Skuespiller tiltalt

- Hadde sju kunder på én dag

Kvinne i 20-åra sier hun satt igjen med småpenger etter prostitusjon.

ALVORLIG TILTALE: Tiltalen mot skuespilleren omfatter, i tillegg til hallikvirksomhet, blant annet grov vold, trusler og utpressing. Illustrasjon: Fedor Sapegin / Dagbladet
ALVORLIG TILTALE: Tiltalen mot skuespilleren omfatter, i tillegg til hallikvirksomhet, blant annet grov vold, trusler og utpressing. Illustrasjon: Fedor Sapegin / DagbladetVis mer

- Etter den dagen med sju kunder tenkte jeg at «herregud, han er jo halliken min», jeg hadde lest hallikparagrafen. Men da jeg sa det til ham, sa han at «dersom du kaller meg hallik, slår jeg deg». Han gjorde ikke noe ulovlig, jeg var jo med på det, sa han.

Det forteller en kvinne i 20-åra i som i dag vitner i Oslo tingrett mot en jevngammel skuespiller. Mannen har en svært omfattende tiltale mot seg, som omfatter grov vold, trusler, utpressing - og hallikvirksomhet.

Ifølge tiltalen drev skuespilleren, som har deltatt i profilerte og kritikerroste produksjoner i film og TV, to kvinner ut i prostitusjon, i henholdsvis 2012/13 og 2015.

- Kunne tjene en million

Kvinnen i vitneboksen traff den tiltalte mannen i august 2012, etter Øyafestivalen. Hun beskriver at de første natta hadde noe brutal sex, og holdt kontakten etterpå. Det tok ikke lang tid før skuespilleren foreslo at hun skulle selge seg, ifølge henne.

- Han snakket om det hver gang vi møttes, hadde en monolog på en halvtime. Han sa jeg kunne tjene en million i året - men fortalte aldri hvor involvert han skulle være: ta mesteparten av pengene, være sjefen min. Men det ble jo sånn, sier kvinnen.

Hun virket anspent da skuespilleren ankom rettssalen, men forklarer seg sikkert og tydelig i vitneboksen. Hun beskriver en svært skjev ordning som først og fremst gavnet ham og ga ham all kontroll.

- Første gangen kjørte han meg til en parkeringsplass [sør i Oslo]. En mann kom kjørende, og vi kjørte til [en videregående skole] og hadde sex. Etterpå fikk jeg 2500 kroner, og [tiltalte] kom og hentet meg. Det hele tok 15 minutter, og jeg tenkte «herregud, så lett det var». Han ga meg 700-800 kroner, forteller kvinnen.

- Ble nedringt

Etter at skuespilleren i vinterferien 2012 la ut en annonse med bilder av kvinnen som han hadde tatt, raste det inn med henvendelser - ifølge henne ringte telefonen annethvert minutt.

- Jeg avtalte et møte med en kunde på Frogner. På veien spurte jeg hvordan vi skulle gjøre det med pengene - kanskje dele 50/50? Men nei. Jeg skulle ha 30 og han 70 prosent. Jeg ble helt paff, forteller kvinnen i 20-åra.

AKTOR: Henrik Rådal fører saken for påtalemakten. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
AKTOR: Henrik Rådal fører saken for påtalemakten. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

Ifølge henne detaljstyrte skuespilleren hvordan hun skulle te seg, og satt med henne mens hun gjorde avtaler med kundene. Han opprettet også et kodesystem for SMS-er hun skulle sende under og etter oppdrag: K for «OK», F for «ferdig».

Samtidig fortsatte de to å ha et seksuelt forhold, som ifølge kvinnen kunne arte seg ubehagelig.

- En gang tok han plutselig kvelertak på meg, det føltes som å drukne, forteller hun.

Skuespilleren nekter straffskyld for hovedpunktene i tiltalen, herunder hallikvirksomheten. Han sitter i retten iført en svart hettegenser, og titter tidvis bort på kvinnen, tidvis bort, og utstråler ikke samme selvsikkerhet som i går, da han provoserte rettsaktører ved å glise.

- Ble overvåket

Kvinnen forklarer også at hun ble nøye overvåket, ved at skuespilleren leste meldingene hennes.

- Han holdt en timelang monolog om at jeg ikke måtte snakke om ham med noen andre, sier hun om en gang han leste en samtale med ei venninne hun betrodde seg til.

På nyåret 2013 flyttet kvinnen til en ny leilighet, etter at skuespilleren hadde hjulpet henne å spare til depositumet, ved å legge til side halvparten av hennes 30 prosent i en periode.

