Sjekkekurs:

- Hadde mitt første one-night-stand på sjekkekurs

«Markus» trodde han var for stygg til å få seg dame.

DEPRIMERT: Som 25-åring var «Markus» deprimert, og trodde han var for stygg til at noen jente kunne forelske seg i han. Foto: Amanda Strand Askeland / Dagbladet
DEPRIMERT: Som 25-åring var «Markus» deprimert, og trodde han var for stygg til at noen jente kunne forelske seg i han. Foto: Amanda Strand Askeland / Dagbladet Vis mer
Publisert

«Markus» er 31 år og jobber som idrettsinstruktør. Han er fra Oslo og framstår som en selvsikker mann, som tar vare på seg selv.

Men sånn har det ikke bestandig vært. Han trodde helt til midten av 20-åra at han var for stygg til at noen kunne forelske seg i ham.

- Det hjalp jo ikke at jeg var den mest kvisete personen på hele ungdomsskolen. Store deler av ungdomstida handler jo om forvirring. Du prøver å forstå hvordan verden fungerer. Man ender opp med å enten slå seg til ro med å være «dum», eller tenke at du er stygg og det er ingenting du kan gjøre. De som velger alternativ to er sånne som bare gir opp. Sånne incels, sier «Markus» til Dagbladet.

«Incels» er medlemmer av en Internett-subkultur, bestående av stort sett heteroseksuelle menn som mener de lever i ufrivillig sølibat fordi de føler seg avvist fra fysisk kontakt med kvinner. Mange mener de derfor aldri kommer til å ha sex eller få barn.

- De går nok litt i den fella som jeg nærmet meg. Jeg vil si jeg var ganske «incel» da jeg var rundt 25 år, selv om jeg aldri hadde hørt om det ordet da.

- Ingen jenteerfaring

«Markus» forteller at han var 18 år første gang han hadde sex, i russetida. Den gangen var han så full at han ikke husker hvordan det var.

- Dersom du hadde stilt opp fem jenter på rekke og hun jeg lå med var en av de, hadde jeg ikke hatt sjanse til å kjenne henne igjen.

Etter det hadde han ikke sex på mange år.

- Jeg var omtrent jomfru til jeg var 25. Det var ikke bare det at jeg bare hadde hatt sex én gang. Jeg holdt ikke på med noen, og hadde aldri hatt kjæreste fram til da. Den eneste såkalte «jenterelasjonen» jeg hadde hatt var den lille timen da jeg var 18. Det var ingenting. Jeg var helt håpløs, sier han til Dagbladet.

- Det rare er at når du ikke har noen jenteerfaring, så har du ingen «type». Du tar det du eventuelt kan få, fordi du ikke har noen andre alternativer. Men når man får valgmuligheter er det naturlig å gå for det som passer en best.

Incels

  • Incel er en forkortelse for «involuntary celibate», ufrivillig sølibat.

  • Betegnelsen brukes for å beskrive medlemmer av en sub-kultur på Internett bestående av hovedsaklig heteroseksuelle menn som føler seg avvist fra fysisk kontakt med kvinner.

  • Incels over hele verden har et digitalt univers for mannsaktivisme, hvor de kommuniserer i forum, på YouTube eller via blogger.

  • Begrepet ble laget av en kanadisk student ved navn Alana i 1993, da hun startet en nettside hvor folk med ikke-eksisterende sexliv kunne utveksle erfaringer.

Kilde: NRK

Oppdaget nettforum

Rett før «Markus» fylte 26, kom fetteren hans på besøk og introduserte ham for datingappen Tinder.

- Jeg lastet den ned og sveipet tre ganger. Så var det tomt for jenter i Oslo. Det sier litt om hvor nytt det var med Tinder på den tida.

Etter hvert begynte han å google etter råd om Tinder, da han til slutt kom over en norsk nettside. Det var en side med datingtips, og et forum. I forumet, kalt Gode Vibber, var det norske gutter som diskuterte sjekking. Han så også at flere jenter hadde skrevet og takket for rådene de hadde gitt til deres kjærester.

På nettsida fant han et helgekurs, sammen med flere anmeldelser fra tidligere deltakere. Da «Markus» leste at flere opplevde kurset som livsforvandlende, tok han sjansen og meldte seg på.

- Det er det viktigste valget jeg noen gang har gjort i livet, for hadde jeg ikke dratt på det kurset for fem år siden hadde jeg godt mulig vært like deprimert og like miserabel som jeg var før.

Da «Markus» kom på kurset ble han satt ut: Alle deltakerne på kurset så helt normale ut.

