- Hadde Treholt-dollar på pulten

Dobbeltagent mener Treholt var storspion.

PÅSTANDER: Her folater Arne Treholt SVTs TV-studio i Stockholm etter innspilling av Skavland før forrige helg.  Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
PÅSTANDER: Her folater Arne Treholt SVTs TV-studio i Stockholm etter innspilling av Skavland før forrige helg. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Eks-KGB oberst og dobbeltagent for britiske MI6, Oleg Gordievskij, sier til VG at dollarsedlene som skulle betales Arne Treholt for hans tjenester, pleide å ligge på hans pult.

- Ingen må forledes til å tro at Arne Treholt ikke var en storspion, sier Gordievskij i et intervju med avisen.

Som dobbeltagent for britisk etterretning leverte han jevnlig informasjon til britene fra han ble vervet av MI6 i 1974 til han hoppet av fra Sovjet bare noen måneder etter rettssaken mot Treholt i 1985.

Den tidligere KGB-obersten informerte britene blant annet om identiteten til den norske spionen, og under Treholt-saken vitnet Gordievskij for lukkede dører.

Han er senere blitt kritisert av historikere og andre avhoppere som mener han overdrev Treholts rolle da han karakteriserte ham som «en av KGBs ti viktigste agenter i den vestlige verden.»

Nå sier Gordievskij at han er lei «alle de idiotiske forsøkene på å vaske en sort hund ren.»

Den tidligere dobbeltagenten som i dag bor i Storbritannia, sier til VG at dollarsedlene som skulle betales Treholt for tjenester, pleide å ligge på hans pult. Det var ingen tvil om at han mottok store pengesummer fra fiendtlige etterretningstjenester, ifølge Gordievskij.

Treholt mener utspillet fra Gordievskij er en «eventyrpåstand.»

Han mener det er utenkelig at Gordievskij skulle hatt mulighet til å kontrollere dollarsedlene som angivelig skulle brukes til å betale han

- Gordievskij hadde en perifer rolle i skandinaviaavdelingen, sier Treholt, som håper Gjenopptakelseskommisjonen vil snakke med den tidligere KGB-obersten når de nå ser på saken på nytt. (NTB)