Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brudd i pensjonsforhandlingene:

- Hadde rasert forsvaret

Leder for Befalets Fellesorganisasjon mener regjeringens pensjonsforslag ville vært kritisk for det norske forsvaret.

STØTTER FORHANDLINGSBRUDDET: Leder for Befalets Fellesorganisasjon (BFO), Jens B. Jahren, mener et ja til regjeringens forslag ville vært alvorlig for det norske forsvaret. Foto: BFO
STØTTER FORHANDLINGSBRUDDET: Leder for Befalets Fellesorganisasjon (BFO), Jens B. Jahren, mener et ja til regjeringens forslag ville vært alvorlig for det norske forsvaret. Foto: BFO Vis mer

Onsdag brøt YS, LO og Unio forhandlingene om ny pensjonsordning for arbeidstakere med særaldersgrense.

Forhandlingene mellom Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H), fagforbundene LO, Unio, YS og Akademikerne, KS og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter, har pågått siden oktober.

- Regjeringen har ikke nærmet seg pensjonsnivåene som ansatte med særaldersgrense trenger for å ikke komme urimelig ut sammenliknet med andre yrkesgrupper, sa blant annet leder i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), Erik Kollerud, om forhandlingsbruddet.

Han får støtte av lederen for Befalets Fellesorganisasjon (BFO), Jens B. Jahren, som mener et ja til regjeringens forslag hadde vært med på å rasere forsvaret.

- Store negative konsekvenser

Det er YS som har deltatt i forhandlingene på vegne av BFO, og Jahren stiller seg altså bak onsdagens forhandlingsbrudd.

- YS og de andre fagforbundene var enige om at forslaget fra staten var for dårlig og de har ikke fått respons på sine krav, sier Jahren til Dagbladet.

Ettersom forhandlingene endte i brudd, er innholdet heller ikke gjort offentlig kjent. Jahren forteller imidlertid til Dagbladet at forslaget ville gitt store negative konsekvenser for militært personell, og særlig for de yngre generasjonene.

USIKKER FREMTID: BFO-lederen mener de yngre ville gått en svært usikker framtid i møte med regjeringens forslag til pensjonsavtale. Foto: NTB Scanpix
USIKKER FREMTID: BFO-lederen mener de yngre ville gått en svært usikker framtid i møte med regjeringens forslag til pensjonsavtale. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- De yngre ville gått en svært usikker framtid i møte hva gjelder sin pensjon, og for mange ville det betydd en overgang til andre yrker. Her lå det ingen garantier for framtida, sier Jahren til Dagbladet.

Han mener en gedigen personellflukt hadde blitt resultatet av statens forslag.

I tillegg til pensjonsforhandlingene som har pågått siden oktober, sliter yrkesgruppen med utfordringer som følge av overgangen til den nye pensjonsordningen som kom i fjor, forklarer BFO-lederen. Dette er med på å skape ytterligere utfordringer internt for yrkesgruppen.

Usikker framtid

BFO-medlemmene tilhører en yrkesgruppe som har plikt til å gå av med pensjon når de fyller 60 år. De er også en yrkesgruppe som har mange variable tillegg.

Årsaken til at særalderpensjonistene kommer dårlig ut, er at ordningene bare gjelder til de fyller 67 år. Etter det beregnes pensjonen ut fra hvor mange år de har jobbet, noe som da er lavere enn for andre yrkesgrupper.

Hva som skjer videre med forhandlingene, er foreløpig usikkert, forklarer Jahren til Dagbladet. De som har kortere tid igjen i arbeidslivet, 10 år, er sikret på tidligere avtaler. De langsiktige virkningene for dem med 60 års aldersgrense, er imidlertid usikker og gir en dårlig pensjon slik det nå ligger.

BFO-lederen har likevel tro på at forhandlingene vil begynne igjen i løpet av året, noe han også mener arbeid - og sosialminister Røe Isaksens ga inntrykk av i sine kommentarer i etterkant.

Statsråden uttalte selv at forhandlingsbruddet var uheldig, men at det ikke var mulig å bli enige.

- Vi la fram det vi mener var et godt og et rimelig tilbud, men partene valgte å gå, sa Isaksen.

Han ville ikke gå inn på detaljer i tilbudet, men uttalte at hans dør er åpen dersom partene vil gjenoppta samtalene.