SIDE OM SIDE: President Barack Obama med armen rundt sin omstridte stabssjef Rahm Emanuel inne på Det ovale kontor i Det hvite hus. Foto: AP Photo/Charles Dharapak/SCANPIX
SIDE OM SIDE: President Barack Obama med armen rundt sin omstridte stabssjef Rahm Emanuel inne på Det ovale kontor i Det hvite hus. Foto: AP Photo/Charles Dharapak/SCANPIXVis mer

Hadde naken-fight om helsereformen i dusjen

Nå slåss de så fillene fyker i amerikansk politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Bare uker før Barack Obama håper å komme i mål med den langtrukne helsereformen, overskygges debatten av sex-skandaler og sverting av presidentens nærmeste medarbeider, Rahm Emanuel.

Bakgrunnen for støyen er at det nylig avgåtte kongressmedlemmet Eric Massa, beskyldt for å ha tafset på mannlige medarbeidere, hevder seg utsatt for en konspirasjon iscenesatt av toppdemokrater.

Motivet for konspirasjonen skal ha vært å rydde enda en motstander av helsereformen av veien -  ifølge Massa selv. Slik ble demokraten og østkystliberaleren plutselig de konservative republikanernes kjæledegge.

DjevelyngelDen siste uka har Massa skapt store overskrifter i USA. Forrige onsdag gjorde kongressmannen det klart at han ikke ville søke gjenvalg av helsemessige årsaker.

To dager senere kunne imidlertid Washington Post avsløre at han var under gransking for seksuell trakassering, og det ble straks klart at han måtte gå av. Under sitt 90 minutter lange radioshow på søndag grep derfor Massa anledningen til å lange ut mot presidentens stabssjef.

Der ble Emanuel beskrevet som en  kynisk og rå maktspiller, villig til å ta i bruk sterke virkemidler for å få det som han ville.

- Han er sønn av en djevelyngel, sa han til den lokale radiostasjonen WKPQ.

- Han er et individ som ville solgt moren sin for en stemme. Han ville bundet barna på framsiden av et damplokomotiv», tordnet Massa utover eteren.

I radioprogrammet forklarte 50-åringen fra New York bakgrunnen for at han har havnet på kant med Emanuel.

Kom naken og kjeftet- Det var under mine første åtte uker som medlem av Kongressen. Jeg var i Kongressens helsestudio og i dusjen etter å ha trent. Så jeg sitter der og dusjer, naken som en nøtteskrike. Inn kommer Rahm Emanuel, uten så mye som et håndkle rundt skinkene, og dytter fingeren i brystkassen min mens han kjefter på meg fordi jeg ikke skulle stemme for presidentens budsjettforslag, sier Massa, og legger til:

- Vet du hvor merkelig det er å ha en politisk debatt med en naken mann?

Emanuel skal også ha ringt ham da Massa nektet å stemme for Obamas helsereform i november i fjor. Etter tirader av banneord i begge retninger oppsummer Massa samtalen slik:

- Jeg ba ham gjøre ting den menneskelige anatomien ikke tillater.

I HARDT VÆR: Obamas hardstlående stabssjef er blitt en skyteskive for motstanderne av presidentens politikk. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/SCANPIX
I HARDT VÆR: Obamas hardstlående stabssjef er blitt en skyteskive for motstanderne av presidentens politikk. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/SCANPIX Vis mer

50-åringen, som bare rakk 431 dager som kongressmedlem, var i går både på CNN og Fox for å snakke om sex-beskyldningene mot ham. Der hevdet han at han bare hadde kilt en mannlig underordnet, ikke gjort noe seksuelt.

Ute etter hamSelv om Det hvite hus har avvist påstandene fra Massa, og mener historien om Emanuel er «latterlig», har republikanske TV- og radioverter trykket den utstøtte republikaneren til sitt bryst og invitert ham til sine show.

Massas påstander gjenspeiler noe av den utbredte skepsisen mot stabssjefen.

Israel-vennen og den politiske slåsskjempen med det karakteristiske tilnavnet «Rahmbo» får nå skylda for nesten alt som har gått galt i Obamas første år som president.

Emanuel skal, ifølge Politico ha vært imot at Obama skulle gjøre helsereformen til topprioritet i denne perioden. Det kommer overraskende på de som har fulgt hans utrettelige kamp for å få i gjennom reformen så raskt som mulig.

- Det er noen i Det hvite hus og andre steder som vil ha Rahms hode på et fat, og han må forsvare seg selv, sier en anonym kilde.

Før påskeOgså for presidentens del har arbeidet med helsereformen - som ventet - kostet. Både i form av synkende oppslutning på meningsmålinger, og i form av et mer polarisert politisk klima, stikk i strid med det han gikk til valg på.

Pressetalsmann Robert Gibbs har uttalt at Det hvite hus håper å hale i land en helsereform så tidlig som 18. mars. Det vil si før presidentens besøk til Indonesia og Australia.

Men en mer sannsynlig sluttdato for den politiske dragkampen er 28. mars, det vil si før påskeferien begynner.

Representantenes hus og Senatet har til nå vedtatt hver sin versjon av helsereformen, men lovgivningen må samkjøres og vedtas på nytt før den kan tre i kraft.

Obama kan nå velge å kjøre i gjennom et forslag ved å legge det fram til en enkel ja- eller nei-avstemning uten debatt. Det vil imidlertid forsure samarbeidsklimaet i Kongressen ytterligere.

BARE KILTE: Den avgåtte kongressmannen Eric Massa sa i går på fjernsyn at han bare hadde kilt en av sine mannlige ansatte, ikke gjort noe seksuelt slik det er hevdet. Foto: REUTERS/massa.house.gov/SCANPIX
BARE KILTE: Den avgåtte kongressmannen Eric Massa sa i går på fjernsyn at han bare hadde kilt en av sine mannlige ansatte, ikke gjort noe seksuelt slik det er hevdet. Foto: REUTERS/massa.house.gov/SCANPIX Vis mer