Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Hadde nok drukket for mye Møllers tran»

Kristin Halvorsen legger seg helt flat og forklarer at hun har drukket for mye Møllers tran, men hun forsøker å holde motet oppe når det gjelder alt annet enn gymnastikk og latin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen var skjønt enige om én ting etter at lampene og fjernsynskameraene var slått av i går kveld: De har ikke smakt på hverandre. Og: - Dette var en panelovnsdebatt. Fy, så varmt!

- Angrer

Ydmyk, men bestemt valgte SV-lederen å be om unnskyldning så snart hun fikk ordet under det første folkemøtet i NRK på Norges Handelshøyskole i går kveld.

- Vi hadde en nydelig valgkampåpning, med bygging av en ny skole i bakgrunnen og fint vær, men jeg ble for ivrig da jeg sa at elevene kunne velge latin i stedet for gymnastikk. Det angrer jeg på. Jeg ble for ivrig, og hadde nok drukket for mye Møllers tran. Men, jeg mener at skolen må tilpasses mer den enkelte elevs behov.

Til Dagbladet sier Kristin Halvorsen at det blir en kamp om begrepene i skoledebatten.

Terningen:

Kjell Magne Bondevik (KrF)
Tok indignert igjen mot Hagens beskyldninger om «indirekte drap». Kjørte fram sitt mantra om redelig valgkamp. Hadde med seg en fin fargeplansje som skulle vise at ledigheten var høyere før. Vår vurdering: 3
Styrke: Er fortsatt statsminister. En prestasjon i seg selv. Innrømmet for dårlig jobb med ledigheten.
Svakhet: Fikk nesten ikke fram hvorfor velgerne skal stemme på KrF.

Jan Petersen (Høyre)
Fikk drømmestart. Skolepolitikk, et av hans få yndlingstemaer. Vår vurdering: 4
Styrke: Klar i argumentasjonen. Regjeringens skolepolitikk, som er Høyres politikk, kom nesten helskinnet gjennom debatten.
Svakhet: En litt kjedelig debattant med lite humor. -

Jens Stoltenberg (Ap)
Skolene må pusses opp. Leksene må kunne gjøres på skolen, og ikke hjemme når barna er trøtte. Vil ha heldagsskole. Vår vurdering: 4
Styrke: - Pøste på med humor og småflørting i starten, men var nær ved å tippe over. Traff med et par svingslag mot Hagen og Bondevik.
Svakhet: Klarte ikke å dominere som vanlig.

Carl I. Hagen (Frp)
Rett i strupen på statsminister Bondevik og mente Haugesund-drapet ville vært unngått med Frp's asylpolitikk.

- Vil ha kunnskapsskole med ro, orden og disiplin. Vår vurdering: 3
Styrke: Fortsatt best på å love penger, men dette går neppe hjem i alle miljøer
Svakhet: Uvanlig anonym til å være i en TV-debatt.

Kristin Halvorsen (SV)
Unnskyldte seg for skoleutspillet som «tok litt av». Vil har mer frihet til skolen, langt mer penger og flere lærere. Vår vurdering: 3
Styrke: Viser sterk vilje og inderlighet i argumentasjonen.
Svakhet: Har fortsatt alvorlige problemer med å overbevise om hva SVs skolepolitikk egentlig vil føre til.

Høydepunktet: Jens Stoltenberg utpekte Carl I. Hagen som verdensmester i å dele ut TV-milliarder

- En offentlig skole må ikke bli oppfattet som den fæle tvangsskolen, mens de private skolene blir oppfattet som noe mye bedre. Jeg bruker begrepet friskole helt bevisst for å forklare at skolene må rive seg løs fra enhetsskolen og tilpasse seg mer elevenes behov.

Det er den eneste måten vi kan unngå å få flere private skoler og større forskjeller mellom undervisningstilbudet til barna våre på, sier hun.

Talltull

Jens Stoltenberg var mest opptatt av å irettesette Kjell Magne Bondevik etter at debatten var over.

- Nå har jeg hørt Bondevik misbruke disse ledighetstallene sine og rette grunnløs kritikk mot meg i et år. Det er blitt til en føljetong. Nå vil jeg én gang for alle få en slutt på dette. Da jeg kom i regjering i 1993, var det 104644 ledige i Norge. Da jeg gikk av etter å ha vært næringsminister, oljeminister og finansminister i 1997, var det 61843 ledige. Nå er det nesten 100000 ledige, og nå er Bondevik statsminister, sier Stoltenberg.

Han legger til at de arbeidsledige neppe er så opptatt av disse statistikkene, men legger skylda på Bondevik.

- Nå tror jeg ikke Bondevik kommer med disse tallene flere ganger. I stedet kan vi forhåpentlig debattere tiltak for å få redusert de dramatiske ledighetstallene. Det som er mest beklagelig er at Bondevik ikke tok signalene og ikke satte inn tiltak i tide, sier Stoltenberg.

- Lavt nivå

Bondevik selv fikk en følelsesmessig tøff åpning i debatten etter at Carl I. Hagen nok en gang ga ham og regjeringen skylda for drapet i Haugesund.

- Når statsministeren er raskt ute for å ta æren for rentenedsettelsen, må han også ta konsekvensene av asylpolitikken som regjeringen fører. Med Frp's politikk ville vi ikke fått drapet i Haugesund.

- Jeg måtte gi beskjed om at vi ikke vil ha et slikt nivå på debatten. Jeg håper han blir aleine om det. Ansvarlige politikere kan ikke snakke slik til hverandre i en åpen debatt, forklarer Bondevik.

YDMYK: Kristin Halvorsen valgte en ydmyk og morsom start, men iveren steg til nye høyder da hun skulle forklare forskjellen mellom sin skolepolitikk og den Jan Petersen og Jens Stoltenberg står for.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!