- Hadde mest lyst til å grine

To livsglade venninner på badetur. Et turområde fullt av joggere. Ingen hørte et eneste skrik fra Baneheia fredag kveld. Så ble de funnet sammen, liggende i en fjellkløft. Drept og gjemt under flere lag granbar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Først kom sjokket, så ble jeg så eitrende forbannet på at noen kan gjøre dette mot to barn, sier HV-sjefen Stein Borgersen som fant Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10). Det var en strålende fredag kveld. Ypperlig for en dukkert. Turområdet Baneheia er det mest populære i Kristiansand, og som vanlig var de mange stiene fulle av turgåere og joggere. Stine Sofie og Lena var på overnattingsbesøk hos sine fedre som bor vegg i vegg i en firemannsbolig. Jentene bestemte seg for å gå til badevannet 3. Stampe. De spurte Stines storebror på tolv år om han ville være med dem på kveldsbadet. Han takket nei. Jentene pakket badedrakter, håndklær og en brusflaske i en plastikkpose. Rundt klokka 18.30 la jentene av gårde.

Kort vei

Turen til badeplassen ville normalt tatt noen få minutter. Tjernet ligger bare 550 meter i luftlinje fra boligen, men den brede gangstien som jentene hadde planer om å gå, snor seg gjennom terrenget i et nettverk av stier over hele Baneheia. Jentene gikk mest sannsynlig først et par kvartaler på den asfalterte veien fra firemannsboligen, før de passerte bommen på stien som fører inn i turområdet. Hvis jentene gikk den planlagte veien, er sannsynligheten stor for at de ville ha blitt sett av turgåerne som var ute denne kvelden. Så langt har ingen meldt fra at de har sett de to.

Det begynte å mørkne

Dette tyder på at de ikke har kommet særlig langt på stien, og at de dermed kan ha blitt overfalt mens de var på vei til tjernet. Dette underbygges også av det pappaen til Stine Sofie forklarte politiet seinere på kvelden. Han begynte nemlig å bekymre seg forholdsvis tidlig etter at jentene hadde gått. Jentene skulle bare ta seg en kjapp dukkert, og så gå rett hjem igjen. Klokka 20.15 gikk faren ut for å lete. Lite visste han at datteren og venninnen sannsynligvis allerede da lå drept bare 30 meter fra stien han fulgte opp mot tjernet. Da faren kom fram, registrerte han at badeplassen var helt tørr. Ingenting tydet på at jentene noensinne fikk badet, i alle fall ikke ved badehuset slik de hadde planlagt. Faren gikk tilbake. Det begynte å mørkne. Han var alvorlig bekymret. Om lag klokka 23.00 meldte han fra til politiet. En leteaksjon ble satt i gang umiddelbart. Lørdag formiddag ble leteaksjonen trappet opp. Rundt 120 personer deltok i søket. Om natta ble det plassert lytteposter i området. Håpet var at de skulle høre rop om hjelp, eller oppfatte lyder. Da sola sto opp søndag morgen, ble styrken betydelig større. Søndag deltok 524 personer i letingen. Ved 17-tida fant letemannskapene en plastpose med deler av jentenes tøy på vestsiden av 2. Stampe. Søndag kveld sto 47 år gamle Stein Borgersen og ventet på at politiets sporhunder skulle komme til området rundt 2. Stampe. Den erfarne heimevernssjefen gikk 15- 20 meter bort fra sin gruppe. Noen få minutter etter klokka 20.30 fikk han øye på noe ved den såkalte «Fritza-plassen» i Baneheia. I tolv timer hadde oberstløytnanten og hans mannskaper vært ute i terrenget. - Ut fra de funnene som ble gjort tidligere var jeg begynt å forberede meg mentalt på noe forferdelig. Men det var et sjokk av dimensjoner å se det jeg så. De stakkars kroppene. Deretter ble jeg eitrende forbannet på at noen kan gjøre dette mot to barn, forteller Borgersen til Dagbladet. Godt tildekket under granbar lå de to småjentene. Tett i tett. Borgersen gikk bort til fjellkløfta, men rørte ikke noe. Han kontaktet raskt lokale polititjenestemenn. - Jeg forsto raskt at det var noe der som måtte sjekkes. Etterpå hadde jeg mest lyst til å gå ut i skogen og grine, men vi hadde jo en jobb å gjøre, fortsetter Borgersen.

Lå skjult

Letemannskapene hadde gått manngard i det samme området bare timer før Borgersen fant de drepte. Faktisk så nært at Borgersen så at lyngen ved funnstedet var tråkket ned. - De lå godt skjult i en helling. Det var tett med trær, furuskog, i området. Det var ikke lett å få øye på dem, sier Borgersen. Søndag kveld sperret politiet av et enormt område rundt funnstedet. Heimevernets soldater sov ute. Om morgenen kom sola. Og pressefolkene. De alvorlige ansiktsuttrykkene, fortvilelsen og tårene til letemannskapene, etterforskerne og lokalbefolkningen fortalte det meste om tragedien som kom til Kristiansand. karianne.solbrekke@dagbladet.no frode.hansen@dagbladet.no # SJOKKERT OG SINT: HV-sjef Stein Borgersen fant de to jentene drept søndag kveld. # Foto: ERLING HÆGELAND ndash}Hadde mest lyst til å grine # Han fant jentene drept # KRISTIANSAND (Dagbladet): To livsglade venninner på badetur. Et turområde fullt av joggere. Ingen hørte et eneste skrik fra Baneheia fredag kveld. Så ble de funnet sammen, liggende i en fjellkløft. Drept og gjemt under flere lag granbar. # Av KARIANNE SOLBRÆKKE # og FRODE HANSEN

- Først kom sjokket, så ble jeg så eitrende forbannet på at noen kan gjøre dette mot to barn, sier HV-sjefen Stein Borgersen som fant Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10).

