Hadde tenkt å kalle jødeutryddelsen «tvilsom»

Endret talen i siste liten.

FORANDRET TALEN: Irans president Mahmoud Ahmadinejad hadde tenkt til å komme med uttalelser som sådde tvil om Holocaust under FNs rasismekonferanse i går, men forandret det. Foto: AP/SCANPIX
FORANDRET TALEN: Irans president Mahmoud Ahmadinejad hadde tenkt til å komme med uttalelser som sådde tvil om Holocaust under FNs rasismekonferanse i går, men forandret det. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Irans president Mahmoud Ahmadinejad hadde planlagt å betvile jødeutryddelsen under andre verdenskrig i talen til FN-konferansen i Genève mandag. Men i siste liten ble talen endret.

I den opprinnelige teksten som Ahmadinejad ga til FN-representanter, ble holocaust omtalt som «tvetydig og tvilsom», framgår det av opplysninger som FN i Genève offentliggjorde tirsdag.

Verken FN eller Irans representasjon i Genève kunne tirsdag si hvorfor teksten ble endret. Men FNs generalsekretær Ban Ki-moon møtte Ahmadinejad rett før talen og påpekte at FN har vedtatt resolusjoner som både avviser likestilling mellom sionisme og rasisme, og som bekrefter de historiske fakta rundt holocaust.

- Etter andre verdenskrig grep de til militær aggresjon for å gjøre en hel nasjon hjemløs med påskudd i jødiske lidelser og det tvetydige og tvilsomme spørsmålet om holocaust, sto det i den opprinnelige taleteksten.

Flere vestlige land med USA i spissen har boikottet konferansen, mens EU-land og enkelte andre forlot konferansen under Ahmadinejads tale. Noen lands representanter ble sittende, blant annet Norge ved utenriksminister Jonas Gahr Støre, som talte rett etter Ahmadinejad og tok skarp avstand fra hans tale.

Støre har etterpå gjort det klart at han også ville ha forlatt lokalet om Ahmadinejad hadde betvilt holocaust direkte. 


(NTB)

FORLOT SALEN: Flere delegater forlot salen under Ahmadinejads tale, da han begynte å kalle Israel for et rasistisk regime. Foto: EPA/SCANPIX
FORLOT SALEN: Flere delegater forlot salen under Ahmadinejads tale, da han begynte å kalle Israel for et rasistisk regime. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer