Hadde neste kone klar

Vold, sex, makt, og penger! Slik oppsummerer etterforskningslederen Knutby-drapene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

UPPSALA/STOCKHOLM (Dagbladet.no): Kriminalinspektør Kenneth Ågren kan endelig snakke om Knutby-saken, som har preget Sverige og vakt oppsikt i store deler av Europa siden pastorkona Alexandra Fossmo ble skutt og drept natt til 10. januar i år.

- Vi har etterforsket kompliserte saker før, men denne blir helt spesiell. Den har alle ingredienser - vold, sex, makt og penger, sier Kenneth Ågren til Dagbladet.no.

Tiltalen klar

I dag ble tiltalen mot Pastor Helge Fossmo (32) og den 27 år gamle barnepiken offentliggjort av påtalemyndigheten i Uppsala. I Sverige fungerer rettssystemet slik at alle sakspapirer forbundet med en straffesak offentliggjøres sammen med tiltalen. Det være seg tekniske rapporter, avhør, vitneutsagn, bevisgrunnlag osv.

Omfattende

Sakspapirene påtalemyndigheten i Uppsala delte ut til media nøyaktig klokka 11.00 teller over 1200 sider, fordelt på seks tjukke ringpermer.

 • Innholdet skal bevise at pastor Helge Fossmo, sammen med 27-åringen som var hans tidligere elskerinne og barnepike, planla og utførte drapet på Alexandra Fossmo, samt drapsforøket på naboen Daniel Linde 10 januar 2004.
 • Videre skal de sammen ha planlagt og gjennomført et drapsforsøk mot pastorkona to måneder tidligere, 8 november 2003. Da skal barnepiken ha forsøkt å drepe Alexandra ved å slå henne i hodet med en hammer.
 • Politiet mener nå også å kunne bevise at Helge Fossmo drepte sin forrige kone - Helene Fossmo - ved å slå henne i hjel. Helene ble funnet død i badekaret, med brudd på hodeskallen, 18. desember 1999. Hun hadde nattkjolen på seg og lungene var ikke fylt med vann. Den gang ble dødsfallet karakterisert som mistenkelig, men politiet konkluderte tilslutt med at det var en ulykke. I lys av det nye drapet, ble saken gjenopptatt. Nå er politiet sikre på at det var drap.

  Neste kone sto klar


  Kenneth Ågren sier pastorens neste kone allerede stod klar for å overta, etter drapet på Alexandra. Det var nabokona, og årsaken til at hennes mann - Daniel Linde - også måtte ryddes av veien.

  - Det var hun som skulle bli hans neste kone. Det vet vi gjennom forhør og telefonavlytting. De (Fossmo og nabokona) var enige om det, og det var hennes ønske.

  Fossmo har innrømmet at han hadde et kjærlighetsforhold til nabokona, og at han tidligere også hadde et kjærlighetsforhold til barnepiken. Barnepiken har innrømmet at det var hun som skjøt og drepte Alexandra, og etterpå brøt seg inn i nabohuset og skjøt Daniel Linde. Linde overlevde skadene.

  - Men barnepiken hadde ingen tanker om å bli Fossmos neste kone. Hun ville bare komme nærmere gud, sier Ågren til Dagbladet.no.

  Politiet og påtalemakten mener hun var styrt av Helge Fossmo, og at han er den egentlige hovedmannen bak alle ugjerningene. Men selv om nabokona også ble fengslet og siktet for medvirkning like etter drapet 10. januar, er hun nå fri for all mistanke.

  - Vi har ikke kunnet bevise noe i den retningen, sier Ågren til Dagbladet.no.

MANGE KVINNER:</B> Pastor Helge Fossmo hadde et forhold til barnepiken. Hun hevder han fikk henne til å drepe sin kone.
DRAPSVÅPENET:</B> Denne revolveren ble brukt til å ta livet av pastorens kone.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer