Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hadde sex først

Du tror det kanskje ikke, men sopper var de første til å ha sex.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva kom først, høna eller egget? Dét er ett av de mange spørsmålene som ingen helt har lyktes i å svare på enda. Men har du noen gang spurt deg selv hvem som oppfant sex?

Biolog Kerstin Voigt jobber med evolusjon på den anerkjente Friedrich Schiller-universitetet i Jena i Tyskland. Hun har brukt tid og krefter på å finne ut hvordan forplantingen virkelig har utviklet seg, og nå mener hun at hun kan svare på sex-spørsmålet. Teorien er kanskje ikke akkurat som du hadde ventet:

De første som hadde sex med hverandre, var sopp.

Soppen står tilsynelatende uskyldig spredt rundt omkring på skogbunnen. Men likevel: Sopper utveksler genetisk materiale - de har lystløs sex, skriver den tyske avisa Bild.

Genetisk tilhører sopp dyreriket, ikke planteriket. Det er fordi soppen livnærer seg som en parasitt av andre planter, dyr og mennesker. Soppen kan også utveksle genetisk materiale med verten som forsyner den med mat. På et eller annet tidspunkt har sopp utvekslet materiale med det som utviklet seg til å bli mennesker.

- Ursoppene er ikke bare våre forfedre. Også andre høyere livsformer stammer fra sopp, hevder biolog Kerstin Voigt.

Alle livsformene har overtatt seksualiteten fra sopp. For mange arter har sex deretter utviklet seg til også å handle om lyst.

Der henger soppen fortsatt etter: Den har sex helt uten lyst.

(Dagbladet.no)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media