- Hadde nok bevis til å tiltale Clinton

Det forelå nok bevis til å tiltale president Bill Clinton for falsk forklaring i forbindelse med Lewinsky-affæren, konkluderer en ny amerikansk rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- President Clintons lovovertredelser hadde en betydelig påvirkning på samfunnet, og påvirket folks syn på våre domstolers uavhengighet, konkluderer Robert Rays undersøkelse, melder nyhetsbyrået AP.

Han har ledet et utvalg som har gått igjennom hele Lewinsky-affæren, og utvalget mener tidligere president Bill Clintons innrømmelse støtter deres konklusjon.

- Clinton innrømmet at han med viten og vilje ga misvisende svar på spørsmål om sitt seksuelle forhold til Monica Lewinsky, skriver Ray i sin konklusjon.

Clintons forlik

President Bill Clinton benektet først at han hadde hatt noe seksuelt forhold til Monica Lewinsky, og at han ikke kunne huske å vært alene med henne.

Clinton risikerte en tiltale for falsk forklaring og for å hindret etterforskningen i saken, helt fram til sine siste dager som president.

Først da Clintons advokater inngikk et forlik med Ray, kunne USAs president være sikker på at han slapp tiltale. Som gjenytelse måtte Clinton innrømme at han hadde løyet under ed om sitt forhold til Monica Lewinsky, og han måtte levere inn advokatlisensen for fem år.

Rays egen kampanje

Bill Clintons advokat, David Kendall, sier i en kommentar til rapporten at etterforskningen av Clinton fra 1994 til 2001 var intens, dyr og lang, og at det fremdeles ikke er lagt fram noen Whitewater-rapport.

- Det er på tide å komme seg videre, sier Kendall.

Jennifer Palmieri, Clintons pressetalskvinne, sier at det er uklart hva som er formålet med å legge fram denne rapporten nå. Hun kan ikke finne noen annen grunn enn at det skal styrke Robert Rays egen kampanje for å komme seg inn i det amerikanske Senatet. Hun mener det hele startet som en politisk kampanje mot Clinton, og at denne rapporten også er en politisk kampanje.

Rays rapport ble lagt fram av tre dommere som var med å velge ut Ray og Kenneth Starr til å etterforske Bill og Hilary Clinton i 1994.

Ray vil snart også legge fram sin rapport om Whitewater-affæren.

Startet med Paula Jones

Hele Lewinsky-affæren startet da Paula Jones anmeldte Bill Clinton for seksuell trakassering. I denne saken ble Clinton spurt ut om sitt forhold til Monica Lewinsky, og sa da de berømte ordene om at han ikke hadde hatt sex med denne kvinnen. Han kunne heller ikke huske å ha vært alene med henne.

I 1998 startet etterforskningen av Bill Clinton i forbindelse med falsk forklaring om sitt forhold til Monica Lewinsky. Hennes venninne, Linda Tripp, ga etterforsker Kenneth Starr lydbåndopptak der Monica Lewinsky fortalte om sitt forhold til Clinton.

Clinton ble så beskyldt for å ha bedt en venn skaffe en jobb til Lewinsky, slik at hun ikke skulle snakke om forholdet.

Lewinsky benektet også først forholdet, men da hun til slutt gikk med på å samarbeide med Starr i 1998, ga hun dem en flekkete blå kjole. Flekkene gjorde det umulig for Bill Clinton å benekte sitt forhold til Lewinsky, og en DNA-prøve bekreftet da også at flekkene på kjolen faktisk stammet fra presidenten.

<B>STARTET DET HELE: Det var i forbindelse med saken Paula Jones anla mot Bill Clinton at Lewinsky-affæren ble avslørt.
<B>PRESIDENTEN OG UNGJENTA: Etter at Lewinskyaffæren begynte å rulle, ble det gravd fram flere bilder av president Bill Clinton og Monca Lewinsky. Bildet er fra 1996.
<B>HADDE NOK BEVIS: Rapporten som Robert Ray la farm i dag konkluderer med at de hadde nok bevis til å tiltale president Bill Clinton for falsk forklaring.
<B>SKAFFET BEVISET: Monica Lewinskys venninne, Linda Tripp, skaffet beviset i form av et lydbåndopptak.
<B>BILDET FRA 1995: Bildet av Bill Clinton og Monica Lewinsky står på side 3179 i Rays rapport.