DEPRESSIV I FENGSEL: Politioverbetjent Eirik Jensen (57) skriver at han på varetektscella følte seg maktesløs, og at han vurderte å ta sitt eget liv. Foto: Marius Gulliksrud / Dagbladet
DEPRESSIV I FENGSEL: Politioverbetjent Eirik Jensen (57) skriver at han på varetektscella følte seg maktesløs, og at han vurderte å ta sitt eget liv. Foto: Marius Gulliksrud / DagbladetVis mer

Hadde selvmordstanker på cella

I varetekt følte Eirik Jensen seg for første gang hjelpeløs, skriver han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les også: - Hver gang fikk jeg slengbemerkninger fra den ene avhørslederen, og da ble jeg forbanna
• Les også: - Jeg lå på glattcelle, et nakent og jævlig rom

(Dagbladet): «På utsiden ante jeg at mediekjøret tok av - og for første gang i livet følte jeg meg hjelpeløs.»

Det skriver den korrupsjonssiktede politietterforskeren Eirik Jensen (57) i sin nye biografi «På innsiden», som i morgen kommer ut på Kagge forlag. I kapittel 17 beskriver han tida da han ble satt i varetektsfengsel på Kongsvinger i februar i fjor. Da hadde han tilbrakt flere dager på glattcelle.

Maktesløs «Ingen luksus, men bedre enn rein betong», skriver etterforskeren om den nye cella, som hadde sparsommelig med fasiliteter, men i det minste var utstyrt med ei seng og et kjøleskap.

Men snart meldte maktesløsheten seg. Jensen, som satt isolert i varetektscella, følte at han var forhindret fra å gjøre noe som helst med situasjonen. Tanker om familien, barna kvernet i hodet hans.

«Tørketrommelen herja med tankene mine, bryteren var helt utafor rekkevidde, hodet galopperte, tankekaos.

Hva faen har skjedd?

Hva er dette for noe?

Hvorfor?»

57-åringen skriver at håpløsheten til slutt drev ham til å overveie å ta livet av seg.

«Jeg tenkte: Faen heller, skal jeg gidde dette?»

Hasjsmugling Det var 24. februar i fjor at Jensen ble pågrepet inne i garasjen på politihuset i Oslo. Den høyt respekterte politioverbetjenten, som i flere tiår har arbeidet mot tunge kriminelle miljøer, var plutselig selv siktet, for grov korrupsjon.

Ifølge siktelsen skal han i en årrekke ha mottatt store pengebeløp fra den narkotikasiktede Bærums-mannen Gjermund Cappelen (48), mot å varsle ham om politiaksjoner, slik at hasjpartiene hans kom uforstyrret inn i Norge.

Det er på det rene at Jensen og Cappelen hadde utstrakt kontakt, men Jensen sier han har en forklaring på alt som ble sagt, og nekter straffskyld.

Fikk tett oppfølging Jensen gir to fengselsbetjenter, Geir og Bernt, mye av æren for at han til slutt kom ut av de destruktive tankene. De så hvor dårlig han var, og fulgte ham tett opp de første dagene.

«Geir så det på meg, og kom innom så ofte han kunne. Han var en avgjørende faktor for at utviklinga ikke eskalerte», skriver han.

Etter hvert ble han også koblet med fengselspresten, Kristin, og han fikk tilgang på et «luftebur», der han hadde gode samtaler med flere av fengselsbetjentene.

«Jeg ble behandla som et medmenneske, og det er jeg takknemlig for.»

Jensen ble løslatt fra varetekt 30. mai.