- Ble du overrasket?

- Ja, fordi jeg hadde jo blitt overbevist om at jeg var stygg. Uansett om du forteller deg selv at «ja, men du er ikke så fæl», så er følelsen sterkere enn det du kan fortelle deg selv logisk. Det tok noen år å bli kvitt, og det henger fortsatt litt igjen.

Flere og flere

Sexolog Thomas Winther sier til Dagbladet at det er mange som har det sånn som «Markus» hadde det for seks år siden.

- Mannen som blir alene har et kortere liv, og et høyere alkohol- og rusforbruk. Å være sammen med et menneske man har et intimt forhold til er helsebringende. Hudkontakt utløser hormoner som gjør at vi har det bedre med oss selv, noe som gir oss bedre selvtillit, sier han.

SEXOLOG: Thomas Winther sier problemet ofte oppstår fra mangel på egenverd. Foto: Villa Frisk
SEXOLOG: Thomas Winther sier problemet ofte oppstår fra mangel på egenverd. Foto: Villa Frisk Vis mer

- Hvordan ender noen opp med å bli incels?

- Vi er en sosial setting der det forventer at vi skal prestere noe, og ha en verdi i samfunnet, og faller man utenfor har man liten verdi, sier han og fortsetter:

- Det har blitt en økning av det i samfunnet. Det handler mye om egenverd.

Winther mener at det tradisjonelle synet om at menn skal sjekke opp kvinner, fortsatt henger igjen.

- Det er lett å tenke at hvis jeg får lite tilbakemelding på den jeg er så er det fordi jeg ikke er pen nok eller kjekk nok. Det gir en dårlig selvtillit, og kan gjøre terskelen høyere for å ta kontakt med det motsatte kjønn, sier han og fortsetter:

- Som mann blir man mer etterlatt til seg selv, og man finner tilknytning til miljøer som ikke er så heldig.

- Lettere for kvinner

Winther mener at datingappene gjør det lettere for kvinner og vanskeligere for menn.

- Menn er mer på jakt, og kvinner kan lene seg tilbake. Kvinner på Tinder og Match blir nedrent av beilere som vil ha kontakt, gutter får som regel ikke noe respons med mindre de tar kontakt selv.

Dette er datingcoach og matchmaker Ane Hagen helt uenig i.

- Det er den største myten i datingverdenen. Alle menn sier at kvinner bare kan velge og vrake, men ingen snakker om hvilke dårlige valgmuligheter de har, sier hun til Dagbladet.

MATCHMAKER: Ane Hagen sier at menn må slutte å sutre. Foto: Privat
MATCHMAKER: Ane Hagen sier at menn må slutte å sutre. Foto: Privat Vis mer

Hagen mener det ikke er lettere for damer, selv om de får mange flere match på Tinder.

- Det handler om hva slags krav man har med tanke på en langvarig relasjon. Damer i 2020 vil ikke ta til takke med.

Hun mener menn må slutte å sutre.

- Det skjer ingenting når de sutrer og lager unnskyldninger om hvordan de ser ut. Hvis de står for den de er, viser den styrken de har i seg selv, og utløser trygghetsfølelsen hos kvinner, så løser det seg. Den maskuline energien kommer ved at de er trygge på seg selv. Så når de begynner å bli usikre og sutre, så blir det et fravær av maskulinitet, sier hun til Dagbladet.

6795 kroner for et helgekurs

I løpet av helgen på kurs gikk «Markus» bare rundt og smilte.

- Jeg var supergira hele veien og jeg hadde så mye adrenalin. Jeg fikk mitt første kyss på byen og mitt aller første one-night-stand i løpet av helgekurset. Det var sprøtt, forteller han.

- Hvor mye betalte du for kurset?

- Jeg betalte 6795 kroner.

- Er ikke det ganske mye for et helgekurs hvor man lærer å snakke med jenter?

- Når jeg ser folk som ikke har vært på kurs skriver i forumet og spør om kurset var verdt det så tenker jeg at det finnes ingen kurs du heller vil ta hele livet, som vil være viktigere. Studier er ikke i nærheten av så viktig, og de koster fort 50 000 i året, hvis du går på privatskole.

Han sier det oppstår mye sinne og frustrasjon ved å ikke forstå.

- Det er egentlig ikke et kurs i sjekking, det er et kurs i kommunikasjon. Jeg har blitt flinkere med venner, familie og jeg har blitt flinkere til å få folk til å like meg genuint. Du lærer å forstå andres behov og ønsker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer