FUNNSTED: Politiet sperret onsdag av boligen hvor avdøde ble funnet. En person er siktet for drap. Foto: Jens Andre M. Birkeland
FUNNSTED: Politiet sperret onsdag av boligen hvor avdøde ble funnet. En person er siktet for drap. Foto: Jens Andre M. BirkelandVis mer

Drapet i Sortland:

Hadde status som vitne - så endret alt seg. Nå er han siktet for å ha drept kompisen

Da Stig Anders Johansen (35) ble meldt savnet, kontaktet politiet mannen i 30-åra for å høre om han visste noe. Det skal han ha nektet for. Kort tid etter ble han siktet for drap.

Politiet og fem personer fra Kripos jobber fremdeles med en omfattende etterforskning i Sortland, etter at Stig Anders Johansen (35) torsdag ble funnet død på en privatadresse i Vesterålen. En mann i 30-åra er pågrepet og siktet for forsettelig drap.

Lørdag ble det gått fra dør til dør i nabolaget, for å undersøke om noen har informasjon, eller har gjort observasjoner som kan være av betydning for etterforskningen.

Tidligere har det blitt opplyst at både siktede og avdøde er kjente for politiet. Dagbladet er også kjent med at politiet var i kontakt med den nå drapssiktede mannen i løpet av dagene før han ble pågrepet. Årsaken var at de den 20. november mottok melding om at Johansen var savnet.

Fra vitne til siktet

Politiinspektør Per Erik Hagen bekrefter opplysningene.

- Vi var i kontakt med siktede i forbindelse med savnet-meldinga. Årsaken var at de to var bekjente. Mannen som nå er siktet, hadde da status som vitne i saken, sier Hagen.

Den nå drapssiktede mannen skal imidlertid ikke ha gitt politiet informasjon som bidro til å finne Johansen. Dermed fortsatte letingen etter savnede, som sist skal ha gitt lyd fra seg så langt tilbake som 9. november - altså nesten to uker før han formelt ble meldt savnet.

- Det var ingen organisert leteaksjon med Røde Kors eller andre frivillige, men vi hadde savnet-meldingen og prøvde å spore ham opp. Etterforskningen ledet oss etter hvert til siktedes adresse, og der ble avdøde funnet, forteller politiinspektøren til Dagbladet.

Hagen vil på nåværende tidspunkt ikke gi detaljert informasjon om hvilke spor som ledet dem til adressen hvor avdøde ble funnet. Det skal imidlertid ikke ha vært tips som førte politiet dit.

Funnet ute

Ifølge Dagbladets opplysninger ble avdøde funnet utendørs på siktedes adresse. Fredag formiddag var det fortsatt sperringer på funnstedet, blant annet i form av en presenning som lå over en av boligens verandaer.

Samme kveld opplyste Hagen til Dagbladet at de fremdeles ikke har konkludert med om funnstedet også er åstedet. Det er også uklart når dødsfallet faktisk skal ha funnet sted.

Den drapssiktede mannen i 30-åra ble fredag varetektsfengslet i fire uker i Vesterålen tingrett. Han er foreløpig bare avhørt en gang, men vil ifølge politiet bli avhørt på ny kommende uke.

- Veldig trist

Siktedes forsvarer, advokat Elise Riibe-Stokland, er foreløpig sparsom med kommentarene i saken. Hun viser til at det ennå er svært tidlig i etterforskningen, og vil ikke svare på hva hennes klient har sagt om at han var i kontakt med politiet i forbindelse med at avdøde var meldt savnet.

- Det jeg kan si, er at min klient har det tungt. Han og avdøde hadde jevnlig kontakt med hverandre, og han synes det er veldig trist at han har mistet en venn, sier advokaten.