NØDHJELP: Ekteparet fra Lørenskog har de siste dagene samlet inn og pakket ned klær og medisinsk utstyr de skulle ta med seg til Budapest for å hjelpe flyktninger og mifgranter der. Paret sier til Dagbladet at de på forhånd hadde vært i kontakt med Lufthansa om dette og fått beskjed om at de kunne ta med ubegrenset av bagasje side det var til humanitær hjelp. Da de ankom Gardermoen i dag var beskjeden imidlertid en helt annen. Foto: Privat
NØDHJELP: Ekteparet fra Lørenskog har de siste dagene samlet inn og pakket ned klær og medisinsk utstyr de skulle ta med seg til Budapest for å hjelpe flyktninger og mifgranter der. Paret sier til Dagbladet at de på forhånd hadde vært i kontakt med Lufthansa om dette og fått beskjed om at de kunne ta med ubegrenset av bagasje side det var til humanitær hjelp. Da de ankom Gardermoen i dag var beskjeden imidlertid en helt annen. Foto: PrivatVis mer

Hadde samlet inn for å hjelpe flyktninger. Måtte sette igjen halvparten på Gardermoen

- Vi prioriterte medisiner og medisinsk utstyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dleen Doski (27) og ektemannen har de siste dagene på frivillig basis samlet inn klær og medisiner til flyktninger og migranter som drar gjennom Ungarn og Østerrike på vei videre inn i Europa.

- Vi tenkte at dette kunne være en måte for oss å bidra på, sier Dleen til Dagbladet.

Ekteparet fra Lørenskog har de siste dagene tatt imot donasjoner fra venner og folk i nabolaget, som de har pakket i kofferter, sekker og esker. Planen var å ta med alt sammen fra Gardermoen til Budapest i dag, via et fly fra Lufthansa. Dette trodde ekteparet ville gå fint, ettersom de hadde kontaktet flyselskapet på forhånd.

- Var OK - Da vi bestilte billettene ringte mannen min til Lufthansas kundesenter og spurte om det var i orden at vi tok med noen ekstra kolli med klær og medisiner. Svaret han fikk da var at vi kunne ta med ubegrenset av bagasje siden dette var til humanitær hjelp, sier Dleen.

- De sa også at de noterte ned dette på bookingen vår, fortsetter hun.

Ekteparet kontaktet deretter turoperatøren de hadde bestilte billettene via, og fikk samme beskjed av dem, ifølge Dleen.

- De svarte at de så dette notatet på bookingen, og at det derfor var OK, sier hun.

Ble stoppet Men da paret ankom Gardermoen i dag var beskjeden en helt annen.

- Der visste de ingenting om ekstrabagasjen, og sa til oss at vi ikke fikk ta den med, sier Dleen.

Hun postet da et innlegg på Facebook-siden til Lufthansa der hun beskrev situasjonen.

- Jeg fikk raskt svar fra en dame som lurte på hvilken flyplass vi skulle reise fra. Vi svarte på dette, men hørte ingenting mer etter det, sier hun.

To eksta kolli - Vi diskuterte videre med personell på Gardermoen, som til slutt gikk med på at vi kunne ta med to ekstra kolli hver. Vi ble da nødt til å pakke om, og prioriterte å ta med medisiner og medisinsk utstyr, og lot alt av klær, sko og tepper bli igjen, sier Dleen.

FERDIG PAKKET: - Endelig er alt klart og ferdig pakket! Tar tid å sortere og holde orden på alt! Farhad og jeg tar flyet til Budapest snart. Vi har fått inn mange donasjoner, og veldig mange som har levert inn tøy og medisiner! Vi setter pris på hvert eneste bidrag, Tusen takk, skrev Dleen til dette bildet hun postet på Facebook tidligere i dag. Foto: Privat
FERDIG PAKKET: - Endelig er alt klart og ferdig pakket! Tar tid å sortere og holde orden på alt! Farhad og jeg tar flyet til Budapest snart. Vi har fått inn mange donasjoner, og veldig mange som har levert inn tøy og medisiner! Vi setter pris på hvert eneste bidrag, Tusen takk, skrev Dleen til dette bildet hun postet på Facebook tidligere i dag. Foto: Privat Vis mer

- Vi synes det er dumt at det ble sånn som dette. Lufthansa må holde det de lover, og de må felles retningslinjer på om det er i orden eller ikke at man tar med ekstra bagasje til humanitære formål. Hadde vi visst på forhånd at vi måtte sette igjen halvparten av det vi hadde samlet inn, hadde vi ikke oppfordret så mange til å bidra, sier hun.

- Undersøker saken Dagbladet har i kveld vært i kontakt med Lufthansas pressevakt, som sier at de undersøker denne saken.

- Det vi vet per nå er at de to passasjerene fikk ta med seg to ekstra kofferter hver, altså seks kofferter totalt. Vi jobber videre med å finne ut av hva som har skjedd, sier pressevakten, som ikke ønsker å siteres med navn.

Dleen og ektemannen måtte ikke betale noe for de fire ekstra koffertene de fikk ta med, og sier de fikk muligheten til å ta med enda flere kofferter, mot et gebyr.

- Vi valgte å ikke bruke donasjonspengene på dette fordi vi ikke på forhånd hadde avtalt det med de som donerte.. Vi har sagt det skal brukes direkte på det flyktningene trenger etter at vi vet mer når vi er der, sier Dleen.

FIKK SVAR: Lufthansa svarte på innlegget til Dleen.
FIKK SVAR: Lufthansa svarte på innlegget til Dleen. Vis mer