- Hadde russergrensa gått ned til Akershus, tror jeg utfallet ville blitt annerledes

Kirkenes-verftsjef om norske Russland-sanksjoner.

INDUSTRISJEF: Greger Mannsverk viste i 2008 Jonas Gahr Støre og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov rundt på Kimek i Kirkenes. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB SCANPIX
INDUSTRISJEF: Greger Mannsverk viste i 2008 Jonas Gahr Støre og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov rundt på Kimek i Kirkenes. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenriksminister Børge Brende (H) varslet i går at Norge vil følge EUs sanksjoner mot Russland som følge av landets støtte til de prorussiske opprørerne i Ukraina.

De nye sanksjonene blir beskrevet som langt mer alvorlige enn tidligere tiltak, og det er ventet at de også vil kunne ramme økonomien i vestlige land. De norske sanksjonene må først behandles av Stortinget, men de vil etter alle solemerker gli gjennom. Det får Greger Mannsverk, administrerende direktør ved verftet Kimek i Kirkenes, til å reagere kraftig.

- Tiår med godt samarbeid med Russland kan bli ødelagt over natten, sier han til Dagens Næringsliv.

- Samarbeidet kan stoppe Til Dagbladet sier Kimek-sjefen at omtrent 50 prosent av verftets virksomhet er rettet mot Russland. Han frykter konsekvensene av nye sanksjoner.

- Hvis de drar til hardt nok, risikerer vi at næringsamarbeidet og folk til folk-samarbeidet stopper, sier Mannsverk til Dagbladet.

- Det er nok lett for EU-land som ikke har grense til Russland å gjøre dette. Men vi er naboen deres. Da er det mer dramatisk, sier han.
 
- Det er dessverre langt fra Løvebakken og til Finnmark. Hadde russergrensa gått ned til Akershus, tror jeg utfallet ville blitt annerledes, sier verftsjefen.

Tyskland: «Fred er viktigere» Ifølge UD innebærer de nye tiltakene «restriksjoner på visse former for samarbeid og økonomisk samkvem med Russland på flere nye områder». Men departementet nevner ingenting om hvordan de vil kunne påvirke Norge. Tysklands finansminister Sigmar Gabrilel sier ifølge NTB at sanksjonene kan skade tysk økonomi, men han sier at «fred er viktigere». Kimek-sjefen er ikke enig i argumentasjonen.

- Er det fred som skapes hvis vi får en ny kald krig? Andre steder i verden ønsker vi dialog. Jeg har lite tro på at det funker å presse folk opp i et hjørne, sier Mannsverk og legger til:

- Vi skal si fra klart om det gjør. Men vi må bruke kløkt. Hvis en er drastiske nok, presses de bare rett i hendene til Kina, sier han.

Sanksjonene er blant annet rettet mot den russiske oljeindustrien gjennom stans av eksporten av rør og utstyr. Sanksjonene vil imidlertid ikke ramme russisk gassektor, som flere EU-land er avhengige av, skriver NTB.

- Får avanserte våpen Utenriksminister Brende sa i går at Norge må bidra til å forhindre en situasjon der det «hersker lovløse tilstander i hjertet av Europa».

- Det er nå liten tvil om at opprørerne har fått både avanserte våpen og materiell fra Russland. Dette bidrar til å eskalere konflikten og må opphøre øyeblikkelig, sa Brende.

Utenriksministeren mener at Russland ikke har vist noen vilje til å bidra til å dempe konflikten i Ukraina.

- I en slik situasjon er vi nødt til å reagere. Det er det EU nå har gjort på en kraftfull måte, sa Brende ifølge NTB.

Totalt døde 298 mennesker døde da et fly på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur, ble skutt ned 17. juli, trolig av prorussiske opprørerne i Øst-Ukraina.