- Også her skulle han ha kontroll på ting. Jeg fikk ikke ha besøk, men hadde en kamerat innom en gang, og da han fant ei vinflaske etter å ha gått igjennom alle kjøkkenskapene, fikk jeg kjeft. I leiligheten som jeg betalte for, forteller kvinnen.

BISTÅR: Trine Rjukan er bistandsadvokat for kvinnen i 20-åra. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BISTÅR: Trine Rjukan er bistandsadvokat for kvinnen i 20-åra. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Hun begynte nå å få følelser for det hun betegner som halliken sin.

- Jeg skjønte at det ikke var bra for meg. Han satt bare og snakket om seg selv, ellers var det bare krangling. Men jeg var jo glad i ham, forteller hun.

- Jobbet fra 09 til 24

Det var i april/mai 2013 hun ifølge seg selv betjente sju kunder på en og samme dag.

- Jeg jobbet fra ni om morgenen til tolv om kvelden. Jeg sendte K og F til ham, men han svarte bare to ganger, sier kvinnen.

Etter jobbingen satt hun igjen med 15 000-16 000 kroner i kontanter.

- Jeg telte dem opp som han gjorde - ved å ta av det han skulle ha. Jeg så at jeg bare satt igjen med noen tusen, og tenkte «herregud, dette er ikke greit. Og han svarer ikke på meldinger engang».

Etter en tøff diskusjon fikk hun opp sin andel til 40 prosent, mot at hun tok utgiftene.

- Det gjorde jeg allerede, så det var greit, forteller kvinnen i 20-åra.

Ekstratjenester

På samme tid begynte hun å yte kunder ekstratjenester hun ikke opplyste ham om, som å ha oralsex uten kondom. De ekstra pengene holdt hun skjult.

- Jeg begynte også å ta med mobilen i dusjen, slik at han ikke skulle se koden på tastaturet, forteller hun.

Kvinnen forteller at skuespilleren i august 2012 advarte henne mot å drive med prostitusjon uten at han var involvert.

- Han skulle henge opp annonsen [i kvinnens nærmiljø] og sende tre menn hjem til meg for å voldta meg, sier hun.

I denne perioden begynte forholdet til den jevnaldrende mannen å kjølne, samtidig som prostitusjonsvirksomheten ble mindre hyppig. Det skyldtes blant annet at kvinnen hadde fått seg en dagjobb.

LEDER RETTSSAKEN: Tingrettsdommer Elisabeth Jordan Ramstad er rettens administrator. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
LEDER RETTSSAKEN: Tingrettsdommer Elisabeth Jordan Ramstad er rettens administrator. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg hadde begynt å gå på ProSenteret [ressurssenter for prostituerte], og hadde møtt Trine Rjukan, advokaten min. Jeg ble rådet til å bryte kontakten med ham og gå til politiet, forteller hun.

- Da jeg sa jeg ville gå til politiet, ga han seg på dagen.

Politiet mener fortjenesten fra den påståtte hallikvirksomheten var stor, og spør seg hvordan skuespilleren kunne bo i en leilighet i et av Oslos beste strøk, og lease en luksusbil til 16 000 kroner i måneden, når han samtidig hadde svært liten skattbar inntekt.

- Har slitt veldig

- Hvordan har det gått med deg? spør aktor Henrik Rådal.

- Jeg har slitt veldig, sier kvinnen.

Hun forteller at hun flyttet tilbake til moren, måtte oppgi dagjobben og drakk veldig mye.

- Jeg hadde det ikke bra. Det er først det siste året det har begynt å komme seg igjen.

Kvinnen forteller at hun har hatt angst for å møte skuespilleren på gata.

- Da filmen hans kom ut, så jeg ansiktet hans på plakater. Jeg torde ikke gå ut.

FORSVARER: Petter Bonde forsvarer skuespilleren. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
FORSVARER: Petter Bonde forsvarer skuespilleren. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

- Et lett offer

Hun forteller at med et par unntak var erfaringene med kundene stort sett «helt greit».

- Han var problemet, sier hun.

Kvinnen forteller at hun i perioden med skuespilleren hadde få venner, og droppet ut av skolen.

- Hvorfor tror du han valgte deg? undrer aktor Rådal.

- Jeg var veldig naiv og uerfaren. Jeg syntes også at han var veldig kjekk, og ble smigret over at han var interessert i meg. Jeg var nok et lett offer, lett å manipulere.