- Hadde min fullstendige tillit

Tidligere sjefredaktør i Stavanger Aftenblad, Thor Bjarne Bore, vil ikke kommentere hvorfor avisa ikke fortalte tidligere at en av journalistene deres var spionsiktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet :på nettet fikk tak i tidligere sjefredaktør i Stavanger Aftenblad, Thor Bjarne Bore, da han mellomlandet på Heathrow, på vei til Sydhavet. Bore gikk av som sjefredaktør ved årsskiftet, og presiserer at han bare uttaler seg om tida fram til nyttår.

- Spionsaken ble omtalt i mediene allerede i november. Hvordan kunne dere sitte på informasjon om at deres medarbeider var siktet uten å gå ut med det?

- Ingen kommentar. Men brevet til POT ble ikke sendt før helt i slutten av desember.

- Men dere fulgte saken samtidig som dere visste at en av journalistene deres var hovedpersonen?

- Saken hadde ikke tatt av så tidlig. I tillegg forholdt vi oss til våre premisser. Vi så det ikke som et problem at saken verserte i media, samtidig som vi ikke gikk ut med at han var siktet.

Ikke problematisk

-Var det problematisk å ha en utenriksreporter i Brüssel som var siktet for spionasje?

- POTs vurdering var at Viksveen ikke skulle gi beskjed til oss om at han var siktet, så de kan ikke ha vurderte det som et problem. Inntil det motsatte er bevist er Viksveen uskyldig. Han hadde min fullstendige tillit da jeg var sjefredaktør. Viksveen er en av de beste utenriksjournalistene i Norge, og jeg har ikke fått noen indikasjoner som kan tyde på at jeg burde ha mistillit til ham.

- Hadde din avgang som sjefredaktør noe med spionsaken å gjøre?

- Nei. Avgangen var kunngjort lenge før denne saken ble aktuell.

Forbauset

4. november, samme dag som razziaen ble gjennomført, skrev Dagbladet at Overvåkingspolitiet hadde kontaktet den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA for å få opplysninger fra et hemmelig Stasi-arkiv. Overvåkingssjef Per Sefland bekreftet overfor Dagbladet at Politiets overvåkingstjeneste hadde iverksatt undersøkelser, men han ville ikke si hvilke etterforskningsmessige skritt politiet hadde tatt.

- Stein Viksveen var usedvanlig forbauset da han ble siktet for spionasje, sier Bore.

- Jeg fikk beskjed om siktelsen etter razziaen på brüsselkontoret 4. november. Vår advokat og Viksveen oppsøkte meg og fortalte det. POT frarådet Viksveen å orientere avisa. Det forbauser meg ikke, men jeg synes det er litt merkelig.

I slutten av desember sendte Bore et brev til POT der han protesterte mot måten razzien var gjennomført på. Han krevde at beslagene ble brakt inn for forhørsretten slik at avisa kunne forsvare seg. 12. januar, etter at Bore hadde gått av som sjefredaktør, fikk avisa svar fra POT. De avviste at Aftenbladet er part i saken.

Bondevik visste

Statsminister Kjell Magne Bondevik ble orientert om siktelsen av justisminister Odd Einar Dørum tidlig på nyåret.

- Saken ligger nå under påtalemyndigheten, og jeg finner det ikke riktig å kommentere saken, sa statsministeren, som selv har møtt journalist Viksveen flere ganger.

Bondevik mente ikke det var galt av Politiets Overvåkinstjeneste å prioritere en sak fra den kalde krigen, 10 år etter at Muren ble revet og staten Øst-Tyskland, som Viksveen er siktet for å spionere for, nedlagt.

- Jeg tror ikke de tjenester vi har bør se bort fra forhold de kommer over som de mener det er grunn til å forfølge, selv om de ligger noen år tilbake i tid. Jeg har ikke den fulle oversikt over POTs prioriteringer, men å ikke forfølge slike saker kunne skapt ulikhet for loven. På direkte spørsmål benektet statsminister Bondevik at han kjente til flere siktelser i saken.

Beklager at det kom ut

Stein Viksveens forsvarer Atle Helljesen beklager at Stavanger Aftenblad gikk ut med opplysningene i dag. Han avviser at POT har en god sak på hans klient, og at han ikke kan forsvare seg mot anklagene siden han ikke kjenner dokumentene i saken.

TILLIT: Viksveen hadde min fullstendige tillit da jeg var sjefredaktør, sier Thor Bjarne Bore.