Det var en strålende fredag kveld. Ypperlig for en dukkert. Turområdet Baneheia er det mest populære i Kristiansand, og som vanlig var de mange stiene fulle av turgåere og joggere.

Stine Sofie og Lena var på overnattingsbesøk hos sine fedre som bor vegg i vegg i en firemannsbolig. Jentene bestemte seg for å gå til badevannet 3. Stampe.

De spurte Stines storebror på tolv år om han ville være med dem på kveldsbadet. Han takket nei. Jentene pakket badedrakter, håndklær og en brusflaske i en plastikkpose. Rundt klokka 18.30 la jentene av gårde.

Kort vei


Turen til badeplassen ville normalt tatt noen få minutter. Tjernet ligger bare 550 meter i luftlinje fra boligen, men den brede gangstien som jentene hadde planer om å gå, snor seg gjennom terrenget i et nettverk av stier over hele Baneheia. Jentene gikk mest sannsynlig først et par kvartaler på den asfalterte veien fra firemannsboligen, før de passerte bommen på stien som fører inn i turområdet.

Hvis jentene gikk den planlagte veien, er sannsynligheten stor for at de ville ha blitt sett av turgåerne som var ute denne kvelden. Så langt har ingen meldt fra at de har sett de to.

Det begynte å mørkne


Dette tyder på at de ikke har kommet særlig langt på stien, og at de dermed kan ha blitt overfalt mens de var på vei til tjernet.

Dette underbygges også av det pappaen til Stine Sofie forklarte politiet seinere på kvelden. Han begynte nemlig å bekymre seg forholdsvis tidlig etter at jentene hadde gått. Jentene skulle bare ta seg en kjapp dukkert, og så gå rett hjem igjen.

Klokka 20.15 gikk faren ut for å lete.

Lite visste han at datteren og venninnen sannsynligvis allerede da lå drept bare 30 meter fra stien han fulgte opp mot tjernet.

Da faren kom fram, registrerte han at badeplassen var helt tørr. Ingenting tydet på at jentene noensinne fikk badet, i alle fall ikke ved badehuset slik de hadde planlagt.

Faren gikk tilbake. Det begynte å mørkne. Han var alvorlig bekymret. Om lag klokka 23.00 meldte han fra til politiet. En leteaksjon ble satt i gang umiddelbart.

Lørdag formiddag ble leteaksjonen trappet opp. Rundt 120 personer deltok i søket. Om natta ble det plassert lytteposter i området. Håpet var at de skulle høre rop om hjelp, eller oppfatte lyder.

Da sola sto opp søndag morgen, ble styrken betydelig større. Søndag deltok 524 personer i letingen.

Ved 17-tida fant letemannskapene en plastpose med deler av jentenes tøy på vestsiden av 2. Stampe.

Søndag kveld sto 47 år gamle Stein Borgersen og ventet på at politiets sporhunder skulle komme til området rundt 2. Stampe. Den erfarne heimevernssjefen gikk 15- 20 meter bort fra sin gruppe. Noen få minutter etter klokka 20.30 fikk han øye på noe ved den såkalte «Fritza-plassen» i Baneheia. I tolv timer hadde oberstløytnanten og hans mannskaper vært ute i terrenget.

- Ut fra de funnene som ble gjort tidligere var jeg begynt å forberede meg mentalt på noe forferdelig. Men det var et sjokk av dimensjoner å se det jeg så. De stakkars kroppene. Deretter ble jeg eitrende forbannet på at noen kan gjøre dette mot to barn, forteller Borgersen til Dagbladet.

Godt tildekket under granbar lå de to småjentene. Tett i tett. Borgersen gikk bort til fjellkløfta, men rørte ikke noe. Han kontaktet raskt lokale polititjenestemenn.

- Jeg forsto raskt at det var noe der som måtte sjekkes. Etterpå hadde jeg mest lyst til å gå ut i skogen og grine, men vi hadde jo en jobb å gjøre, fortsetter Borgersen.

Lå skjult


Letemannskapene hadde gått manngard i det samme området bare timer før Borgersen fant de drepte. Faktisk så nært at Borgersen så at lyngen ved funnstedet var tråkket ned.

- De lå godt skjult i en helling. Det var tett med trær, furuskog, i området. Det var ikke lett å få øye på dem, sier Borgersen.

Søndag kveld sperret politiet av et enormt område rundt funnstedet. Heimevernets soldater sov ute. Om morgenen kom sola. Og pressefolkene.

De alvorlige ansiktsuttrykkene, fortvilelsen og tårene til letemannskapene, etterforskerne og lokalbefolkningen fortalte det meste om tragedien som kom til Kristiansand.