg er veldig skuffet, men nå skjønner jeg jo enda mer hvordan forholdene er for alle de som vil drive hjelp til Gaza. Det er en fattig trøst at vi ikke er alene om å komme inn, sier Hausberg.

Aldri vært i Gaza
Tromsø er vennskapsby med Gaza by, og derfor gledet Tromsøordfører Arild Hausberg seg stort til å se Gaza med egne øyne. Det gikk altså ikke.

- Det er trist. Vi har jo snakket mye på telefon, men det blir jo ikke det samme. Vi skal jo fortsette å samarbeide med Gaza, og da er det veldig trist at vi ikke kan snakke sammen og møtes, sier Hausberg.

Heller ikke sjefsarkitekten bak innsamlingsaksjonen, Ingrid Evertsen. Målet for vennskapsprosjektetene er å «styrke palestinernes sjølberging i Gaza gjennom kapasitetsbygging innen feltene rehabilitering av amputerte og ungdomskultur».

Tromsø kommune har vært offisiell vennskapsby med Gaza kommune (Gaza by) i seks år.

VERDENS STØRSTE UTENDØRS FENGSEL:  En palestinsk gutt ser ut av vinduet til FNs Faqora-skole, som ble bombet under krigen. FN kom nylig med en rapport der de mente at Israel ikke tok nok hensyn til FNs bygninger under det massive angrepet i desember-januar. Foto: Mohammed Salem/Reuters/Scanpix
VERDENS STØRSTE UTENDØRS FENGSEL: En palestinsk gutt ser ut av vinduet til FNs Faqora-skole, som ble bombet under krigen. FN kom nylig med en rapport der de mente at Israel ikke tok nok hensyn til FNs bygninger under det massive angrepet i desember-januar. Foto: Mohammed Salem/Reuters/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer