Hadde tenkt å kalle jødeutryddelsen «tvilsom»

Endret talen i siste liten.

FORANDRET TALEN: Irans president Mahmoud Ahmadinejad hadde tenkt til å komme med uttalelser som sådde tvil om Holocaust under FNs rasismekonferanse i går, men forandret det. Foto: AP/SCANPIX
FORANDRET TALEN: Irans president Mahmoud Ahmadinejad hadde tenkt til å komme med uttalelser som sådde tvil om Holocaust under FNs rasismekonferanse i går, men forandret det. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Irans president Mahmoud Ahmadinejad hadde planlagt å betvile jødeutryddelsen under andre verdenskrig i talen til FN-konferansen i Genève mandag. Men i siste liten ble talen endret.

I den opprinnelige teksten som Ahmadinejad ga til FN-representanter, ble holocaust omtalt som «tvetydig og tvilsom», framgår det av opplysninger som FN i Genève offentliggjorde tirsdag.

Verken FN eller Irans representasjon i Genève kunne tirsdag si hvorfor teksten ble endret. Men FNs generalsekretær Ban Ki-moon møtte Ahmadinejad rett før talen og påpekte at FN har vedtatt resolusjoner som både avviser likestilling mellom sionisme og rasisme, og som bekrefter de historiske fakta rundt holocaust.

- Etter andre verdenskrig grep de til militær aggresjon for å gjøre en hel nasjon hjemløs med påskudd i jødiske lidelser og det tvetydige og tvilsomme spørsmålet om holocaust, sto det i den opprinnelige taleteksten.

Flere vestlige land med USA i spissen har boikottet konferansen, mens EU-land og enkelte andre forlot konferansen under Ahmadinejads tale. Noen lands representanter ble sittende, blant annet Norge ved utenriksminister Jonas Gahr Støre, som talte rett etter Ahmadinejad og tok skarp avstand fra hans tale.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer