- Hadde planlagt å drepe

Nynazistene satt i leiligheten på Bogerud og hisset hverandre opp. Så dro Ole Nicolai Kvisler, Joe Erling Jahr og den 17 år gamle jenta fra Kristiansand i bilen. De skulle på menneskejakt. På Holmlia så deBenjamin og kameraten. Derfor ble Benjamin drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seint i går avsluttet byrettsdommer Helge Morka rettsforhandlingene i Oslo forhørsrett. I dag klokka 11 faller kjennelse.

Etter alle solemerker blir Ole Nicolai Kvisler (21), Petter Gundersen (21), Erik Lauritsen (20) og to 17 år gamle jenter fra Kristiansand varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, siktet for overlagt drap.

Planlagt drap

Dagbladet kjenner forklaringene til de fem siktede og politiets teori om hvordan og hvorfor Benjamin Hermansen (15) ble drept. Det hele startet i en liten leilighet i Martin Linges vei 13 på Bogerud fredag ettermiddag:

Åtte unge mennesker var samlet i leiligheten. Vennene delte et uforsonlig og fullstendig meningsløst hat til mørkhudede personer.

Ingen av de fem siktede har i politiavhørene innrømmet at de satt sammen og planla å drepe en tilfeldig person. Politiet har basert den alvorlige siktelsen på at de planla å ta en mørkhudet og at drapet på Benjamin var planlagt, selv om det var en tilfeldighet at nettopp Benjamin ble drept.

Stukket fem ganger

Ifølge alle de arrestertes forklaring skal Kvisler, den etterlyste Jahr og Kvislers 17 år gamle kjæreste ha satt seg i bilen like etter klokka 22 fredag kveld.

Hjemme i leiligheten satt fortsatt Petter Gundersen, Erik Lauritsen og hans 16 år gamle kjæreste og en annen jente på 16 år. Noen timer seinere gikk de to 16-åringene.

I mellomtida kom bilen med de tre nynazistene til Holmlia.

Plutselig, ifølge forklaringen til Kvisler og kjæresten, oppdaget de to unge mørkhudede menn.

De bråstoppet bilen - og ut løp Kvisler og Jahr. De la på sprang etter hver sin unge gutt. Jahr skal ha tatt igjen Benjamin, kastet seg over ham og hogde løs med kniv.

Benjamin ble stukket fem eller seks ganger, før han ble liggende livløs på asfalten.

Samtidig sto Kvisler og så på, ifølge hans egen forklaring. Han hadde først løpt etter Benjamins kamerat, men klarte ikke å ta ham igjen.

Flykter

Både Kvisler og hans 17 år gamle kjæreste, som satt i bilen, har forklart seg helt likt om hva som skjedde.

Mens Benjamin Hermansen lå livløs på bakken, løp Joe Erling Jahr og Ole Nicolai Kvisler tilbake til bilen. I stor fart kjørte de bort fra området. Kort tid etter skal kniven ha blitt kastet ut av bilvinduet. Ifølge forklaringene til de siktede var de ikke klar over at Benjamin var død.

I politiavhørene har den unge jenta og Kvisler fortalt at Joe Erling Jahr bare ble borte, da de stoppet bilen på Bogerud. Mens Jahr stakk av, gikk Kvisler og kjæresten inn i leiligheten.

Der ventet Erik Lauritsen og Petter Gundersen og en annen 17 år gammel jente fra Kristiansand.

I går kveld var det noe uklart om de fortalte de andre om drapet.

Planlagt drap

Noen timer seinere stormet terrorpolitiet leiligheten. De fem som lå og sov ble arrestert - og de er nå siktet for overlagt drap.

Dagbladet får bekreftet at politiet ser klare likhetstrekk mellom drapet på Benjamin Hermansen og de såkalte Hadelandsdrapene i 1981, da to unge menn ble skutt av nynazister. Da ble en ung mann, som ikke var til stede under selve drapet, dømt for medvirkning til overlagt drap.

Og det er nettopp det politiet igjen mener de skal klare å bevise. At nynazistene som var i leiligheten på Bogerud satt og hisset hverandre opp, og at de sammen bestemte at nå skulle en mørkhudet person tas.

Nekter skyld

Både politi og forsvarere var ordknappe i går kveld.

- Vi mener det er grunnlag for å sikte dem for overlagt drap, utover det har jeg ingen kommentarer, sier politiavdelingssjef Finn Abrahamsen.

Advokat Morten Kjensli, som representerer Petter Gundersen, sier kort:

- Min klient nekter straffskyld.

- Min klient har forklart seg for politiet, han nekter straffskyld og stiller seg uforstående til siktelsen, sier Marte Svarstad Brodtkorb, som forsvarer Erik Lauritsen.

Heller ikke advokat Geir Lippestad, som forsvarer Ole Nicolai Kvisler, ønsket i går kveld å gå inn på sakens detaljer.

- Min klient nekter straffskyld. Han har forklart seg og fortalt hva som skjedde. Han var selv ubevæpnet, sier advokat Lippestad.

  • Klokka 11.00 i dag, bak lukkede dører, i Oslo forhørsrett, vil dommer Helge Morka avsi kjennelse. Det er ventet at de fem siktede blir fengslet for fire uker med brev- og besøksforbud.
ARRESTERT: Her blir Ole Nicolai Kvisler arrestert av politiet etter en Rudolf Hess-markering i fjor sommer.