- Hadde trodd hun ville justert seg litt

Mette Yvonne Larsen har fått flere reaksjoner på at Sørheim og Husby ikke gikk bort fra at Breiviks nyord er sykdomstegn.

IKKE OVERRASKET:  De to bistandsadvokatene Mette Yvonne Larsen og Siv Hallgren er ikke veldig overrasket over at Husby og Sørheim står fast ved at Breivik var psykotisk den 22. juli. 
Foto: Lars Eivind Bones
IKKE OVERRASKET: De to bistandsadvokatene Mette Yvonne Larsen og Siv Hallgren er ikke veldig overrasket over at Husby og Sørheim står fast ved at Breivik var psykotisk den 22. juli. Foto: Lars Eivind BonesVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De sakkyndige Synne Sørheim og Torgeir Husby vek ikke en tomme fra sin opprinnelige rapport, da de la fram sin vurdering av Anders Behring Breivik i retten i dag.

- Jeg er ikke overrasket over dette. Basert på de spørsmålene de har kommet med, har det vært mitt inntrykk at de ville holde fast ved denne delen, sier koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren til Dagbladet.

Hun kaller de sakkyndiges presentasjon, som i hovedsak besto i å lese opp rapporten de avga i november, for ryddig og grei.

Heller ikke hennes kollega Mette Yvonne Larsen var overrasket .

- Dette var først og fremst en opplesning av sakkyndigrapporten, så kom de siste tre kvarterene med noen vurderinger av hvordan de har opplevd Breivik i retten. Heller ikke disse var overraskende, sier hun.

250 spørsmål Larsen sier at hun har en litt annen forståelse av Breiviks oppførsel i retten enn Sørheim.

- Jeg har en litt annen forståelse som gir et litt annet bilde. Vi får se hva retten gjør, sier hun.

Larsen påpeker at det blir en spennende dag i morgen når det åpnes for spørsmål til de sakkyndige. Hun forteller at hun har fått ekstremt mange spørsmål fra de andre advokatene og klientene hun representerer.

- Jeg tror vi snakker 250 spørsmål. Vi er opptatt av barnedommens betydning, hvordan de tolker psykose og schizofreni og hvordan hun forstår det som er kommet i ettertid, fra fagfolk og observasjonen, sier Larsen.

Selv om hun ikke er overrasket over det som kom fram i dag, sier hun at hun kanskje hadde trodd de ville tilpasse seg noe til opplysningene fra Tørrissen og Aspass

- Jeg hadde kanskje tenkt at hun ville justere seg litt etter at de har hørt at andre med samme mandat som dem selv har vurdert ham helt annerledes, sier Larsen

Larsen forteller at hun har fått noen reaksjoner på rettsdagen fra de hun representerer.

- Noen har reagert på at hun opprettholdt sin definisjon av neologismer når den har fått så mye motbør. Jeg var litt overrasket over dette, men de har gjort sin jobb og ikke justert seg inn etter det som er kommet inn, og det får være deres vurdering, sier Larsen.

Holdt fast ved neologismer I retten holdt Sørheim og Husby fast ved at Breivik har konstruert en rekke ord og at dette er neologismer og  tegn på hans psykose. Eksempler på dette som de trakk fram i sin rapport er «nasjonaldarwinist», «suicidalmarxist»og «suicidalhumanisme».

Agnar Aspaas og Terje Tørrissen mener derimot at Breiviks ord og begreper er en naturlig bruk av det norske språket. I sin rapport finner de ikke grunnlag for å mene at det har vært «forekomst av patologiske assossiasjonsforstyrrelser». 

De sammenliknet Breiviks begreper med sammensatte nyord som «askefast» og «smørkrise».

Sørheim leste i retten opp den definisjonen av begrepet som de har lagt til grunn for sin tolkning.

 - Neologismer er selvlagde ord som er konstruert av pasienten for å gi mening til psykoser og som ikke er kjent av andre. Vi har tatt utgangspunkt i dette og tatt med i rapporten ord som ikke er kjent for oss. Ved å etterspørre hva Breivik har ment med ordene finner vi at de ensidig er forankret i observandens psykoseverden, sa hun.

LA FRAM SIN KONKLUSJON:  Synne Sørheim hilste på Breivik før hun la fram sine konklusjoner i dag. 
Foto: Heiko Junge
LA FRAM SIN KONKLUSJON: Synne Sørheim hilste på Breivik før hun la fram sine konklusjoner i dag. Foto: Heiko Junge Vis mer