Hadde møte om tiltalen

Advokat Olav Braaten møtte Tore Tønne på hans kontor i Oslo fredag ettermiddag for å diskutere innholdet i tiltalen fra Økokrim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidlig fredag ettermiddag fikk advokat Braaten telefon fra assisterende Økokrim-sjef Erling Grimstad som opplyste at Økokrim ville reise tiltale mot Tønne for grovt uaktsomt bedrageri. Braaten dro deretter til Økokrims lokaler i Pilestredet. Etter en kort prat med Grimstad som orienterte om tiltalen, tok Braaten kontakt med Tore Tønne. De møttes på kontoret til Tønne Consult. Sammen gikk Braaten og Tønne gjennom tiltalepunktene.

Utenkelig

- Jeg kan bekrefte at vi hadde et møte, men hvordan Tønne reagerte, er både taushetsbelagt og ikke relevant nå, forteller Braaten til Dagbladet.

Nettopp fordi saken var omfattet av så stor offentlig interesse, var det viktig både for Økokrim og Braaten å formidle tiltalen overfor Tønne på en grundig måte.

Etter det Dagbladet erfarer, var verken Braaten eller Økokrims folk i nærheten av å tenke at saken kunne få et så tragisk utfall. Braaten, som har erfaring for at personer kan reagere kraftig på forkynnelsen av tiltalebeslutninger, mente det viktigste for Tønne var å komme hjem til familien. Det var også avtalen da de forlot hverandre.

Ikke bedrageri

Både Braaten og Grimstad gir overfor Dagbladet uttrykk for at tiltalebeslutningen ble formidlet på en korrekt og grundig måte.

Braaten fryktet at tiltalen kunne bli bedrageri, men mener at det ikke er grunnlag for det.

- Tønne kan ha vært ubetenksom eller ikke ha satt seg godt nok inn i reglene, men han hadde ordnet opp i forhold til sin arbeidsgiver. Økokrim skal vektlegge subjektive og objektive straffevilkår, men også gjøre en totalvurdering av handlingens straffverdighet. På et slikt grunnlag mener jeg at det ikke er mulig å karakterisere Tønnes handlemåte som bedrageri, sier Braaten.

- Hvilke alternativer hadde Økokrim?

- Alt fra henleggelse fordi det ikke fantes noe straffbart forhold, til henleggelse etter bevisets stilling eller påtaleunnlatelse, eventuelt med forelegg.

Fikk vite om BA-HR

Tore Tønne skal også ha fått en orientering om resultatet av Økokrims etterforskning av advokatene Øyvind Eriksen og Anders Eckhoff i BA-HR. Etter det Dagbladet erfarer reagerte Tønne kraftig på den belastningen han ble utsatt for da advokatene feilaktig skrev at han hadde hatt lån hos Kjell Inge Røkke fra tida i Norway Seafoods.

- Jeg må si at dette er noe av det vanskeligste og tristeste jeg har opplevd i mitt yrkesliv, sier Braaten.