Hadde tretti minutter igjen å leve. Så fjernet legene en levende orm fra skallen hans

- Tidenes hodepine, sier den amerikanske studenten Luis Ortiz.

 - TIDENES HODEPINE:  Smertene Luis Ortiz tenker tilbake på her er ikke noen vanlig migrene. Ortiz hadde på et tidspunkt en bendelorm inne i selve hodeskallen han legger hånda på. Foto: J.L. Sousa/Napa Valley Register via AP
- TIDENES HODEPINE: Smertene Luis Ortiz tenker tilbake på her er ikke noen vanlig migrene. Ortiz hadde på et tidspunkt en bendelorm inne i selve hodeskallen han legger hånda på. Foto: J.L. Sousa/Napa Valley Register via APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I august følte Luis Ortiz seg kvalm og uvel.

Sett i ettertid var det kanskje ikke så rart.

Kort tid etter at smertene virkelig begynte å ta til fikk den amerikanske studenten beskjed om at han bare hadde 30 minutter igjen å leve, skriver BBC som igjen refererer til CBS San Francisco.

Vrikket seg rundt Dette etter at doktorene ved et sykehus i byen Napa hadde oppdaget en bendelorm inne i selve skallen hans.

- Doktoren sa at den vrikket rundt inne i en cyste i hodet mitt. Da tenkte jeg at det ikke hørte så veldig bra ut og kastet opp, sier Ortiz om den noe voldsomme beskjeden han fikk fra det medisinske personellet.

BBC skriver at det Ortiz selv beskriver som tidenes hodepine kom av at bendelormen, på tross av sin relativt beskjedne størrelse, på et tidspunkt kuttet halvparten av vannsirkulasjonen inne i hjernen hans.

Vanlig orm Kanalen skriver videre at det den amerikanske helseinstitusjonen USA's sentere for sykdomskontroll og forebyggelse (CDC) hvert år registrerer rundt 1000 mennesker som får parasitten Ortiz nesten døde av.

Bendelormene sprer seg, ifølge BBC, gjennom å produsere mikroskopiske egg.

Disse svelges så av større organismer, deriblant mennesker, før eggene klekker og beveger seg mot hjernene til ofrene.

- Utrolig takknemlig På tross av at denne prosessen fikk gå relativt langt i Ortiz' sitt tilfelle, så gikk det til sist bra.

Ortiz er ennå ikke tilbake på universitetet i Sacramento etter den dramatiske operasjonen og skal fortsatt være preget av hendelsen.

Likevel sier Ortiz til CBS San Francisco at han har fått noe ut av det som hendte.

- Jeg er så takknemlig for at jeg i det hele tatt er i live. Hadde vi ventet litt lenger hadde jeg nok ikke vært det, sier Luiz Ortiz ifølge BBC.

Enkle trekk mot orm i skallen På verdensbasis er parasitter, som den Ortiz stiftet et litt for nært bekjentskap med, et særlig stort problem i samfunn der hygienen er mindre god.

Særlig der dyr har tilgang til avfall fra mennesker, skriver det amerikanske nettstedet ABC News.

For de som ikke ønsker å følge i den amerikanske studentens fotspor, er det en rekke enkle tiltak som en kan iverksette for å ikke få orm i hodet.

ABC News skriver i sin omtale av hendelsen at å vaske hendene, samt å vaske og skrelle rå frukt kan være en god idé.

På reiser er det trolig også lurt å være sikker på at drikkevannet er rent før en tar seg en slurk, skriver nettstedet.