- Hadde trodd vi skulle se verre etter to års filming

Sto klar til å be Stortinget gripe inn mot pelsdyrnæringa, men avventer etter å ha sett NRK-dokumentar.

FRYKTET VERRE BILDER: Stortingsrepresentant og landbrukspolitisk talsmann for Frp, Morten Ørsal Johansen, fryktet at NRK-dokumentaren om pelsdyrnæringa ville vise verre ting enn den gjorde. Foto: Jacques Hvistendahl
FRYKTET VERRE BILDER: Stortingsrepresentant og landbrukspolitisk talsmann for Frp, Morten Ørsal Johansen, fryktet at NRK-dokumentaren om pelsdyrnæringa ville vise verre ting enn den gjorde. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fremskrittspartiets landbrukspolitiske talsperson, Morten Ørsdal Johansen, sto klar til å reise en interpellasjon i Stortinget om hvordan man på best mulig måte kan sikre kontroll med pelsdyrnæringen for å trygge dyrevelferden.

Bakgrunnen var kveldens NRK Brennpunkt-dokumentar der en dyreverner utgir seg for å være interessert i å starte med pelsdyroppdrett, og ber om å få opplæring på noen av gårdene bransjeorganisasjonen selv anbefaler. Ørsdal Johansen fryktet at det man skulle få se var forferdelig. Men etter å ha sett dokumentaren, er han skeptisk.

Tviler - Noe var forferdelig. Men min reaksjon er todelt. Det virker som om det her er filmet over veldig lang tid, og at det bare er filmet når en ville filme. Etter to års filming hadde jeg trodd det skulle være mer. Samtidig er det filmet noe som framstår som lovbrudd, og man hører en holdning som er helt uholdbar. Men jeg tviler på om den holdningen er representativ for pelsdyrnæringa, sier Johansen.

Han sier han er skeptisk til måten dokumentaren er klippet, og tror men etter to års filming i en hvilken som helst dyrebesetning ville ha opplevd skader på dyr. Nå vil han avvente interpellasjonen inntil pelsdyrutvalget legger fram sin innstilling om ei uke.

- Det blir avgjørende hva de har funnet ut. Men uansett vil jeg i dialog med departementet se om noe kan gjøres med hensyn til gjennomføring av kontroller, tilsyn og tiltak for å sikre at alt går riktig for seg, sier Ørsdal Johansen.

Jobber for dyrepoliti Fremskrittspartiet har siden i sommer vært klar på at de ønsker å opprette et uavhengig dyrepoliti i Norge. Men foreløpig er det helt i det blå når - og om - dette blir mer enn et politisk utspill.

- Vi håper på å få til en prøveordning så fort som mulig, sier Ørsdal Johansen til Dagbladet.

- Når kan dette skje?

- Vi hører på hva de andre partiene sier, og ser at dette snart vil være mulig å få et flertall for. Våre samarbeidspartnere er på god gli, og Senterpartiet er kanskje også på gli. Men det er ting som er viktig å få på plass før det, som struktur og bevilgninger som sikrer at et dyrepoliti blir uavhengig, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer