Hadde skamfølelse for sex

Personlige brev skrevet av Ronald Reagan avslører at den tidligere presidenten så på sex som litt skammelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ronald Reagan var skuespilleren som ble president i supermakten USA. Likevel er han blant de mest myteomspunne blant de moderne presidentene. Få mennesker hevder å kjenne ham personlig, og rykter skal ha det til at han heller ikke var spesielt personlig av seg.

Nå kommer boken som setter seg fore å avsløre hvem Ronald Reagan egentlig er. «Reagan: A life in letters» er en liten samling fra den omfattende korrespondansen Reagan etterlot seg mens han satt som president.

Det viser seg nemlig at Ronald Reagan hadde et enormt behov for å skrive brev til statsledere, fans, familie, og politiske motstandere. Og brevene er forfattet i samme stil. De er personlige, og Time Magazine bringer i dag utdrag fra brevene.

- Jeg håper de ser sjarmen, humoren, itelligensen og den kloke mannen han er, sier kona Nancy Reagan i en kommentar til at brevene nå offentliggjøres.

Sex og skyld

Blant de mer kuriøse brevene handler et av dem om sex. Det var så langt tilbake som i 1951 Ronald skrev brev til en gammel venninne. I brevet gir han råd om at sex er en naturlig funksjon.

- Til og med i ekteskapet hadde jeg et litt skyldtynget forhold til sex, som om hele tingen hadde anstrøk av ondskap, skrev han til venninnen som hadde blitt enke.

Reagan fortalte videre at en «fin, gammel gentleman» hadde vist han i riktig retning ved å fortelle om oppførselen til primitive polynesere.

- Disse menneskene, som i sannhet er barn av naturen og dermed Gud, aksepterer fysisk lyst som en naturlig, normal appetit, skrev gammelpresidenten.

Brev til Sovjet

Reagan, som nå er 92 og svekket av Alzheimer, skrev også et personlig brev til Leonid Bresijnev i et forsøk på å få ned spenningen i det kalde krigen.

- Er det mulig at vi har latt ideologi, politisk og økonomisk filosofi og politikken fra å tenke på hva som er de ekte, dagligdagse problemene for folkene som vi representerer, spurte han sin kollega i Sovjetunionen.

Som president brukte Reagan enorme summer på militær opprustning, satte igang «Star Wars» og kalte Sovjetunionen «Det onde imperium». Han har også fått æren av å ha startet på den som ble slutten på Den kalde krigen.

Etter et møte i Reykjavik i 1986 var Reagan frustrert fordi Moskva ikke trodde på han da han fortalte at Star Wars-programmet kunne deles mellom de to rivalene mot atomnedrustning fra motparten.

- Jeg har aldri ofret det en tanke at SDI(Star Wars) skulle bli en spillbrikke, skriver han. Og sier at han fortalte Sovjets president Mikhail Gorbatsjov at «om og når vi får et slik system så skal vi dele forsvaret med dem»

- Jeg tror han trodde meg, la han til.

Lite intelligent

Reagans politiske ettermæle er ikke udelt positivt. På den ene siden var hans kompromissløshet en gave til republikanere som ønsket et verdensbilde i enten svart eller hvitt. Samtidig framsto han til tider som en dåre ved å tro at små fortellinger fra kolleger var politiske analyser, og ved å være mikrofonstativ for taler tjenestemenn skrev.

Edmund Morris var Reagans biograf. Morris mener presidentens private sider ikke bare var ukjente, men også umulige å bli kjent med. Morris karakteriserer den private Reagan som kald og fjern, men med en human og sjenerøs sjel. Andre har kalt ham en «ekte falskner».

Produktiv

De lærde strides om hvordan man skal se på Reagans politiske liv. Republikanske tilhengere kaller ham den fremste politiske visjonæren i det 20. århundre. Andre mener han var prisgitt sine undersåtters politiske syn.

Dagens amerikanske president, hvis far var Reagans vise-president, ynder å kalle Reagan sitt største politiske forbilde. Reagan var kompromissløs i utenrikspolitikken, nektet å høre på råd om differensierte skatteletter, og var kjent som en fremragende kommunikator.

Tusenvis av brev

Reagan forfattet personlig tusenvis av brev. Han uttalte seg om alt fra Knøttene til hans personlige meninger om religion og sladder. Håndskrevne utkast ble lagt i bokser og gjemt unna et sted i Det hvite hus i Washington.

Helt til professor Kiron Skinner fant boksene da hun drev research på en bok om den kalde krigen. Da dukket boksene opp, en etter en. Først trodde hun det dreide seg om tusen brev, men måtte raskt oppjustere overslaget til 5000. Fortsatt tror hun det finnes opp til 5000 ukjente brev fra Reagans hånd.

Idealist

Skinner beskriver frustrasjonen Reagan følte over anklagene om hans manglende politiske standpunkter. Samtidig var han ifølge seg selv dønn ærlig når det gjaldt å holde hva han lovet.

Spesielt skal han ha vært frustrert etter toppmøtet i Reykjavik i 1986. Da følte han seg mistenkeliggjort av daværende president i Sovjetunionen Mikhael Gorbatsjov. Reagan skjønte ikke hvorfor Gorbatsjov ikke trodde på løftene hans om å dele det omdiskuterte rakettskjoldet med Sovjet om sovjeterne gikk med på å ruste ned arsenalet av offensive atomvåpen.

Den endelige versjonen av boken om Reagan er godkjent av hans tidligere politiske rådgivere og Reagans kone. Boken ses på som et forsøk på å bevare Reagans ettermæle. Den tidligere presidenten er nå 92 år og sterkt preget av Alzheimer.

Hans siste offentlige opptreden var i 1994. Men pr-kampanjen pågår ennå.

AKTIV BREVSKRIVER:</B> Ronald Reagan er i dag 92 år og kraftig svekket av Alzheimer. I sine yngre år skrev han personlige brev til statsledere og venner.
<B>KONA:</B> Nancy Reagan i et intervju med ABCs «This Week» iforbindelse med at bravene nå offentliggjøres i bokform.
STAR WARS: </B> Programmet Strategic Defence Initiative, populært kalt Star Wars, ble igangsatt av Reagan. I brevene kommer det fram at han var skuffet over å ikke bli trodd på at han ville dele systemet med Sovjetunionen.