Hadde ulovlige våpen i skapet

Politiet fant et lager av våpen da de ransaket politisjefens tjenesteskap på politihuset i Oslo. Noen av våpnene er tidligere beslaglagt i straffesaker. Politisjefen - som er suspendert etter å ha blottet seg for mindreårige jenter - har foreløpig ikke gitt noen fornuftig forklaring på hvorfor revolvere og pistoler var gjemt i skapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet får bekreftet at det er funnet flere skytevåpen i politisjefens tjenesteskap.

Tjenestemannen som i mange år har vært en av de mest betrodde lederne ved kriminalavdelingen, ble for noen uker siden suspendert fra stillingen. Han ble videofilmet mens han blottet seg for en 15 år gammel jente, på hjemstedet noen mil fra Oslo sentrum.
Foreldrene til 15-åringen fryktet at politiet ikke ville ta anmeldelsen alvorlig, siden overgriperen var en høyt betrodd politisjef. Derfor lå de i buskene og videofilmet, mens den 52 år gamle tjenestemannen dro ned buksa.

Videoen ble overlevert politiet og etterlater ingen tvil om hva som skjedde da politisjefen blottet seg for tenåringsjenta.

Ransakelse

Forholdet blir etterforsket av et annet politikammer. Politiinspektør Hanne Plathe Maartmann bekrefter overfor Dagbladet at politiet har foretatt ransakelse både hjemme og på jobb hos den siktede politimannen.

Hun vil ikke si annet enn at ransakelsen hjemme hos politisjefen ikke førte til noen form for beslag.

- Hva med beslagene av skytevåpen, som ble funnet i tjenesteskapet til politisjefen på politihuset i Oslo?

- Jeg ønsker ikke å kommentere beslagene av våpnene, sier politiinspektør Hanne Plathe Maartmann.

Dagbladet får likevel bekreftet at om lag ti skytevåpen ble funnet i politisjefens tjenesteskap.

Flere våpen

Noen få av de om lag ti håndvåpnene er registrert i politiets våpenregister, med politisjefen som eier.

Noen av de livsfarlige revolverne og pistolene skal allerede være sporet tilbake til tidligere beslag, som er gjort i alvorlige straffesaker.
Vanlig prosedyre når våpen blir beslaglagt i straffesaker, er at de skal destrueres.

Hvorfor dette ikke er gjort med våpnene som er funnet i tjenesteskapet til politisjefen, kan ingen ved Oslo politikammer i dag gi noen fullgod forklaring på.

Etter det Dagbladet erfarer ble det ikke funnet skarp ammunisjon ved siden håndvåpnene.

Kriminalsjef Roger Andresen ved Oslo politikammer ønsker ikke å kommentere våpenbeslaget ved politikammeret.

- Denne saken er under etterforskning av et annet politikammer. Jeg er derfor forhindret fra å kommentere saken til den ferdig etterforsket, er det eneste Andresen vil si.

Nye avhør

Det var meningen at den suspenderte politisjefen skulle avhøres om forholdet i slutten av forrige uke. Men han skal for tida være psykisk ute av stand til å kunne gjennomføre et vanlig politiavhør.

Politiet har foreløpig ikke formelt utvidet siktelsen mot politisjefen. Foreløpig er han bare siktet for utukt mot en 15 år gammel jente - blotting.
- Vi har mottatt en annen anmeldelse mot siktede. Hvilke forhold anmeldelsen berører ønsker jeg av etterforskningsmessig hensyn ikke å si noe om nå, sier politiinspektør Hanne Plathe Maartmann.

Hun regner med at etterforskningen mot den 52 år gamle suspenderte politisjefen kan avsluttes i slutten av neste uke. Alt avhenger av når politiet kan avhøre politisjefen.

Dagbladets oppslag onsdag 5. november.