Pride-skytingen

- Hadde regelmessig kontakt

Arfan Bhatti og terrorsiktede Zaniar Matapour skal ha pleid kontakt nylig, ifølge Dagbladets opplysninger.

KJENT KRIMINELL: Arfan Bhatti, her avbildet under en demonstrasjon foran Stortinget i 2012. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KJENT KRIMINELL: Arfan Bhatti, her avbildet under en demonstrasjon foran Stortinget i 2012. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert

42 år gamle Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terror etter å ha skutt rundt seg i Rosenkrantz' gate i Oslo. Kåre Hesvik (60) og Jon Erik Isachsen (54) ble drept, og 21 personer ble skadd.

Han har så langt nektet å la seg avhøre, og det er uklart hvordan han stiller seg til siktelsen.

De siste dagene har det kommet fram informasjon om kontakten mellom terrorsiktede Zaniar Matapour og islamisten Arfan Bhatti.

Flere medier, blant annet VG, skrev lørdag kveld at de to ble stoppet i en bil i nærheten av de islamfiendtlige organisasjonen Sians demonstrasjon på Stovner i Oslo. Det skal ha vært grunnen til at Matapour ble kalt inn til bekymringssamtale med PST i mai.

HEROISK INNSATS: Videoen viser gjerningspersonen løpe, for så senere å bli tatt. Video: Andreas Blix / Tipser. Vis mer

Nylig kontakt

Søndag bekreftet Matapours forsvarer, John Christian Elden, at de to har vært naboer.

- Jeg har forstått av PST sin pressekonferanse at de mener min klient satt i samme bil som Bhatti en gang i april måned, og at de setter dette i sammenheng med en protest mot Sians koranbrenning. Jeg ser ikke bort fra det, da de tidligere er naboer. Min klient ble verken anmeldt eller arrestert under bilturen så langt jeg er orientert om, skrev Elden i en e-post til TV 2.

Nå får Dagbladet opplyst at Bhatti og Matapour skal ha pleid omgang det siste halvåret.

På spørsmål om en kommentar til kontakten med Bhatti, svarer Elden:

- Nei, jeg forholder meg til straffesaken.

La ut homohat

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Bhatti i forbindelse med denne saken, uten hell. Vi har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med ham.

Dagbladet er kjent med at Arfan Bhatti nå oppholder seg i utlandet.

For under to uker siden la Bhatti ut et bilde av et brennende regnbueflagg på Facebook. Han la også ut en tekst som oppfordrer til drap på homofile. Søndag var Bhattis profilbilde endret. Bildet viste et forbudt-skilt med et regnbueflagg inni.

Dagbladet har ingen informasjon om at Bhatti skal ha hatt noen rolle i angrepet i Oslo natt til lørdag.

Matapour skal i perioder ha tilhørt sfæren rundt islamistgruppa Profetens Ummah, men skal ikke ha tilhørt gruppas indre sirkel.

Flere medlemmer av Profetens Ummah har tidligere vervet seg til terrorgruppa IS.

Kjent skikkelse

PST bekreftet selv lørdag at Matapour er kjent for dem fra tidligere.

Bhatti tilhørte i flere år gjengmiljøet i Oslo. I 1998 ble Bhatti idømt sikring for å ha skutt en person under et torpedo-oppdrag.

PST har fulgt Bhatti etter at de i juli 2006 fikk en rapport fra Tyskland om at de hadde funnet en manual for et panservernsystem i bilen hans. Natt til 17. september 2006, ble Det mosaiske trossamfunnets synagoge i Oslo beskutt. Bhatti ble pågrepet 23. september og tiltalt, og satt i varetekt fram til rettssaken i 2008.

Bhatti ble i 2008 dømt for psykisk medvirkning til skadeverk på synagogen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer