KRUTT: Politiet bærer ut riflekrutt som ble beslaglagt på eiendommen til 27-åringen. Foto: Pål Terje Støtvig/DAGBLADET
KRUTT: Politiet bærer ut riflekrutt som ble beslaglagt på eiendommen til 27-åringen. Foto: Pål Terje Støtvig/DAGBLADETVis mer

- Hadde nok kunstgjødsel til å lage en 200 kgs bombe

Sprengstoffsiktet mann (27) hevder selv at han interessert i kjemi og liker å skyte opp hjemmelagde raketter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LARVIK/OSLO (Dagbladet): Den 27 år gamle mannen som ble pågrepet og siktet for ulovlig oppbevaring av sprengstoff i Larvik, hadde nok kunstgjødsel til å lage en 200 kilogram tung bombe, sier politiinspektør Magnar Pedersen til TV 2 Nyhetskanalen.

Bombegruppen fra Oslo politidistrikt, etterforskere fra Kripos og den lokale etterforskningsledelsen ved Vestfold politidistrikt har nå avsluttet arbeidet på eiendommen. I dag har kjemikalier, kunstgjødsel, riflekrutt og andre gjenstander blitt beslaglagt og båret ut.

«Vi kommer tilbake i morgen for å fortsette inne i selve huset», sier etterforskningsleder Knut Vidar Vittersø til Dagbladet.

Et stort område rundt den aktuelle eiendommen er avsperret, men politiet anser stedet for å være «definitivt trygt for naboene».

- Siktede selv hevder at dette er helt lovlige varer han har hatt i lang tid, og at han ikke hadde en intensjon om å gjøre noe straffbart. Men vi ser alvorlig på dette, sier Pedersen ved Vestfold politidistrikt.

- Interessert i kjemi Mannen skal selv ha hevdet at han er «interessert i kjemi» og har som hobby å skyte opp hjemmelagd fyrverkeri, «men vi ser svært alvorlig på det å ha utstyr som er egnet til å lage så mye sprengstoff», sier Pedersen.

Mannen er tidligere straffedømt, med det siste forholdet - et brudd på våpenloven - i 2004. Han fikk da 30 dagers betinget fengsel for et våpen som ble definert for å kunne skyte gasspatroner, ifølge politiet.

- Siden da har vi ikke registrert noe i strafferegisteret, sier Pedersen.

I 2010 ble han frifunnet for å være i besittelse av tre våpen, da disse «var gjort varig ubrukelige». De ble inndratt.

Mannen besittet flere våpen da politiet gikk til aksjon, inkludert noe som kan være et hjemmelaget eller modifisert automatvåpen. Han fikk sist innvilget våpentillatelse i 2010, til bruk i småviltjakt.

Sjekket forbindelser PST og politiet har undersøkt om mannen har noen tilknytning til massemorderen og terroristen Anders Behring Breivik, men sier de ikke har funnet noe.

- Vi har ikke sett noen forbindelse mellom den siktede 27-åringen i Larvik og Anders Behring Breivik, sier politiinspektør Magnar Pedersen til TV 2.

Dagbladet vet at siktede i nettauksjoner har ytret interesse blant annet for lighterbensin og kjemikalier. Han har vært aktiv på kinesiske nettsteder, der han har bedt om tilbud på og undersøkt mulighetene for å importere flere kjemikalier til Norge.

Innvandringsfiendtlig Han har også ytret seg svært innvandringsfientlig i kommentarfelt på flere nettsteder.

- Vi har ikke noen grunn til å tro at det ligger noe politisk bak dette, men på grunn av det som skjedde 22. juli, ønsker vi å være åpne med pressen når vi gjør sprengstoffbeslag, sier politiinspektør Magnar Pedersen til VG Nett.

Mannen ble oppsøkt av politiet i forbindelse med et annet forhold. Pågripelsen skjedde uten noen form for dramatikk. Politiet fant dessuten ingredienser til å fremstille sprengstoff, men ønsker ikke å kommentere omfanget av dette før analyser foreligger.

Politiets bombegruppe har gjennomsøkt boligen til 27- åringen, som ligger i et boligstrøk nær Hovland i Larvik.

Politiet vil bruke helgen til taktisk og teknisk etterforskning, blant annet til analyser av de ulike beslag som politiet har foretatt. Kripos bistår Vestfold politidistrikt ved åstedsundersøkelsen og analyser.

Advokat Sigurd Ihlen bisto 27-åringen i da han ble framstilt for fengsling, men ønsker overfor Dagbladet ikke å kommentere saken.

 Politiet har avsluttet sitt arbeid på eiendommen for dagen, etter å ha beslaglagt blant annet kunstgjødsel, krutt og kjemikalier. Foto: Pål Terje Støtvig/DAGBLADET
Politiet har avsluttet sitt arbeid på eiendommen for dagen, etter å ha beslaglagt blant annet kunstgjødsel, krutt og kjemikalier. Foto: Pål Terje Støtvig/DAGBLADET Vis mer